• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%

Σύμφωνα με την Ντανιέλ Νουί, «η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης»

Αισιόδοξη η Ντ. Νουί για τα «κόκκινα» δάνεια

 • A-
 • A+

Αισθητή βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα δύο τελευταία χρόνια διαπιστώνει η επικεφαλής του Eνιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, η οποία ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και στη συνέχεια με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κεντρικό θέμα ήταν τα «κόκκινα» δάνεια.

Η Ντ. Νουί εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι με την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεγάλη πρόκληση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε στην επικεφαλής του SSM ότι πέραν του θεσμικού πλαισίου (εξωδικαστικός μηχανισμός, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών, αναβαλλόμενος φόρος), είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση και η στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Ντανιέλ Νουί, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης.

»Τώρα, η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί».

Καθυστερήσεις

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «σιδηρά» κυρία του SSM εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ., που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να υπάρχει υστέρηση στους στόχους μείωσής τους.

Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στους αργούς ρυθμούς «διαπραγμάτευσης» εκ μέρους των δανειστών, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επιπρόσθετα, αυτό που γνωρίζουν οι παροικούντες την τραπεζική Ιερουσαλήμ είναι ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε όλο το εύρος της πραγματικής οικονομίας.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρουσίασαν στην επικεφαλής του SSM την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία το πρώτο δίμηνο του έτους παρουσίασαν άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας την καλή εικόνα του τελευταίο τριμήνου του 2016.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των «κόκκινων» δανείων αφορά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν. Επιπλέον, οι τράπεζες δέχονται πιέσεις λόγω και των αυξημένων εκροών καταθέσεων από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλεσμα για ενεργητική στρατηγική στα δάνεια
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας το 2016, θα επιτρέψει την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για...
Κάλεσμα για ενεργητική στρατηγική στα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινη κάρτα για τα «κόκκινα» δάνεια
Σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κατά τα πρότυπα της Ισπανία και της Ιρλανδίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Στην Εκθεση του...
Πράσινη κάρτα για τα «κόκκινα» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας