• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.4°C / 33.8°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 31.2°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  5 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 32.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.7°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  32%

Χάρη στη «δίαιτα» των δαπανών και το μέρισμα της ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε στα 2,123 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017

Προτεραιότητα η ρευστότητα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ρευστότητα» έχει στήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τα ταμειακά διαθέσιμα στην περίπτωση που το αδιέξοδο με τη δεύτερη αξιολόγηση διαιωνισθεί και η χώρα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της.

Με το σενάριο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) να σβήνει σταδιακά από τον χάρτη της διαπραγμάτευσης και να γίνεται κουκκίδα όσο πλησιάζουμε προς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις με τις κρατικές δαπάνες εκτιμώντας ότι αυτές θα πρέπει να μοιράζονται με μεγαλύτερη φειδώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό η υστέρηση φτάνει στα 1,031 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ακόμη ότι τα έσοδα μπορεί να πήγαν καλά, ωστόσο έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δυναμικής που είχαν μέχρι πρόσφατα χτυπώντας ένα πρώτο καμπανάκι εισπρακτικής κόπωσης.

Πιο συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,981 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου με τις εισπράξεις να είναι υψηλότερες κατά 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Κεντρικός αγωγός που βοήθησε σε αυτή την υπέρβαση ήταν το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και όχι οι αυξημένες φορολογικές εισπράξεις όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο εισπράχθηκε μέρισμα 734 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ το οποίο είναι αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Χάρη στη «δίαιτα» των δαπανών και το μέρισμα της ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε στα 2,123 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.

Βέβαια το ποσό του πλεονάσματος μπορεί να είναι υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο (846 εκατ. ευρώ), από την άλλη όμως είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του περσινού διαστήματος (2,853 δισ. ευρώ).

Μπορεί ένα τέτοιο πλεόνασμα να εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας ευκολότερη τη βάσανο της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Από τον εφιάλτη με τα επιπλέον μέτρα των δανειστών το οικονομικό επιτελείο πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της κάλυψης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Οσο καθυστερεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 6,1 δισ. ευρώ τόσο πιο κοντά στη χρεοκοπία θα έρχεται η χώρα.

Υποχρεώσεις

Επειτα από ένα χαλαρό πρώτο τρίμηνο πληρωμών ο Απρίλιος μπαίνει δυναμικά. Στις 20 του μήνα λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και αποτελεί τον πρώτο κάβο για την κυβέρνηση πριν από τον μεγάλο του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια η δανειακή υποχρέωση υποχωρεί για ένα δίμηνο, αλλά από τον Ιούλιο αυξάνει κατακόρυφα εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων.

Τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.

Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.

Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ιδιωτικό χρέος «πυρπολεί» την 9η αξιολόγηση
Νέες οφειλές 20 δισ. απογειώνουν το χρέος πολιτών και επιχειρήσεων στα 260 δισ. ευρώ ● Η ακτινογραφία των οφειλών προς τράπεζες, Εφορία, Ταμεία και άλλους ιδιώτες.
Το ιδιωτικό χρέος «πυρπολεί» την 9η αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διασφαλίσει τον βηματισμό προς την ανάπτυξη, ενώ επιμένει ότι η μη περικοπή συντάξεων, οι...
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική απάντηση (θα πρέπει να) είναι η ανάπτυξη
Mετά από παλινωδίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διελκυστίνδες οκτώ και πλέον μηνών που είχε η ίδια με τους θεσμούς αλλά και οι δανειστές μεταξύ τους, η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει το κεφάλαιο της...
Η ελληνική απάντηση (θα πρέπει να) είναι η ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς για συμφωνία
Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) με τους δανειστές και να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. To θέμα της κατάργησης της...
Ολοταχώς για συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας