Το πράσινο φως για να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές «κόκκινων» δανείων δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες παρέχοντας φορολογικό κίνητρο.
Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για τον αναβαλλόμενο φόρο, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν με φόρους τη ζημιά που θα υποστούν από την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κούρεμα», μεταβιβάσεις) σε βάθος 20ετίας, αντί της 5ετίας που ισχύει σήμερα.
Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των τραπεζών και έχει την έγκριση των δανειστών.
Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε διαγραφές καθυστερούμενων δανείων, ακόμα και αν έχουν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ώς το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου, μπορούν να συμψηφίσουν μέρος της ζημιάς εντός 5ετίας.
Διαγραφές
Ωστόσο για τις τράπεζες το διάστημα της 5ετίας αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 38% ώς το τέλος του 2019, καθώς η συμφωνία των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) προβλέπει μείωση των NPEs κατά 40,2 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέχρι το τέλος του 2019 απαιτείται, εκτός από ρυθμίσεις, να γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ και είναι σαφές ότι η φορολογική ζημιά των 14 δισ. ευρώ είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί εντός 5ετίας.
Στόχευση της προωθούμενης ρύθμισης είναι να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των εποπτικών κεφαλαίων λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη της επόμενης πενταετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές απαιτήσεις που αφορούν αυτές τις ζημιές θα αναγνωρίζονται και θα εντάσσονται στο πλαίσιο εγγύησης του Δημοσίου.
Σε 20 ετήσιες δόσεις
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άρθρο για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών, το οποίο θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπει ότι η χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου, η οποία προκύπτει από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαγραφή του χρέους ή η μεταβίβαση του δανείου ή της πίστωσης αντιστοίχως.
Η χρεωστική διαφορά ισούται με το συνολικό ποσό της διαγραφής μείον τους μη εγγεγραμμένους τόκους, οι οποίοι και δεν εγγράφονται ή, αντιστοίχως, με το ποσό της ζημιάς στην περίπτωση μεταβίβασης δανείων ή πιστώσεων.
Αν όμως μια τράπεζα εμφανίσει ζημιές και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμψηφίσει την αναλογούσα φορολογική απαίτηση, τότε ενεργοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να καλύψει υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας