• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%

Τρίζει η προσωπική διαφορά στις συντάξεις

EUROKINISSI

Αφορολόγητο, συντάξεις, και πλεονάσματα στο τραπέζι

 • A-
 • A+

Ξεκίνησε σήμερα ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης για την επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα για τη τεχνική συμφωνία και να καθοριστούν το ύψος και ο χαρακτήρας των νέων μέτρων για τα έτη από το 2019 και μετά.

Το πρώτο «ραντεβού»

Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας βρίσκονται υπερταμείο, αγορά ενέργειας και δημοσιονομικά με το πρώτο «ραντεβού» του Ευκλείδη Τσακαλώτου να έχει διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών και αντικείμενο την ελληνική εταιρεία συμμετοχών και περιουσίας.

Στο τραπέζι μπαίνουν από σήμερα και τα ακανθώδη ζητήματα των μέτρων, που αφορούν στη μείωση στο αφορολόγητο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακόμη, οι θεσμοί θέλουν την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» μέσα στο 2018 και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος της οριστικής κατάργησης μετά από οκτώ χρόνια.

Ουσιαστικά οι δανειστές προσβλέπουν σε νέα μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω της μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων, των ποσών της εθνικής σύνταξης, αλλά και της αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.

Ημέρα συναντήσεων 

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα θέματα ενεργειακής πολιτικής απασχόλησαν επί δύο ώρες την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των πιστωτών μας. 

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 18.00 με αντικείμενο την ολοκλήρωση της πρωινής συζήτησης για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. 

Στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για τη β’αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει στις 21.00 η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη. 

«Δεν θα περιμένουμε έως το 2019»

Το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικός παράγοντας, με γνώστη των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλη του 2019 για να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» θα τελειώσει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Σε αναζήτηση λίστας πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα

Προς αυτή την κατεύθυνση οι δανειστές της χώρας μας προετοιμάζουν μία λίστα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να «ξεπαγώσει» η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

H Ελλάδα κινείται προς δύο κατευθύνσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου:

 • Πρώτον, αναμένει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης. 
 • Δεύτερον, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο τα ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αρκετά και προκαλούν ανησυχία για το εάν μπορούν να «περάσουν» στο εσωτερικό της χώρας.

«Το καλοκαίρι το κλείσιμο της αξιολόγησης»

Στο μεταξύ, παράταση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση έως το καλοκαίρι, προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch.

Η τράπεζα διαπιστώνει ότι παρά το «μικρό βήμα προόδου», οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι σημαντικές ώστε να υπάρξει άμεσα μία τελική συμφωνία.

Η αμερικάνικη τράπεζα προσδιορίζοντας χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης επισημαίνει: «Η λήξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο, θα αναγκάσει τις εμπλεκόμενες πλευρές να έρθουν σε ένα συμβιβασμό».

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την παραπάνω παράμετρο, προσθέτει πως ενδεχομένως η καθυστέρηση θα οδηγήσει στην αναβολή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Εάν η Ελλάδα ενταχθεί σ’ αυτό αργότερα, τότε τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, καθώς το QE θα βρίσκεται στα τελικά του στάδια» εξηγεί, η Bank of America. 

Η ελληνική πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις από το «κουαρτέτο», ενώ το «μπρα ντε φερ» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού, όπως διαφαίνεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απασφάλισε» η κυβέρνηση με το ΔΝΤ
Στα «μαχαίρια» βρίσκεται η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συμπεριφορά του είναι τέτοια που δεν έχει μπερδέψει μόνο την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες (ενώ έχει προηγηθεί ένας μυστικός δείπνος),...
«Απασφάλισε» η κυβέρνηση με το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφουν για προαπαιτούμενα και πρόσθετα μέτρα
Στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, όπως αλλαγές στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τα ακανθώδη ζητήματα με τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση...
Επιστρέφουν για προαπαιτούμενα και πρόσθετα μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «λογαριασμό» μέτρων καταφθάνουν στην Αθήνα οι δανειστές
Στην πιο κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και το μόνο «όπλο» των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη είναι η υπεραπόδοση των εσόδων. Στο τραπέζι μπαίνουν από την...
Με «λογαριασμό» μέτρων καταφθάνουν στην Αθήνα οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναπόφευκτα... τα προληπτικά μέτρα
Μέχρι την Τετάρτη αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις - απάντηση προς τις νέες απαιτήσεις των πιστωτών με στόχο να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα ο Πιέρ Μοσκοβισί θα βρεθεί στη χώρα μας...
Αναπόφευκτα... τα προληπτικά μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαλάκι μεταξύ ΔΝΤ και ESM η Ελλάδα
Στη σκληρή γραμμή επιμένει το Ταμείο που συντηρεί το επιθετικό κλίμα ζητώντας εδώ και τώρα νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις. Καθησυχαστικός ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος...
Μπαλάκι μεταξύ ΔΝΤ και ESM η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας