Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ που... παίζουν και πάλι ως μία ομάδα

Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά

AP Photo/Virginia Mayo

Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ που... παίζουν και πάλι ως μία ομάδα

  • A-
  • A+

Πυκνώνουν οι επαφές ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες ενώ η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία θα συνεχιστεί και μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Τα λένε Μέρκελ-Λαγκάρντ

Συνάντηση με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει την Τετάρτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ισχυρές κυρίες «θα εξετάσουν από κοινού, τα τρέχοντα ζητήματα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της συνόδου των G20».

Είχε υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία της Μέρκελ με τη Λαγκάρντ όπως αποκάλυψε η Die Welt.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα»

Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.

Και εξηγεί: Η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της, ως επικεφαλής του Ταμείου.

Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.

Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα.

Το σκηνικό μεταφέρεται στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα (20/2), η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών δε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία. Η αξιολόγηση, στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

Μετά τη σύνοδο του Μαρτίου τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, λόγω εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ στις 15 Μαρτίου ανοίγουν οι κάλπες στην Ολλανδία. Η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί που ο χρόνος το κάνει καλύτερο και η αναμονή οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ρευστότητας πριν από το καλοκαίρι, παρατήρησε ο αξιωματούχος.

Οσον αφορά το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός της Κριστίν Λαγκάρντ είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει τις οικονομικές προβλέψεις του για την Ελλάδα, μετά τις σημαντικές διαφορές που έχουν προκύψει σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επανεξέταση αυτή θα γίνει λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ενισχύεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσει ο πήχης του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για τα προληπτικά μέτρα που απαιτούν από την Ελλάδα οι εταίροι-δανειστές.

Το Βερολίνο δε βλέπει «λευκό καπνό»

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη στο Eurogroup της Δευτέρας, προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει «λευκός καπνός» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει μία σύγκλιση, αλλά δεν είμαστε τόσο κοντά, σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση» υποστήριξε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή.

Όσον αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» και επανέλαβε την ανάγκη παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ψήγματα αισιοδοξίας στην Αθήνα

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»: στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές.

Αναμένοντας πολιτική απόφαση 

Την εκτίμηση ότι στις 20 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την περίπτωση της Ελλάδας διατύπωσε την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο του ΣΒΒΕ, κεκλεισμένων των θυρών, στο Γραφείο του πρωθυπουργού.

Παρότι ο Ευκ. Τσακαλώτος δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στην ανακοίνωση του ΣΒΒΕ αναφέρεται ότι σχολιάζοντας τις ανησυχίες των βιομηχάνων για την κάθετη πτώση του τζίρου της αγοράς μετά τον Δεκέμβριο, συνεπεία και της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός επισήμανε: «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης».

Κατά την εκτίμηση του κ. υπουργού «στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση».

Πυρά εκ των έσω στον Β. Σόιμπλε

«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως,για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ο Γκάμπριελ με τις δηλώσεις του αφήνει αιχμές για την πολιτική Σόιμπλε που εμμένει στα παράλογα πρωτόγεννη πλεονάσματα επί μακρό χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα.

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν ότι η Γερμανία τους δασκαλεύει και ότι δεν υποχωρεί η ίδια ούτε σε μικροπράγματα, αλλά ζητά αλληλεγγύη όταν πρόκειται για τα δικά της συμφέροντα. Φυσικά και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σέβεται κανείς τα κριτήρια σταθερότητας, νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο» υπογραμμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα γίνει κεντρικό θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, δεδομένου ότι το κόμμα του (SPD) κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι διακινδυνεύει με την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα το Grexit,  o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαντά: «Πιστεύω πως είναι σαφές στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), πρωτίστως όμως στην καγκελάριο, ότι η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι οι πλέον ελκυστικές μέθοδοι  θεραπείας. Πιστεύω ότι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουν τους κινδύνους οι οποίο συνδέονται με κάτι τέτοιο. Ηδη από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς / spreads ανεβαίνουν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε μια ύστατη...
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Σόιμπλε
Τα «μπρος-πίσω» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλούν πονοκέφαλο στη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική...
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
Εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πυλώνες της ελληνικής πρότασης....
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν άμεση σχέση με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Washington Group. Με...
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια...
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ
Υπό το φως των καλύτερων εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2018 από το ΔΝΤ, που ανεβάζει στο 2,6% του ΑΕΠ τον πήχη έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,2%, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον η...
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας