• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 8.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.5°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.7°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 7.9°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.1°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.1°C / 7.1°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 8.1°C
  0 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  69%
EPA/ETIENNE LAURENT

Ερχεται με βαριές αποσκευές

 • A-
 • A+

Επέκταση του φόρου πολυτελείας 10% σε όλα τα δερμάτινα είδη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως ένα από τα παραμετρικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν υπολογίσει στα 700 εκατ. ευρώ αυτή την τρύπα και περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί· διαφορετικά η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Εχουν εντοπιστεί τα μέτρα που θα καλύψουν το κενό του 2018», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο «λογαριασμός» του 2018 έχει ήδη βγει από τους θεσμούς και το μόνο που μένει είναι η πληρωμή του από τους Ελληνες φορολογούμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018, αλλά το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το «πακέτο» μέτρων του 2018 θα είναι ελαφρύτερο.

Ακόμη και αν το αφορολόγητο απουσιάσει από την πρώτη «συνταγή» των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η τελευταία θα παραμείνει επιβαρυντική εξαιτίας:

1. Της επιβολής του φόρου πολυτελείας 10% που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια, κ.ά.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.

Με φόρο πολυτελείας βαρύνονται σήμερα συγκεκριμένα είδη δερμάτων, όπως αυτά τα οποία προέρχονται από ερπετά, κροκόδειλους, σαυροειδή και άγρια ζώα.

Αντίθετα, δεν ισχύει για τα δέρματα των βοοειδών, αιγοειδών, προβάτων, χοιροειδών κ.λπ.

Ο φόρος πολυτελείας ισχύει από τον Ιούλιο 2010 και το μέτρο, όπως ήταν φυσικό, είχε συγκεντρώσει αντιδράσεις από τις παραγωγικές τάξεις και τις εμπορικές ενώσεις που έκαναν λόγο για απαξίωσης της εγχώριας παραγωγής και για σημαντική επιβάρυνση του καταναλωτή.

Και όλα αυτά σε μια αγορά που τη χαρακτηρίζει η κάθετη πτώση της ζήτησης οδηγώντας σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Του σεναρίου για αύξηση του φόρου πολυτελείας για αυτοκίνητα κ.λπ., πλην όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

3. Της κατάργησης των τελευταίων φοροαπαλλαγών που επέζησαν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όπως κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

4. Της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

5. Των νέων περικοπών που προτείνεται να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες ή στα κονδύλια των υπουργείων μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης των δαπανών (spending review) που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αγγίξει ακόμη και τις επιχορηγήσεις προς τον EΟΠΥΥ.

Ραντεβού για δύο

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή πρωινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις που ζητούν οι 4 θεσμοί, εκ των οποίων -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. θα έρθει από τους φόρους -και κυρίως από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου- και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις.

Εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει με το «προκάτ» κείμενο της συμφωνίας που θα κομίσει ο κ. Μοσκοβισί, τότε ίσως η Αθήνα προλάβει να επιβιβαστεί στο τρένο που θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει το επόμενο που θα πάει σε κάποιο έκτακτο Eurogroup -πριν ή μετά τις 9Μαρτίου- που «κληρώνει» ή καλύτερα δεν «κληρώνει» για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.

Θεωρείται σίγουρο ότι στη σημερινή επαφή με τον κ. Μοσκοβισί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτάξει τη νέα επιτυχία του προϋπολογισμού ο οποίος ξεκίνησε το 2017 έχοντας πετύχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου (3,716 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν στα 3,326 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,462 δισ. ευρώ).

Αλλο ένα υπέρ

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία κατάφερε να σηκώσει κεφάλι, περνώντας σε ανάπτυξη 0,3% έστω και οριακή το 2016.

Βέβαια η απόσταση που μας χωρίζει από τα επίπεδα ΑΕΠ του 2008 είναι θλιβερή.

Τότε, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 249 δισ ευρώ. Σήμερα, με τους ανέργους να υπερβαίνουν το 1,1 εκατ. και τα νοικοκυριά να στενάζουν από την υπερφορολόγηση, το ΑΕΠ κινείται στην περιοχή των 185 δισ. ευρώ(!).

«Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δ. Λαγού, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για συμφωνία υπάρχουν, αλλά και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία συνολική, χωρίς γκρίζα σημεία και αβεβαιότητες, που θα «φωτίζει» τον δρόμο της χώρας μετά το 2018.

Επισήμανε επίσης ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή, όπως εξήγησε, «να μη θέτει νέα λιτότητα, καταστρέφοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για συμφωνία
Παρέλαση Eυρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ΔΝΤ για έλεγχο και συστάσεις πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα και τα «αγκάθια» της β’ αξιολόγησης θα λάβει χώρα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ «γράφεται και...
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος το ενιαίο πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και πλαίσιο εποπτείας
​Συνολική συμφωνία για 4η αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημνονιακό πλαίσιο εποπτείας θα επιδιώξουν κυβέρνηση - δανειστές στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον το απόλυτο...
Στόχος το ενιαίο πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και πλαίσιο εποπτείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ανοιχτό είναι το σενάριο να υπάρξει νέα παράταση στη μείωση των αντικειμενικών τιμών, αφού ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή του μέτρου τον Μάρτιο είναι ελάχιστος και η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες εξαιρετικά...
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
Για τουλάχιστον οκτώ ώρες θα είναι σήμερα κλεισμένο μέσα στο «Χίλτον» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές. Θα συζητήσουν μεταξύ άλλων: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια,...
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλάφησαν τις «γκρίζες ζώνες»
Aναγνωριστική ήταν η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τα δύσκολα σημεία της οποία ψηλάφισαν οι δύο πλευρές. Οι...
Ψηλάφησαν τις «γκρίζες ζώνες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν συζητήσεις για την «επόμενη μέρα»
Παράλληλες συζητήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, τον χρόνο εκκίνησης της 4ης μέχρι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το νέο πλαίσιο μετά την έξοδο της χώρας...
Ξεκινούν συζητήσεις για την «επόμενη μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας