• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.7°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.4°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / -0.2°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.0°C
  5 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  59%

Για μια δεκαετία οι φύλακες στο κτίριο της διοίκησης της τράπεζας δούλευαν με καθημαγμένα τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα

EUROKINISSI / ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πειραι-ώς εδώ και μη παρέκει

 • A-
 • A+

Είναι αυτές οι μικρές νίκες που οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και δείχνουν πόσο σφιχταγκαλιασμένες ήταν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε ηγεσίες των τραπεζών με τους εκάστοτε υπουργούς, αλλά και τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Χρειάστηκαν η παρέμβαση ενός σωματείου, που προφανώς η ηγεσία του δεν ήταν φίλα προσκείμενη στη διοίκηση, και η θετική για τα εργασιακά δικαιώματα αύρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να εφαρμοστεί το αυτονόητο…

Δέκα χρόνια έστεκαν μπροστά στους εργαζόμενους που μπαινόβγαιναν στο κτίριο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με καθημαγμένα τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα…

Ηταν ένα ζωντανό παράδειγμα για την ισχύ των διοικούντων. Ο λόγος για τους φύλακες στο κτίριο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πολλές φορές αναλάμβαναν και το έργο των οδηγών των διοικούντων και για μια 10ετία δεν απολάμβαναν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν όλοι οι υπόλοιποι τραπεζοϋπάλληλοι.

Στις διαρκείς αναφορές τους προς το αντιπροσωπευτικό συνδικαλιστικό σωματείο, η απάντηση ήταν σαφής: «Εσείς δεν ανήκετε στην προστατευτική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων». Ετσι συνέχιζαν να εργάζονται σαν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας.

Τι τους στερούσαν

Παράτυπα και κατ’ εξαίρεση προς τα ισχύοντα για τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους που απασχολούνταν στην ίδια τράπεζα, ακόμη και για τους φύλακες στα υπόλοιπα κτίρια:

1. Κατά παράβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας (απογεύματα, νυχτερινά, Σάββατα, Κυριακές, αργίες) που προκύπτει από την κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών και δεσμεύει τις τράπεζες, απασχολούνταν χωρίς να έχουν ληφθεί οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς αποζημίωση της πρόσθετης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων προσαυξήσεων.

2. Τα μηνιαία αποδεικτικά μισθοδοσίας δεν ανέγραφαν την προβλεπόμενη ανάλυση (βασικός μισθός - κλιμάκιο Ενιαίου Μισθολογίου, επίδομα πολυετίας, επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, παιδική μέριμνα, κοκ).

3. Δεν είχαν πρόσβαση στο Intranet - HRMS, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση των αποδεικτικών μισθοδοσίας τους, τα οποία εκτυπώνονται από τρίτο πρόσωπο και τους επιδίδονται με εσωτερική αλληλογραφία, να γνωρίζουν τα υπόλοιπα αδειών τους και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα λήψης κανονικής αδείας, επιπλέον ημερών χειμερινής αδείας, αδείας για την παρακολούθηση της σχολικής προόδου των παιδιών, κοκ.

4. Χρεώνονταν ημέρες επίσημης αργίας ως ημέρες κανονικής αδείας.

Ολα άλλαξαν δύο μήνες πριν όταν πήραν την απόφαση να αλλάξουν συνδικαλιστικό σωματείο και να ενταχθούν στον Σύλλογο Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Αρκούσαν λοιπόν η κινητοποίηση του συγκεκριμένου συλλόγου και η καταλυτική παρέμβαση του ΣΕΠΕ για να λυθούν τα δεσμά του φόβου και να αποκατασταθεί η εργασιακή δικαιοσύνη ώστε να μην υπάρχουν τραπεζοϋπάλληλοι β' κατηγορίας στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Η κάθετη απάντηση του ΣΕΠΕ (σε ερώτημα αν εντάσσεται στις συμβάσεις εργασίας η συγκεκριμένη κατηγορία και αν έχει ενημερωθεί για τις βάρδιες του προσωπικού), που ουσιαστικά κατακεραύνωσε τις εργοδοτικές πρακτικές και απείλησε με ελέγχους, έφερε την πανικόβλητη αντίδραση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ουσιαστικά έπραξε αυτό που οι «άλλοι» συνδικαλιστές έλεγαν ότι δεν γίνεται.

Είναι βέβαιο ότι σε… άλλες εποχές που κυριαρχούσε το «σφιχταγκάλιασμα» της διοικήσεων των τραπεζών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, άλλα θα απαντούσε το ΣΕΠΕ στο συνδικαλιστικό ερώτημα.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά σε επίπεδο κυβέρνησης και μένει να χαλαρώσει και το εργοδοτικό «σφιχταγκάλιασμα» με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Καθίσταται προφανές πάντως ότι δεν είναι η μοναδική κατηγορία εργαζομένων των οποίων καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα. Το ερώτημα παραμένει για τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Αθ. Ηλιόπουλο, αλλά και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Αντέχουν να διεξαγάγουν ελέγχους στον τραπεζικό κλάδο; Η στάση τους στο θέμα με τους φύλακες της Τράπεζας Πειραιώς κατέδειξε ότι μπορούν και αντέχουν…

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση της εργασίας
​Μια ολική ανατροπή έφεραν οι ροές απασχόλησης του Απριλίου, αφού οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για πρώτη φορά υπερκέρασαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης! Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΡΓΑΝΗ, το σύστημα που...
Ενίσχυση της εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν έχει άλλοθι το MEGA»
Παρελκυστική θεωρεί το υπουργείο Εργασίας την τακτική της εργοδοσίας του τηλεοπτικού σταθμού MEGA να ρίχνει τα βάρη στη δέσμευση των λογαριασμών της επιχείρησης από τις τράπεζες. «Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι...
«Δεν έχει άλλοθι το MEGA»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχρεωτικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς η αποζημίωση απόλυσης
Αποκλειστικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να καταβάλλονται από την 1η Ιουλίου οι αποζημιώσεις απόλυσης, σύμφωνα με απόφαση της υπ. Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Υποχρεωτικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς η αποζημίωση απόλυσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας