• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 19.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 17.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.2°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  80%

Η αποστολή της επιτροπής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PANA είναι να διερευνήσει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία παραβιάστηκε από οποιονδήποτε μνημονεύεται στα Panama Papers

Το μεγάλο... κουκούλωμα

 • A-
 • A+

Τρικλοποδιές στo έργο της επιτροπής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Panama Papers βάζουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταγγέλλουν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές.

Σε κοινή τους συνέντευξη, οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Eva Joly (Γαλλία), Sven Giegold (Γερμανία), Molly Scott Cato (Βρετανία) κατήγγειλαν χθες ότι οι δύο παραπάνω θεσμοί, παραβιάζοντας την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ θεσμών, δεν τους παρείχαν έως σήμερα ουσιαστικά ντοκουμέντα τα οποία η επιτροπή έρευνας (ΡΑΝΑ) χρειάζεται προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει παραβιαστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ή υπάρχει κακοδιαχείριση.

Ο Giegold επισήμανε ότι η PANA ήταν έως τώρα σαφής στο αίτημά της για το ποια ντοκουμέντα θέλει από την Κομισιόν. Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να λάβει από αυτήν όλες τις σχετικές σημειώσεις που αφορούν την εφαρμογή και το νομοπαρασκευαστικό στάδιο της ντιρεκτίβας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Η ντιρεκτίβα αυτή, έχει αλλάξει πέντε φορές και από τις σημειώσεις μπορεί κάποιος να δει ποια μέλη μπλοκάρουν τους αυστηρότερους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος.

Η αποκάλυψη των Panama Papers (έγγραφα συνολικού όγκου 2,5 terrabyte του δικηγορικού γραφείου του Παναμά Mossack Fonseca) τον Απρίλιο του 2016 ανέδειξε πώς μεγιστάνες, μεγάλες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι και επικεφαλής κυβερνήσεων, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τράπεζες απ’ όλον τον πλανήτη μετέφεραν κρυφά παράνομα ή νόμιμα αποκτημένο πλούτο και τον «πάρκαραν» με μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες-κέλυφος σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Το έργο της επιτροπής

Η αποστολή της PANA είναι να ερευνήσει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία παραβιάστηκε από οιονδήποτε μνημονεύεται στα Panama Papers μεταξύ άλλων για φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Αυτό σημαίνει σε μεγάλο βαθμό και αυτό-εξέταση, αφού πρέπει να εδραιωθεί τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται βάσει της μάζας της φορολογικής νομοθεσίας της Ε.Ε. Επιπλέον, η επιτροπή θα πρέπει να διαπιστώσει ποια κράτη-μέλη δεν έχουν μεταφέρει τους κανονισμούς της Ε.Ε. στο εθνικό τους δίκαιο.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Κομισιόν δεν έδρασε προκειμένου να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη σε πλήρη εφαρμογή του νόμου και γιατί τα κράτη-μέλη δεν υποχρέωσαν τις τράπεζες να εφαρμόσουν τους νόμους... Για να αποδείξει τι συνέβη, η PANA χρειάζεται τα σχετικά ντοκουμέντα», υπογράμμισε χθες ο Giegold.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής καυτηρίασε τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι της επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι με νομική γνωμοδότησή του επέβαλε τη μη συνεργασία.

Υπογράμμισε σχετικά ότι ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα, αρνήθηκε να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής.

Οι καταγγελίες των Πράσινων ευρωβουλευτών δεν σταματούν όμως εδώ. Τονίζουν ότι:

α. Η έκδοση της μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους από την Ε.Ε. μπλοκαρίστηκε από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

β. Ενα άλλο κομμάτι της νομοθεσίας, η ΑΤΑ-2 (Οδηγία κατά της Φοροαποφυγής), μπλοκάρεται από την Ολλανδία. Κάτι που σύμφωνα με τον Giegold αποτελεί ειρωνεία όταν την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας -ο γνωστός μας Γερούν Ντάισελμπλουμ- διατελεί πρόεδρος του Eurogroup και θα έπρεπε λόγω της θέσης του να υποστηρίζει τις κοινές πολιτικές επί οικονομικών θεμάτων.

γ. Ομοίως, μια μεγάλη ομάδα χωρών-μελών μπλοκάρουν την υιοθέτηση του Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (FTT), αλλά και την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB), που θα βελτιώσει το σύστημα φορολόγησης των εταιρειών.

«Ουσιαστικά, οτιδήποτε αυτή τη στιγμή αφορά τη φορολόγηση έχει μπλοκαριστεί. Και μπορεί οι συνήθεις χώρες να είναι οι βασικές υπεύθυνες γι’ αυτό, όμως από την άλλη πλευρά και η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ισπανία δεν λένε τίποτα», υπογράμμισε ο Giegold.

Εσωτερικός διχασμός

Από την πλευρά της η Γαλλίδα Eva Jolly, που είναι αντιπρόεδρος της ΡΑΝΑ, σημείωσε ότι παρά τη γενική θέληση της επιτροπής να κινηθεί προς τα εμπρός, υπάρχει εσωτερικός διχασμός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τη στάση δύο συντηρητικών ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, του Γερμανού Werner Langen, που είναι πρόεδρος της ΡΑΝΑ και επιθυμεί την ανάληψη πρωτοβουλιών, και από την άλλη του συντονιστή της επιτροπής, του Πολωνού Dariusz Rosati (SDP), που «κάνει πολλή φασαρία», δεν επιθυμεί νέες δεσμεύσεις και επί της ουσίας μποϊκοτάρει οποιαδήποτε πρόοδο. «Δεν θέλει να φέρουμε τον Γιούνκερ ενώπιον της επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Molly Scott Cato προειδοποίησε ότι η βασική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ είναι η περικοπή της φορολογίας και ότι η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα. Είπε ακόμη ότι μετά το Brexit η Βρετανία εξελίσσεται σε φορολογικό παράδεισο και «αυτό δεν είναι μπλόφα».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους...
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
Περισσότερο πλυντήριο μαύρου χρήματος παρά ευαγές ίδρυμα του χρηματοπιστωτικού τομέα τείνει να θυμίζει πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Deutsche Bank. 170 αστυνομικοί, εισαγγελείς και εφοριακοί...
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
Λαβράκια έβγαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Χάουαρντ Γουίλκινσον στο Ευρωκοινοβούλιο για το πλυντήριο «μαύρου χρήματος», που είχε στήσει για περισσότερα από οχτώ...
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
Τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας θυμίζουν πλέον οι φορολογικοί παράδεισοι της υφηλίου. Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη των Panama Papers, πριν προλάβουν να χωνευτούν τα Luxleaks και οι...
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρετανικό «πλυντήριο» στην υπηρεσία φοροφυγάδων
Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Μεγάλη Βρετανία στο παγκόσμιο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αναδεικνύει μια νέα πρωτοποριακή ανάλυση της γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια».
Βρετανικό «πλυντήριο» στην υπηρεσία φοροφυγάδων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνες για τα Panama Papers
«Ντου» σε έντεκα τράπεζες και οκτώ ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία έκαναν, χθες, οι αστυνομικές και φορολογικές Αρχές της Γερμανίας, στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας για φοροδιαφυγή. Οι εισβολές είναι μέρος...
Ερευνες για τα Panama Papers

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας