• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.7°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Σημείο τριβής αποτελεί η έκταση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα προκειμένου να σταθμίσουν την επικινδυνότητα των δανείων τους και των άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους

Γερμανικό βέτο σε αναμόρφωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας

 • A-
 • A+

«Το τενεκεδάκι κλότσησε παρακάτω» χθες η Επιτροπή της Βασιλείας, αναβάλλοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της σθεναρής αντίστασης των Γερμανών τραπεζιτών κυρίως.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής των εποπτικών αρχών (GHOS) 30 χωρών του κόσμου επρόκειτο να συναντηθούν την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να επικυρώσουν τους νέους κανόνες για το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να διακρατούν οι τράπεζες έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα -τρομερά και φοβερά- συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παγκόσμιο κραχ του 2008.

Η συνάντηση των GHOS αναμενόταν με προσμονή από τη διεθνή κοινότητα καθώς θα εισήγε σειρά μέτρων τα οποία θα καθιστούσαν δυσκολότερο πλέον για τις τράπεζες «να κάνουν τα δικά τους», παρακάμπτοντας τα πρότυπα της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ που υιοθετήθηκε μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία ανακοίνωσε όμως χθες ότι η προγραμματισμένη συνάντηση αναβάλλεται, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε σημεία-κλειδιά των μεταρρυθμίσεων.

Σημείο τριβής αποτελεί η έκταση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα προκειμένου να σταθμίσουν την επικινδυνότητα των δανείων τους και των άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους έναντι των διεθνών προτύπων στάθμισης κινδύνου.

Η επικρατούσα άποψη ώς τον προηγούμενο μήνα ήταν να μπει ένα ταβάνι στην παρέκκλιση των δύο μεθόδων στο επίπεδο του 75%.

Αυτό το ανώτατο όριο σήμαινε ότι μια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δικά της μοντέλα στάθμισης κινδύνου για τα στοιχεία του ενεργητικού της, εφόσον τα νούμερα που προκύπτουν δεν είναι χαμηλότερα από το 75% της αποτίμησης των ίδιων αξιών με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Η πρόταση όμως αυτή έβγαζε εντελώς εκτός τις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αν η Επιτροπή της Βασιλείας υιοθετούσε το προτεινόμενο ταβάνι, Deutsche Bank και Commerzbank θα επηρεάζονταν περισσότερο από τις άλλες μεγάλες τράπεζες του κόσμου και ενδεχομένως να χρειαζόταν να προβούν σε αύξηση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» τους.

Με βάση τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, το σταθμισμένο -ως προς τον κίνδυνο- ενεργητικό της ισούται μόλις με το 28% του ισολογισμού της έναντι 50% των 6 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι γερμανικές τράπεζες ισχυρίζονται πως αυτό οφείλεται στο ότι τα στοιχεία του ενεργητικού τους -κυρίως τα στεγαστικά τους δάνεια- είναι λιγότερο επικίνδυνα και αυτό υποστηρίζει και η Bundesbank.

Η Επιτροπή της Βασιλείας έχει όμως δημοσιοποιήσει μελέτες που δείχνουν ότι η παρέκκλιση στη στάθμιση κινδύνου των τραπεζών δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις διαφορές στο χαρτοφυλάκιό τους.

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές αλλά και οικονομολόγοι-σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης διαμηνύουν η Deutsche και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες περιπαίζουν το σύστημα εδώ και καιρό και ότι αυτό πρέπει να τελειώσει.

Οι αναλυτές τής Keefe, Bruyette & Woods εκτίμησαν πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος μιας αύξησης στη στάθμιση κινδύνου για την Deutsche Bank θα προέλθει από τον εταιρικό δανεισμό της.

Τα στεγαστικά δάνεια, αντίθετα, που αυτή επικαλείται για το χαμηλά σταθμισμένο -με βάση τα μοντέλα της- ενεργητικό της, υπολογίζονται για λιγότερο από το 10% της αναμενόμενης αύξησης.

Με ένα ταβάνι 75% η Deutsche Bank θα ήταν έτσι μόλις 1% κάτω από τους κεφαλαιακούς στόχους της για το 2025, διαπίστωσε η KBW.

Ολα αυτά βέβαια τα γνωρίζουν τόσο η Bundesbank όσο και οι εποπτικές αρχές της Γερμανίας.

Η αντίστασή τους και το λιγότερο φανερό λόμπι άλλων ευρωπαϊκών χωρών οδήγησαν στην αναβολή των αποφάσεων.

Το μποϊκοτάζ της συνόδου των GHOS δεν είναι το μοναδικό ενδεικτικό συμβάν τού πώς οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται σήμερα τους διεθνείς οργανισμούς.

Χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας ανήλθε στο 1,7% τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFP, Κλέμενς Φούεστ, βρήκε την ευκαιρία να κάνει υποδείξεις στην ΕΚΤ, καλώντας την να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) τον Μάρτιο, αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξηθεί όπως στη Γερμανία.

Deutschland über alles, über alles in der Welt!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
To γοερό κλάμα των κερδοσκόπων
Ράγισε... καρδιές το γοερό κλάμα των κερδοσκόπων και των άλλων επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πιάστηκαν στον ύπνο από την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.
To γοερό κλάμα των κερδοσκόπων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να απεμπολήσει την ποσοτική χαλάρωση λόγω ανόδου πληθωρισμού. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα σημερινά 100...
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα επέκτασης του QE
Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και μετά τον Μάρτιο του 2017. Αξιωματούχοι της άφησαν να διαρρεύσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα...
Σήμα επέκτασης του QE
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της… Deutsche Bank
«Ειδική μεταχείριση» είχε η Deutsche Bank από την ΕΚΤ στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, αποκαλύπτουν οι χθεσινοί Financial Times. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, στα...
Αλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της… Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!
Πανικός και αστάθεια επικράτησε για ακόμη μια ημέρα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, που καταγράφουν πλέον από την αρχή τoυ έτους ζημιές μεγαλύτερες των 7,7 τρισ. δολαρίων. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI...
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας