• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.6°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.4°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.0°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 25.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  41%

Τρικλοποδιές έβαζε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις προσπάθειες της Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»

 • A-
 • A+

Στον τοίχο ξαναστήνουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το αμαρτωλό «φορο-χαριστικό» του παρελθόν, και συγκεκριμένα για τις... τρικλοποδιές που έβαζε στις προσπάθειες φορολογικής μεταρρύθμισης της Ε.Ε. όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν χθες στον βρετανικό Guardian, τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και το γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο NDR αποκαλύπτουν ότι στη διάρκεια της πολυετούς πρωθυπουργίας του (1995-2013) -περίοδο κατά την οποία ήταν και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου- ο Γιούνκερ μπλόκαρε συστηματικά τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.

Τα γερμανικής προέλευσης εμπιστευτικά διπλωματικά έγγραφα δείχνουν ότι το Μεγάλο Δουκάτο ασκούσε επί χρόνια παρελκυστική πολιτική σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς επιτροπές των Βρυξελλών, την Ομάδα Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων -Code of Conduct Group (Business Taxation).

Η Ομάδα του Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων αποτελεί προπαρασκευαστικό σώμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημιουργήθηκε πριν από 19 χρόνια με στόχο να προασπίσει τον κώδικα δεοντολογίας που υπέγραψαν το 1988 οι χώρες-μέλη, με τον οποίο συμφώνησαν να μην εμπλακούν σε έναν επιζήμιο μεταξύ τους φορολογικό ανταγωνισμό.

Ολα αυτά τα χρόνια ελάχιστα ήρθαν στο φως από τις εργασίες αυτής της επιτροπής, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στους καταχρηστικούς εθνικούς νόμους, τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο των τριγωνικών συναλλαγών και στην προώθηση των αρχών του κώδικα σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε.

Οι προσπάθειες για την κατάργηση των χαριστικών φορολογικών πολιτικών προς τις πολυεθνικές καθυστερούσαν, «νέρωναν» ή εκτροχιάζονταν εξ αιτίας της αντίστασης που προέβαλλε μια μικρή ομάδα χωρών, επικεφαλής των οποίων συνήθως ήταν το Λουξεμβούργο.

Το Μεγάλο Δουκάτο, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι η Επιτροπή αποφασίζει υποχρεωτικά με ομοφωνία, κατάφερε μεταξύ άλλων να μπλοκάρει: α. Σχέδια για την ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι φορολογικές αρχές της κάθε χώρας-μέλους με πολυεθνικές επιχειρήσεις. β. Ερευνα για διασυνοριακή στρατηγική φοροαποφυγής, που είναι γνωστή ως «υβριδική αναντιστοιχία» και χρησιμοποιείται συχνά από τις πολυεθνικές. γ. Πρόταση για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Στόχος του Λουξεμβούργου ήταν βέβαια να προστατεύσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διατηρεί στην επικράτειά του προσελκύοντας τις πολυεθνικές να μεταφέρουν εκεί τα κέρδη τους φοροδιαφεύγοντας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το μέγεθος της «μηχανής» φάνηκε με την αποκάλυψη του γνωστού σκανδάλου Luxleaks πριν από δύο χρόνια.

Εκατοντάδες πολυεθνικές όπως οι McDonald’s, Fiat, Amazon, ΙΚΕΑ, Skype επέλεγαν να δηλώνουν τα διεθνή τους κέρδη σε θυγατρικές τους στο Μεγάλο Δουκάτο, καθώς ο φόρος που πλήρωναν εκεί γι' αυτά ήταν αρκετές φορές χαμηλότερος και του 1%.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας του δεν ήταν και τόσο δίκαιο, ενώ στη συνέχεια στήριξε τις προσπάθειες της επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager κατά των πολυεθνικών που φοροδιαφεύγουν.

Ξεκίνησε ακόμη εκστρατεία για την καλύτερη φορολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις εγείρουν όμως ερωτήματα για την αλήθεια των προθέσεών του. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να μη βιαστεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα.

Οι διαρροές προέρχονται από γερμανικά εμπιστευτικά διπλωματικά έγγραφα και το Βερολίνο, ως γνωστόν, δεν θεωρεί τον Γιούνκερ απόλυτα δικό του άνθρωπο. Το «στήσιμο» πάντα παίζει ως πιθανότητα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και ψεύτης ο Γιούνκερ;
Κόλαφο για τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί η προχθεσινή αποκάλυψη του γερμανικού «Der Spiegel» ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επί 18 συναπτά έτη (1995-2013) πρωθυπουργός του...
Και ψεύτης ο Γιούνκερ;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιχειρηματικός εταίρος» και για την Amazon
Οι πιέσεις εναντίον του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κλιμακώνονται για τον ρόλο που αυτός διαδραμάτισε στον μετασχηματισμό του Λουξεμβούργου σε κορυφαίο φορολογικό παράδεισο του...
«Επιχειρηματικός εταίρος» και για την Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο κρούσμα επιλεκτικής... όρασης για τα «σαΐνια» της PwC
Στο μικροσκόπιο (και) της αμερικανικής Εποπτικής Αρχής Ορκωτών Λογιστών μπαίνει η ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers για τους «ελέγχους-μαϊμού» στην ιταλική θυγατρική της British Telecom. Οι λογιστές...
Νέο κρούσμα επιλεκτικής... όρασης για τα «σαΐνια» της PwC
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
Tράπεζες, λογιστές, δικηγορικά γραφεία που διευκολύνουν συστήματα φοροαποφυγής και μεταφοράς κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους μπαίνουν στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας