• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.3°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  42%

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ αποκαθηλώνει τα «golden boys» διαπιστώνοντας ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη σχέση έχουν με την οικονομική επίδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων

Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας

 • A-
 • A+

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλούν εδώ και χρόνια τα καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων της Βρετανίας, ενδεχομένως και άλλων χωρών.

Μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς Financial Times, διαπιστώνει ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη σχέση έχουν με την οικονομική επίδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων, η οποία -για την ακρίβεια- είναι «αμελητέα».

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ενώ τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων είδαν στην τελευταία δεκαετία τις αποδοχές τους να αυξάνονται περισσότερο από 80%, οι επιδόσεις των επιχειρήσεων που διηύθυναν στην ίδια χρονική περίοδο ήταν μικρότερες του… 1%.

Η έρευνα εξέτασε, για μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών, τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων και τις επιδόσεις των 350 μεγαλύτερων -εισηγμένων στο χρηματιστήριο- εταιρειών της Βρετανίας.

Διαπίστωσε ότι μεταξύ 2003 και 2014 οι αμοιβές των διευθυντών αυξήθηκαν κατά 82%. Το μέσο πακέτο αμοιβών ενός εκ των 350 κορυφαίων διευθυνόντων συμβούλων της Βρετανίας εκτοξεύτηκε συγκεκριμένα από το 1 εκατ. λίρες το 2003 στα 1,9 εκατ. λίρες το 2014.

Πιο καλοπληρωμένοι -με μέσο όρο 2,9 εκατ. στερλίνες- ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του τομέα της Υγείας, ενώ οι ομόλογοί τους του χρηματοπιστωτικού τομέα κέρδιζαν αντίστοιχα περί τα 1,7 εκατ. λίρες.

Η εκτόξευση των αμοιβών τους ήταν αποτέλεσμα του συστήματος με το οποίο πληρώνονται, δηλαδή των επιδόσεων.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ωστόσο ότι τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση των επιδόσεων -όπως η συνολική απόδοση του μετόχου ή η αύξηση των κερδών ανά μετοχή- είναι απλοϊκά, κοντόφθαλμα και λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Αντίθετα, χρησιμοποιώντας ένα μέτρο πολύ πιο ακριβές και αντικειμενικό- τη μέση οικονομική απόδοση του επενδυόμενου κεφαλαίου- η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή ήταν στην ίδια χρονική περίοδο μεγέθους μικρότερου του 1%.

Η διαπίστωση αυτή αποκαθηλώνει επί της ουσίας τα «golden boys και girls», τους γνωστούς «τεχνοκράτες» που διοικούν σήμερα τις μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη, αμείβονται με εξωφρενικά ποσά και που με τις αποφάσεις τους μπορούν να γονατίσουν λαούς και χώρες.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τελειώσει τα ίδια πανεπιστήμια Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες συνήθειες, έχουν περάσει και αναρριχηθεί στις ίδιες θέσεις γνωστών διεθνικών επιχειρήσεων πριν γίνουν αφεντικά μιας κορυφαίας εταιρείας.

Κι όμως αυτή η κάστα δεν παράγει στο ελάχιστο αυτά για τα οποία αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη κατά της «gig economy»
Δύο οδηγοί της Uber από την Αγγλία δεν νίκησαν απλώς έναν πανίσχυρο εργοδότη, μια πολυεθνική αξίας 62,5 δισ. δολαρίων, αλλά ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο επιχειρείται να στηριχτεί η...
Νίκη κατά της «gig economy»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
Η βρετανική αλυσίδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών που πιάστηκε να κλέβει μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Βρετανίας– παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία...
Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αραμπάδες και Φεράρι
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέτυχε στο προηγούμενο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 5%, τον υψηλότερο των τελευταίων 11 ετών, πολύ πάνω από το 3,9% που είχε ανακοινωθεί αρχικά και το 4,3% που προέβλεπαν οι...
Αραμπάδες και Φεράρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας