Απατεώνες όπως οι αυτοκινητοβιομήχανοι του σκανδάλου Dieselgate θα πρέπει να μπαίνουν φυλακή, διεμήνυσε χθες ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Η εσκεμμένη εξαπάτηση πρέπει να τιμωρείται», υπογράμμισε ο Νορβηγός εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Σόλχεϊμ, σε δηλώσεις του για το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού που είχε τοποθετήσει η Volkswagen στα ντιζελοκίνητα οχήματά της προκειμένου να παραποιεί τα τεστ των ρύπων, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των πολιτών.
Ο Σόλχεϊμ τόνισε πως για τέτοιου είδους απάτες οι εταιρείες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και να έχουν οικονομικές συνέπειες, ενώ συνέπειες θα πρέπει να έχουν και τα φυσικά πρόσωπα. «Αν επιτρέψεις στον κόσμο να εξαπατά χωρίς τιμωρία, ακόμη περισσότεροι θα το πράξουν. Το μάθημα από τη Volkswagen είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί τις αλλαγές και οι κυβερνήσεις οφείλουν να ρυθμίζουν τις αγορές», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών έρχονται μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, έχουν καθυστερήσει την υιοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων στις εκπομπές ρύπων των οχημάτων.
Τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και η Κομισιόν είναι υπόλογες έναντι των πολιτών τους για το σκάνδαλο, καθώς γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι το σύστημα ελέγχων ρύπων της Ε.Ε. ήταν ανεπαρκές.
Είχαν ειδοποιηθεί από τους επιστήμονες, όμως δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το συμφέρον της VW.
Πατώντας σε αυτήν τη συμπεριφορά, η διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το γύρισε πριν από λίγο καιρό στην παλαβή, ισχυριζόμενη ότι το «παράνομο λογισμικό» που είχε εγκαταστήσει στα αυτοκίνητά της είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στόχος της παραμύθας, να γλιτώσει τις αποζημιώσεις που όφειλε προς τους 8,5 εκατ. Ευρωπαίους κατόχους «βρόμικων οχημάτων» της.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, εκεί όπου τα αφεντικά είναι άλλοι και όχι η Μέρκελ, η VW κάνει τουμπεκί και πληρώνει.
Χθες συμφώνησε να καταβάλει ακόμη 1 δισ. δολάρια για την επισκευή ή την επαναγορά 80.000 πετρελαιοκίνητων μοντέλων της που πουλήθηκαν στην αμερικανική αγορά.
Μέχρις στιγμής στις ΗΠΑ η Volkswagen έχει συμφωνήσει να καταβάλει για τη διευθέτηση του σκανδάλου Dieselgate περίπου 17,5 δισ. δολάρια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας