• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας διαπιστώνει ότι το 80% των εργαζομένων πληρώνονται λιγότερα από τον μέσο όρο των απολαβών που προσφέρει η επιχείρησή τους

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη στρατόσφαιρα οι αμοιβές των ελίτ

 • A-
 • A+

Την αυξανόμενη άνιση κατανομή των εργασιακών αποδοχών στη σημερινή Ευρώπη των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τού «διαίρει και βασίλευε» αποτυπώνει η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την πορεία των μισθών παγκοσμίως.

Η Global Wage Report 2016-17 εξετάζει για πρώτη φορά την κατανομή των αμοιβών εντός των επιχειρήσεων. Αναλύει τον βαθμό στον οποίο η συνολική ανισότητα στους μισθούς μιας χώρας ή περιοχής του κόσμου είναι αποτέλεσμα των μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ και εντός των επιχειρήσεων.

Διαπιστώνει ότι η «ελίτ της εργατικής τάξης» στην Ευρώπη, το 10% των πιο καλοπληρωμένων εργαζομένων (διευθυντές, πρόεδροι, ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων κ.ά.) κερδίζουν σήμερα όλοι μαζί περίπου όσα κερδίζει το πιο κακοπληρωμένο 50% των εργαζομένων.

Η ανισότητα αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπου οι αμοιβές του κορυφαίου 1% έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους αρκετά πίσω.

Συγκρίνοντας τους μέσους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη με τον μέσο όρο των μισθών στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, η ILO διαπιστώνει ότι το 80% των εργαζομένων πληρώνονται λιγότερα από τον μέσο όρο των απολαβών που προσφέρει η επιχείρησή τους.

Η διαφορά αυτή οφείλεται στη στρέβλωση που προκαλούν στις μέσες απολαβές οι αυξανόμενες μεγαλύτερες αμοιβές των ανώτερων στελεχών και των άλλων καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 1% των επιχειρήσεων με τις υψηλότερες μέσες αμοιβές, το χαμηλότερα αμειβόμενο 1% των εργαζομένων κερδίζει κατά μέσο όρο 7,10 ευρώ την ώρα.

Στις ίδιες επιχειρήσεις το ανώτερα αμειβόμενο 1% κερδίζει κατά μέσο 844 ευρώ την ώρα, δηλαδή τα... 118πλάσια.

Αυτές οι ακραία υψηλές αμοιβές και διαφορές σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων τροφοδοτούν τη δημιουργία μιας πυραμίδας τεράστιων ανισοτήτων στην ευρύτερη κατανομή των εργασιακών αποδοχών, επισημαίνει η έκθεση.

«Η έκταση της μισθολογικής ανισότητας εντός των επιχειρήσεων -και η συμβολή της στη συνολική ανισότητα των μισθών- είναι αρκετά μεγάλη» σημειώνει.

«Στην Ευρώπη, η μισθολογική ανισότητα μέσα στις επιχειρήσεις ευθύνεται για το 50% περίπου των συνολικών μισθολογικών ανισοτήτων.

»Αυτό σημαίνει ότι η υιοθέτηση απλά και μόνο ενός εθνικού κατώτατου μισθού σε μια χώρα ή περιοχή δεν είναι αρκετή για την επίλυση των συνολικών μισθολογικών ανισοτήτων», τονίζει σχετικά ο Πάτρικ Μπέλσερ, ειδικός της ILO σε θέματα μισθών και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Μισθολογικό χάσμα

Εκτός του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανισότητα στις απολαβές θα μπορούσε να μειωθεί μέσω μιας αυτορρύθμισης των αποδοχών των διοικητικών στελεχών των εταιρειών, υπογραμμίζει.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτώντας από τις επιχειρήσεις αυστηρότερες και εκτενέστερες αναφορές για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ διαφορετικών επιπέδων εργαζομένων και μεταξύ των φύλων.

Αν δεν υπάρξει αυτορρύθμιση εντός των επιχειρήσεων, ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να αγανακτεί με τους μισθούς των ανώτερων στελεχών, προειδοποιεί.

Η ILO καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν κανονισμούς οι οποίοι θα υποχρεώνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν την ψαλίδα στις αμοιβές των δύο φύλων.

Η έκθεση δείχνει ότι κατά μέσο όρο το ωρομίσθιο των γυναικών είναι στην Ευρώπη περίπου 20% χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Η ψαλίδα είναι πολύ μεγαλύτερη στην κορυφή.

Ετσι, στο υψηλότερα αμειβόμενο 1% των εργαζομένων οι γυναίκες παίρνουν 45% λιγότερο απ’ ό,τι οι άνδρες ενώ στις τάξεις των διευθύνοντων συμβούλων επιχειρήσεων το χάσμα αυτό είναι μεγαλύτερο του 50%.

Διόλου τυχαία στις καλύτερα αμείβουσες επιχειρήσεις του κόσμου όλοι σχεδόν οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι άνδρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επί πληρωμή απασχόληση έχει και θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς τονώνει την αυτοεκτίμησή του ατόμου καθώς του επιτρέπει να εκφράσει (ενίοτε) τη δημιουργικότητά του.
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
Δέκα χρόνια από το κραχ του 2008 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας συνεχίζει να μεγεθύνει το μερίδιό του στον πλούτο που παράγεται στον πλανήτη. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)...
Σε χαμηλό δεκαετίας οι αυξήσεις μισθών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας...
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης
Την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας ώς το τέλος του έτους προανήγγειλε η Κομισιόν, σε μια κίνηση που στόχο έχει τη δημιουργία προτύπων για τα εκατομμύρια επισφαλών θέσεων...
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας
Μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς Financial Times, διαπιστώνει ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη...
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας