• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.2°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 6.0°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 9.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  77%

Μπλόκο και στην τραπεζική ενοποίηση

 • A-
 • A+

Τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή ενοποίηση επέβαλε για ακόμη μια φορά η Γερμανία στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής.

Οπως αποκαλύπτουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το Βερολίνο απέτρεψε προσπάθεια που στόχο είχε να σπάσει το αδιέξοδο στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα, αποδυναμώνοντας το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου.

Το σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης της Ε.Ε. ξεκίνησε το 2012, στον απόηχο της κρίσης χρέους και του κραχ του 2008 που υποχρέωσαν τις χώρες της ευρωζώνης σε συνολική στήριξη των τραπεζών τους με 2 τρισ. ευρώ.

Αφού συμφωνήθηκε κοινό σχέδιο εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) και κοινό σχήμα για τις προβληματικές τράπεζες (SRM), οι μεταρρυθμίσεις κόλλησαν στο πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα εξασφάλισης των καταθέσεων που θα προστατεύει καλύτερα τους αποταμιευτές.

Πρόκειται για τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα του σχεδίου τραπεζικής ενοποίησης που η Γερμανία μποϊκοτάρει άγρια καθώς δεν θέλει να μοιραστεί τα ρίσκα πριν οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης απαλλαχθούν από τα «κόκκινα» δάνειά τους.

Περί επιμερισμού κινδύνων

Ετσι στο ανακοινωθέν της τελευταίας συνόδου κορυφής πίεσε και άλλαξε την αρχική διατύπωση που υπήρχε για το θέμα και ανέφερε ότι «…νέα μέτρα μείωσης των κινδύνων έχουν ήδη εγκριθεί και ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερο επιμερισμό των ρίσκων» με το περισσότερο συμφέρον «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση σε όρους μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων, με την κατάλληλη σειρά».

Με άλλα λόγια, ισχυροποιήστε εσείς οι φτωχοί του Νότου τις τράπεζές σας πρώτα και στη συνέχεια εμείς οι λεφτάδες του Βορρά θα βάλουμε χρήμα για τη δημιουργία του κοινού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων. Με αυτήν την αντίληψη όμως δεν περπατά η ενοποίηση της Ευρώπης.

Η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο προέταξε τους νέους διεθνείς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, που θέτουν ισχυρότερα πρότυπα για να γίνουν οι τράπεζες ασφαλέστερες.

Γερμανία και Ολλανδία αντέδρασαν τότε υποστηρίζοντας ότι τα πρότυπα αυτά δεν φτάνουν. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει κυρίως ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας, τα επισφαλή δάνεια του οποίου ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως το άνοιγμα μίας μόνο γερμανικής τράπεζας (Deutsche Bank) στα χρηματοπιστωτικά παράγωγα ξεπερνά τα 60 τρισ. ευρώ.

Τα νούμερα και εδώ δεν λένε όλη την αλήθεια, απλά καλύπτουν προθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ηγεμόνα της Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση
Φρένο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βάζει η Γερμανία, γράφοντας στα παλαιότερα των... υποδημάτων της τις δεσμεύσεις της και αποκαλύπτοντας...
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμβιβασμός των 27
Διχασμένοι συναντιούνται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της, στην πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών • Ποιες αντιθέσεις καλούνται να γεφυρώσουν.
Ζητείται συμβιβασμός των 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γάμος τραπεζών με προξενιό
Το Βερολίνο θέλει να τις παντρέψει και μάλιστα γρήγορα πριν πλακώσουν οι μνηστήρες από το εξωτερικό, όμως τα εμπόδια είναι πολλά. Ο λόγος για τις δύο μεγαλύτερεςτράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank και...
Γάμος τραπεζών με προξενιό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
Λαβράκια έβγαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Χάουαρντ Γουίλκινσον στο Ευρωκοινοβούλιο για το πλυντήριο «μαύρου χρήματος», που είχε στήσει για περισσότερα από οχτώ...
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας