Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μη μέλη του ΟΠΕΚ τήρησαν τελικά την υπόσχεσή τους προς το καρτέλ και συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 562.000 βαρέλια.
Η συμφωνία ήλθε 12 ημέρες μετά την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η συμφωνία για κοινή μείωση της παραγωγής αποτελεί την πρώτη για τους δύο ομίλους πετρελαιοπαραγωγών χωρών από το 2001 και αν μη τι άλλο δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
To σύνολο των δύο μειώσεων αντιστοιχεί περίπου στο 2% της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου παγκοσμίως και όπως αναμένεται θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Αιτία της πτώσης
Οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 50% στην τελευταία διετία -από το υψηλό των 114 δολαρίων ανά βαρέλι στα μέσα του 2014 σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια, ενώ κάποιες φορές ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.
Αιτία αυτής της πτώσης ήταν η υποτονική ζήτηση παγκοσμίως -λόγω των χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης- κυρίως όμως η πολιτική πλημμύρας της παγκόσμιας αγοράς με φτηνό αργό που ακολούθησε η μεγαλύτερη παραγωγός και ηγέτης του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία.
Στόχος αυτής της στρατηγικής ήταν, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, να βγουν εκτός αγοράς οι παραγωγοί με υψηλό κόστος εξόρυξης όπως οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Για κάποιους άλλους όμως ο πραγματικός στόχος αυτής της στρατηγικής ήταν καθαρά πολιτικός. Δηλαδή να βυθιστούν οικονομικά Ρωσία και Βενεζουέλα, δύο χώρες που οι οικονομίες τους είναι στενά εξαρτημένες από τις εξαγωγές του πετρελαίου και των οποίων οι κυβερνήσεις κάθονται βαριά στο στομάχι μέρους της ελίτ των ΗΠΑ, του βασικού δηλαδή συμμάχου -ή καλύτερα πάτρωνα- της Σαουδικής Αραβίας.
Η στρατηγική αυτή όμως έγινε σταδιακά μπούμερανγκ για τη Σαουδική Αραβία, καθώς μείωσε τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου δημιουργώντας έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, εκτός της Ρωσίας δεσμεύτηκαν ακόμη σε μείωση της παραγωγής και το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Βολιβία, το Μπρουνέι, η Γουινέα, το Καζακστάν, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, όλες χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ.
Οι συμφωνίες μείωσης της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες ανακοινώθηκαν πάντως σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις της CIA ότι η Ρωσία στήριξε και επηρέασε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και την ανακοίνωση τοποθέτησης του επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΠΑ Exxon Mobil -και φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν- Ρεξ Τίλερσον στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών.
Ολες αυτές οι περίεργες «συμπτώσεις» δημιουργούν αναμφίβολα δεύτερες σκέψεις για τα μελλοντικά επίπεδα των τιμών σε μια αγορά όπου εκτός των πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών και χωρών εμπλέκονται -και κερδοσκοπούν- και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για την ώρα βέβαια το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση στις νέες ποσοστώσεις της παραγωγής, κάτι με το οποίο οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν ήταν πάντα συνεπείς στο παρελθόν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας