• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.4°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.2°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 16.1°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.3°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.9°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  80%
AP Photo/Michael Sohn, file

Γερμανία-Βρετανία στο στόχαστρο της Κομισιόν για τη VW

 • A-
 • A+

Νομική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κινεί η Κομισιόν εις βάρος της Γερμανίας, της Βρετανίας, αλλά και πέντε ακόμη χωρών για το σκάνδαλο της VW, διότι όπως εκτιμά οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, αν δεν συνωμότησαν με την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία εις βάρος των πολιτών τους, οι οποίοι εξαπατήθηκαν όσον αφορά τις εκπομπές επικίνδυνων για την υγεία αερίων οξειδίων του αζώτου, τότε συνέβαλαν σε αυτό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Γερμανία απέτυχαν να ελέγξουν την αυτοκινητοβιομηχανία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών τους.

Η κίνηση της Επιτροπής, που ξεκινά με προειδοποίηση προς τις χώρες-μέλη ήρθε έπειτα από πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία και Λουξεμβούργο κατηγορούνται ότι απέτυχαν να επιβάλουν στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβλήθηκαν στην εταιρεία στις ΗΠΑ για τη χρήση της παραπλανητικής συσκευής που «έκρυβε» τις πραγματικές εκπομπές των οχημάτων της.

Η Ελλάδα, η Τσεχία και η Λιθουανία κατηγορούνται ότι δεν έχουν ενσωματώσει στο δίκαιό τους κανένα μέτρο ή πρόστιμο εις βάρος των εταιρειών που παραβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια.

Επιπλέον, η Βρετανία και η Γερμανία κατηγορούνται ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία για ύποπτες εκπομπές αερίων, αλλά αρνούνται να τα μοιραστούν με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή στις Βρυξέλλες, η υπόθεση αυτή «πάει πολύ πέρα από τη VW» και ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούσαν να προωθήσουν εκπομπές αερίων έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Γερμανία αντέδρασε με μια ανακοίνωση του υπουργό Μεταφορών Αλεξάντερ Ντρόμπνιντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία ήταν «η μόνη χώρα που που επέβαλε μια σειρά περιεκτικών μέτρων τα οποία μπορούν να προλάβουν τις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση της παράνομης συσκευής».

Επιπλέον οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι ανεπαρκείς όσον αφορά το θέμα και πως είναι λάθος να στρέφεται η Κομισιόν εναντίον της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης στην Ε.Ε. τη στιγμή που η ενότητά της δοκιμάζεται εν όψει του Brexit, αλλά και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών.

Από την πλευρά της η Βρετανία, μέσω εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Μεταφορών, υποστήριξε ότι η Βρετανία από το 2009 έχει θέσει σε ισχύ νόμο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να γίνεται χειραγώγηση των μετρήσεων εκπομπών αερίων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίνεται με το αυστηρότερο πλαίσιο στην Ε.Ε.», είπε.

Οι ισπανικές και οι αρχές του Λουξεμβούργου ακόμη δεν έχουν αντιδράσει στο γεγονός της προσφυγής εις βάρος τους.
Τώρα οι χώρες αυτές θα πρέπει εντός διμήνου να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αν αποτύχουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον των αυτοκινητοβιομηχανιών που εξαπάτησαν πολίτες και καταναλωτές, η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών BEUC που δρα στην Ε.Ε. χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινηθεί εναντίον των χωρών αυτών, ωστόσο τονίζει ότι δεν αρκεί για να προστατέψει τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η Κομισιόν αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή μάχη τόσο από τα κράτη που διώκονται, όσο και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρμαγεδδών στις αγορές
Το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις γνωστές από το παρελθόν ως χώρες «PIIGS», γνωρίζει πρωτοφανή επιδείνωση, τέτοια που παραπέμπει άμεσα στους...
Αρμαγεδδών στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποκρισία από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν ξεμπρόστιασε μόνο την υποκρισία του γερμανικού κολοσσού αλλά και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., οι οποίες όπως φαίνεται νοιάζονται πολύ περισσότερο για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων...
Υποκρισία από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα σε έρευνα των αδιάφθορων της Ε.Ε.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έκθεση του OLAF για απάτες εις βάρος της Ε.Ε. Εντοπίστηκαν 277 παρατυπίες με επίπτωση 4,37% επί της απόδοσης των παραδοσιακών ίδιων πόρων στον προϋπολογισμό (το υψηλότερο ποσοστό...
Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα σε έρευνα των αδιάφθορων της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η δίκη για το Dieselgate
Ξεκίνησε χθες στη Γερμανία η πρώτη σημαντική δίκη κατά της Volkswagen με περισσότερους από 450.000 αγοραστές ντιζελοκίνητων οχημάτων της να διεκδικούν αποζημιώσεις για το γνωστό λογισμικό απόκρυψης των...
Ξεκίνησε η δίκη για το Dieselgate
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη για τρία στελέχη της Volkswagen
Κατηγορίες για χειραγώγηση αγοράς αντιμετωπίζουν δύο νυν και ένα πρώην στέλεχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό που έφεραν τα οχήματά της για να ξεγελούν στους...
Κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη για τρία στελέχη της Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάθε τρίμηνο και χειρότερα οι επιδόσεις της ευρωζώνης
Σταθερά επιδεινούμενες από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι οι αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της ηγεσίας της ΕΚΤ, που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάθε τρίμηνο και χειρότερα οι επιδόσεις της ευρωζώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας