• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%

Για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί

AP Photo/Michael Probst, File

9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων

 • A-
 • A+

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (για εννέα αντί έξι μήνες όπως αναμενόταν), αλλά και το ενδεχόμενο να μεταβληθούν παράμετροι για συμμετοχή σε αυτό, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος QE μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά.

«Χαλάρωση» παραμέτρων

Από τις αρχές του 2017, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να «χαλαρώσει» τις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων, ώστε να μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον διετή διάρκεια.

Επίσης χαμηλώνει ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων. Πλέον, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με «ευρεία συναίνεση», ενώ παρατήρησε ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς παρεισφρέει ο πολιτικός κίνδυνος.

Απώλειες για το ευρώ

Η αγορά συναλλάγματος πάντως δεν υποδέχθηκε θετικά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ και το ευρώ υποχώρησε στα 1,0650 δολ. από τα 1,0753 δολ., τιμή στην οποία τελούσε υπό διαπραγμάτευση πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για μείωση της αξίας της ισοτιμίας της τάξης του 1%.

Οι αγορές ανέμεναν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μετά τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο εστίαζαν κυρίως σε εξάμηνη παράταση. Έτσι, παρά τη μείωση του μηνιαίου ύψους αγορών ομολόγων, η επέκταση για εννιά μήνες θεωρήθηκε αρνητική για το ευρώ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Για να μπορέσει να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αν και σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι παραμένουν οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας.

Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

Για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη, στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%.

Αμετάβλητες και οι προβλέψεις που αφορούν την εξέλιξη του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2019 αποκλίνει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Παρ' όλα αυτά ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί, επισήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις.
Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ το καλοκαίρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
Τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στην ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν σημάδια...
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
Αύξηση επιτοκίων του ευρώ, μετά δέκα έτη, κατά 0,25% από τον Ιούλιο, δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και βαθιά ανησυχία για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Τελειώνει τον Ιούλιο το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια, συνεχίζονται οι αγορές ομολόγων
Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια του ευρώ η ΕKT, παρά τη σταθερή αύξηση του πληθωρισμού αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της...
ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια, συνεχίζονται οι αγορές ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας