Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων

Για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί

AP Photo/Michael Probst, File

9μηνη παράταση ποσοτικής χαλάρωσης, αλλαγή κριτηρίων

  • A-
  • A+

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (για εννέα αντί έξι μήνες όπως αναμενόταν), αλλά και το ενδεχόμενο να μεταβληθούν παράμετροι για συμμετοχή σε αυτό, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος QE μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά.

«Χαλάρωση» παραμέτρων

Από τις αρχές του 2017, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να «χαλαρώσει» τις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων, ώστε να μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον διετή διάρκεια.

Επίσης χαμηλώνει ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων. Πλέον, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με «ευρεία συναίνεση», ενώ παρατήρησε ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς παρεισφρέει ο πολιτικός κίνδυνος.

Απώλειες για το ευρώ

Η αγορά συναλλάγματος πάντως δεν υποδέχθηκε θετικά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ και το ευρώ υποχώρησε στα 1,0650 δολ. από τα 1,0753 δολ., τιμή στην οποία τελούσε υπό διαπραγμάτευση πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για μείωση της αξίας της ισοτιμίας της τάξης του 1%.

Οι αγορές ανέμεναν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μετά τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο εστίαζαν κυρίως σε εξάμηνη παράταση. Έτσι, παρά τη μείωση του μηνιαίου ύψους αγορών ομολόγων, η επέκταση για εννιά μήνες θεωρήθηκε αρνητική για το ευρώ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Για να μπορέσει να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αν και σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι παραμένουν οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας.

Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

Για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη, στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%.

Αμετάβλητες και οι προβλέψεις που αφορούν την εξέλιξη του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2019 αποκλίνει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Παρ' όλα αυτά ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί, επισήμανε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
Τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στην ανάπτυξη της ευρωζώνης καθώς οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν σημάδια...
«Τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκληρός συμβιβασμός με κοκτέιλ μέτρων στην ΕΚΤ
Νέα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ περαιτέρω...
Σκληρός συμβιβασμός με κοκτέιλ μέτρων στην ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Σε χαμηλή πτήση η ευρωζώνη ώς το 2024
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι είναι έτοιμη για νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της οι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα προβλέψεων «αποκαλύπτουν» το υπόστρωμα αυτής της ανακοίνωσης.
ΕΚΤ: Σε χαμηλή πτήση η ευρωζώνη ώς το 2024
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τραμπ για τα μάτια της... νομισματικής πολιτικής. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω, σπεύδοντας να βάλει στη θέση του τον πλανητάρχη.
Κόντρα μεταξύ Τραμπ και Ντράγκι με φόντο τη νομισματική πολιτική
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ έως και το α’ εξάμηνο του 2020
Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος, όπως αναφέρεται είναι διασφαλιστεί πληθωρισμός...
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ έως και το α’ εξάμηνο του 2020
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Αμετάβλητα αφήνει η ΕΚΤ τα επιτόκια της ευρωζώνης τουλάχιστον έως τον Ιούνιο. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 εβδομάδων διολίσθησε το ευρώ μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Καμπανάκι για την ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας