Σε «πρωτοβουλίες δημοσιονομικής επέκτασης» και διατήρηση ανοιχτών των δρόμων του διεθνούς εμπορίου καλεί ο ΟΟΣΑ τις κυβερνήσεις του αναπτυγμένου κόσμου προκειμένου να βγει η παγκόσμια οικονομία από τη σημερινή «παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης».
Στην εξαμηνιαία έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, ο οργανισμός τονίζει ότι στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι κυβερνήσεις έχουν μοναδική ευκαιρία για την προώθηση πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης, τόνωσης της ανάπτυξης και μείωσης των ανισοτήτων, χωρίς να αυξήσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Θα μπορούσαν να προωθήσουν για 3-4 χρόνια πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης –με επενδύσεις σε υποδομές, παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη– χωρίς να αυξήσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Μια στοχευμένη ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί για αρκετά χρόνια στις περισσότερες χώρες χωρίς την αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ο συνδυασμός αυτής της πρωτοβουλίας με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δράση συλλογικά μεταξύ των χωρών θα μεγεθύνουν το οικονομικό αποτέλεσμα, συμπληρώνει.
Η έκθεση ξορκίζει τον προστατευτισμό. Ενα νέο κύμα προστατευτισμού και εμπορικών εντάσεων θα ροκανίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα ζημιώσει το βιοτικό επίπεδο των λαών, προειδοποιεί.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης θα περιορίσει το βάρος της προσαρμογής για εργαζομένους και επιχειρήσεις.
»Ομως ο προστατευτισμός και τα αναπόφευκτα μέτρα ανταπόδοσής του θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των θετικών αποτελεσμάτων που μπορούν να φέρουν οι πρωτοβουλίες δημοσιονομικής επέκτασης στην εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη.
»Θα αυξήσει τις τιμές, θα επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο και θα αφήσει τις χώρες σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση. Ο προστατευτισμός μπορεί να σώσει κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές και θα χαμηλώσει την ευημερία πολλών άλλων», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης.
Η προειδοποίηση έρχεται λίγες μόνον ημέρες από τη δήλωση του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίθεται να αποσύρει τη συμμετοχή της χώρας του από τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου TPP.
Η Mαν απαντά ότι η λύση για χώρες όπου οι ψηφοφόροι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη ζωή τους είναι η υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι τα κέρδη από το ελεύθερο εμπόριο διανέμονται καλύτερα σε όλους.
Στις νέες του προβλέψεις ο ΟΟΣΑ αναμένει μικρή βελτίωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,3% το 2017 και 3,6% το 2018 από 2,9% φέτος.
Για την ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 1,7% φέτος, 1,6% το 2017 και 1,7% το 2018, ενώ για τις ΗΠΑ 1,5%, 2,3% και 3% αντίστοιχα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας