Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
Οι Γερμανοί τα «πιάνουν»
MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Οι Γερμανοί τα «πιάνουν»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις τούς «λαδώνουν» ασύστολα στο εξωτερικό προκειμένου να πάρουν δουλειές το γνωρίζαμε από πρώτο χέρι. Το ότι λαδώνονται όμως οι ίδιοι μέσα στη χώρα τους με φακελάκια, γρηγορόσημα και άλλου είδους μπαξίσια είναι κάτι καινούργιο που, αν μη τι άλλο, ανατρέπει τα στερεότυπα ηθικής με τα οποία τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ και ο πολιτικός τους κόσμος τους γαλούχησε επί χρόνια. Ο λόγος για τους Γερμανούς.

Και πιο συγκεκριμένα για τους Γερμανούς κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, αντίθετα με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, χρηματίζονται και αυτοί όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε το ίδρυμα Otto-Brenner για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και δημοσίευσε η εφημερίδα «Die Welt», αποκαλύπτει ότι τα περιστατικά διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό της Γερμανίας διπλασιάστηκαν από το 2014.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο χρηματισμός κρατικών αξιωματούχων στη Γερμανία δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση, όπως οι περισσότεροι πίστευαν μέχρι σήμερα, αλλά, αντίθετα, συμβαίνει σε διάφορα επίπεδα της κρατικής μηχανής, όπως τα δημόσια έργα, η αστυνομία, οι προμήθειες του Δημοσίου, τα τελωνεία, η φορολογία.

Ο κατάλογος των ποινικά κολάσιμων πράξεων στις οποίες εμπλέκονται οι δημόσιοι λειτουργοί της Γερμανίας είναι μακρύς. Εκτείνεται από δωροδοκίες έως οικονομικές απάτες και το αδίκημα της απιστίας.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς παρατηρούνται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στο υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηριστική περίπτωση που μνημονεύεται στην έκθεση, η δωροδοκία υπαλλήλων του υπουργείου αυτού με 100 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να «προωθηθεί αρμοδίως» η ανάληψη δημόσιου έργου στο εξωτερικό.

Στην έρευνα δεν διευκρινίζεται αν οι υπάλληλοι που ενεπλάκησαν απολύθηκαν. Αναφέρεται μόνο ότι ο μισθός ενός εκ των εμπλεκόμενων απλά... μειώθηκε.

Ανάλογη περίπτωση, που προκάλεσε ζημιές 850 χιλιάδων ευρώ στο γερμανικό Δημόσιο, ήταν ο χρηματισμός υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος προσέφερε εσωτερική πληροφόρηση σε συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου αυτή να αναλάβει ένα έργο.

Αλλη εξέχουσα περίπτωση είναι η δωροδοκία αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας από φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο στρατιωτικός που «τα ’πιασε» καταδικάστηκε τελικά σε εξάμηνη φυλάκιση.

Περιστατικά διαφθοράς καταγράφηκαν όμως και στα τελωνεία, για διευκόλυνση φοροδιαφυγής ή για λανθασμένα ποσά εκτελωνισμού. Το «λάδι» σε αυτές τις περιπτώσεις περιελάμβανε μετρητά 1.000 ευρώ, λάπτοπ, ακόμη και δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία.

Αλλά και η γερμανική αστυνομία δεν πάει πίσω στη διαφθορά. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι μεταβίβαζαν πληροφορίες από το σύστημα της αστυνομίας ή διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος έναντι αντιτίμου.

Κρούσματα διαφθοράς καταγράφηκαν ακόμη στην υπηρεσία ευρέσεως εργασίας αλλά και σε αεροδρόμιο της χώρας. Αξιωματούχος του τελευταίου δωροδοκήθηκε προκειμένου να αξιολογήσει εταιρεία ασφαλείας με υψηλότερο βαθμό από άλλες ανταγωνίστριες και να πάρει αυτή τη δουλειά.

Το αντάλλαγμα ήταν... ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...

Η έρευνα προσγειώνει αναμφίβολα αρκετούς, κυρίως τους Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια μόλις το 2% των Γερμανών θεωρεί σήμερα τη διαφθορά σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα του, μόλις το 6% αυτών πιστεύει ότι οι πολιτικοί του εκπρόσωποι είναι διεφθαρμένοι, ενώ μόλις το 3% των νοικοκυριών φέρεται να έχει πληρώσει «μπαξίσι» σε δημόσιους υπαλλήλους για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του κράτους.

Τα πράγματα όμως ίσως να είναι λίγο διαφορετικά. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει, πάντως, ακόμη τη Γερμανία στην πέμπτη θέση της λίστας με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης πίσω από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
Με μια φτηνή αναβάθμιση λογισμικού αποφάσισαν να επιλύσουν το πρόβλημα των ρύπων, που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους, οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι στη χθεσινή πολυαναμενόμενη «Σύνοδο Diesel»,...
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεκέδες στη φήμη της Rolls Royce
Κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται η Rolls Royce -ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια της βρετανικής βιομηχανίας, πάλαι πότε κατασκευάστρια της ομώνυμης λιμουζίνας αλλά και του κινητήρα του γνωστού καταδιωκτικού...
Λεκέδες στη φήμη της Rolls Royce
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το καρουζέλ των επιτρόπων
Η πρώην κορυφαία αξιωματούχος της Ε.Ε για το Κλίμα, υπεύθυνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Δανέζα πρώην επίτροπος, Κόνι Χέντεγκααρντ, επέλεξε με τη λήξη της θητείας της να πιάσει δουλειά στη...
Το καρουζέλ των επιτρόπων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
Τη βαθιά σήψη του ευρωπαϊκού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αναδεικνύει η αποκάλυψη της απάτης της γερμανικής Volkswagen με το λογισμικό (ή συσκευή αναστολής) που είχε εγκαταστήσει σε πετρελαιοκίνητα οχήματά...
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καπνός» ο βασικός ύποπτος για τη Wirecard
Μία ημέρα μετά την υποβολή αίτησης πτώχευσης, οι αγωγές των επενδυτών άρχισαν να πέφτουν κατά ριπάς εναντίον των λογιστών της εταιρείας, οι οποίοι που δεν πήραν χαμπάρι –ή έκαναν τα στραβά μάτια.
«Καπνός» ο βασικός ύποπτος για τη Wirecard
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό «μαγειρείο»
Σε μαγείρεμα ισολογισμών προέβαινε όπως όλα δείχνουν η γερμανική εταιρεία υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, είναι πολύ πιθανό...
Γερμανικό «μαγειρείο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας