• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%
Amazon

Νεόπτωχοι οι Βρετανοί ντελιβεράδες

 • A-
 • A+

Tρέχουν να προφτάσουν παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας, ενώ αρκετοί δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε για… τουαλέτα.

Ο λόγος για τους Βρετανούς «ντελιβεράδες» του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon που -όταν έχουν δουλειά- βιώνουν απίστευτες συνθήκες πίεσης και εξαθλίωσης.

Οπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του BBC, οδηγοί ιδιωτικών βρετανικών γραφείων απασχόλησης που είναι συμβεβλημένα με την Amazon υποχρεούνται κάποιες ημέρες να παραδίδουν έως και 200 πακέτα την ημέρα.

Κάποιοι εκ των οδηγών συχνά-πυκνά έχουν ατυχήματα στον δρόμο με τα δίκυκλά τους στη βιασύνη τους να προλάβουν τις παραγγελίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των οδηγών αμείβεται χαμηλότερα του βασικού ωρομισθίου των 7,20 λιρών στη Βρετανία λόγω των πολλών ωρών που καταναλώνουν για να παραδώσουν όλα τα πακέτα που τους έχουν αναθέσει.

Mυστικός ρεπόρτερ του BBC εργάστηκε στην AHC Services, ένα από τα ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης που προμηθεύει τις αποθήκες της Amazon με οδηγούς για διανομές δεμάτων.

Ο δημοσιογράφος εργάστηκε συνολικά δύο εβδομάδες στο Μπρίστολ και όπως δηλώνει, αναγκάστηκε να δουλέψει περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα προκειμένου να διανείμει στους αποδέκτες όλα τα πακέτα που του είχε αναθέσει η εταιρεία.

Κάτι που είναι παράνομο με βάση το βρετανικό δίκαιο. O δημοσιογράφος είπε επίσης ότι την πρώτη εβδομάδα πληρώθηκε για δουλειά τριών ημερών με 93,47 λίρες, μετά την αφαίρεση εξόδων όπως η προαιρετική ενοικίαση βαν και η ασφάλιση.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αμοιβή μόλις 2,59 λιρών την ώρα.

Τη δεύτερη εβδομάδα που εργάστηκε 4 ημέρες ο δημοσιογράφος τα πήγε καλύτερα αφού το ωρομίσθιό του ανέβηκε στις 4,76 λίρες.

Και πάλι όμως το ποσό που έλαβε ήταν πολύ χαμηλότερο από το βασικό ωρομίσθιο.

Η Amazon -που όπως αρκετές ακόμη εταιρείες αξιοποιεί στο μέγιστο τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, την εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης, των συμβάσεων εργασίας μηδενικών ωρών και την πατέντα της gig economy- απαίτησε από τους οδηγούς των γραφείων απασχόλησης να δηλώνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Ετσι τους απέκλεισε από το δικαίωμα του κατώτατου υποχρεωτικού ωρομισθίου και των επιδομάτων ασθένειας και άδειας.

Η Amazon, που στο ρεπορτάζ δηλώνει άλλα αντ’ άλλων, δεν είναι βέβαια η μόνη που βγάζει σήμερα τα κέρδη της από τις σύγχρονες στυγνές μορφές εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας προσφέροντα επισφαλείς θέσεις, όπως αυτές του ψευδο-αυτοαπασχολούμενου ντελιβερά και του αποθηκάριου που τρέχει και δεν φτάνει.

Στη Βρετανία ο ένας στους πέντε εργαζομένους, συνολικά 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, εργάζεται σήμερα σε τέτοιου είδους δουλειές υπό καθεστώς επισφαλούς απασχόλησης.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά περίπου 2 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Το καθεστώς επισφαλούς απασχόλησης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειαστεί καν να ειδοποιηθούν από τον εργοδότη τους.

Οι περισσότεροι αυτών εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι - ακριβώς σαν τους παραπάνω οδηγούς της Amazon.

Οι μισοί εξ αυτών είναι χαμηλόμισθοι και βάζουν καθαρά στην τσέπη τους λιγότερα από τα 2/3 των μέσων αμοιβών.

Συνολικά δύο εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι αμείβονται σήμερα στη Βρετανία με ωρομίσθιο χαμηλότερο των 8 λιρών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν συνήθως περίπου τα μισά του μηνιαίου μισθού που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σταθερής απασχόλησης.

Οι συμβασιούχοι των μηδενικών ωρών απασχόλησης κερδίζουν περίπου το 40%, ενώ οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι των ιδιωτικών γραφείων απασχόλησης τα 2/3.

Οι μοντέρνες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας και οι μισθοί πείνας που προσφέρουν δημιουργούν τους σημερινούς νεόπτωχους του δυτικού κόσμου.

Και βέβαια περισσότερο απ’ όλους χτυπούν τους νέους.

Το ποσοστό των Βρετανών εργαζόμενων νέων ηλικίας 16-20 ετών που είναι χαμηλόμισθοι έφτασε πέρυσι το 77% από 58% το 1990, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ηλικίας 21-25 ετών το 40% από 22%.

Σαν να μην τους έφταναν η φτώχεια και η αβεβαιότητα του βίου τους, «τρώνε στη μάπα» και τα νούμερα των «επίσημων στατιστικών».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μετά βαΐων και κλάδων ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 4,8%, το χαμηλότερο των τελευταίων 11 ετών.

Ελληνιστί... «πάρε κουβέντα, βάρα μπουζούκι»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρωτιά στην ανισότητα
To Champions League της ανισότητας κατακτά η Ελλάδα στη μετά κραχ εποχή χάρη στα μνημόνια, τις υφεσιακές πολιτικές της ακραίας λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της απελευθέρωσης και της...
Ελληνική πρωτιά στην ανισότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν προορίζονται για τους πεινασμένους
Στη Βρετανία, την ίδια περίπου στιγμή, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, Τζον Αλαν, διεμήνυε ότι και η 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική...
«Λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν προορίζονται για τους πεινασμένους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας