• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 23.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.2°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 23.2°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  56%

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρουτε

AP Photo

Η Ολλανδία ο επόμενος στόχος Βρυξελλών για τη Ceta

 • A-
 • A+

Στην κάμψη των αντιδράσεων της Ολλανδίας για την εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά στοχεύουν οι Βρυξέλλες, μετά το συμβιβασμό της Βαλονίας εξαιτίας των πιέσεων από Ε.Ε. και Γερμανία.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υπογράψει την Ceta με την Ουκρανία στις 21 Μαρτίου 2014 και στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία επικύρωσης από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Στην Ολλανδία, τόσο η Άνω Βουλή (γερουσία) όσο και η Κάτω Βουλή, έδωσαν το πράσινο φως για την συμφωνία.

Ωστόσο, η επικύρωση «σκάλωσε» ύστερα από το απορριπτικό δημοψήφισμα της 6ης Απριλίου όπου το 61% των Ολλανδών τάχθηκαν εναντίον, έναντι μόλις 38,21% που ψήφισαν υπέρ. Το δημοψήφισμα κρίθηκε νόμιμο, καθώς η προσέλευση υπήρξε επαρκής και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επανεξετάσει την συμφωνία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτε, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχε το Σαββατοκύριακο με τα υπόλοιπα κόμματα εκτιμά ότι η χώρα του είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblad με τίτλο «Το Κοινοβούλιο στηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας με την Ουκρανία», σημειώνεται πως με την στήριξη της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των γερουσιαστών από το CDA (Χριστιανοδημιοκράτες) και το D’66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι), η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να «περάσει» την επικύρωση της συμφωνίας. 

Καίριας σημασίας για την συγκέντρωση της αναγκαίας πλειοψηφίας είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης των γερουσιαστών του CDA, οι οποίοι θεωρούνται περισσότερο φιλοευρωπαϊστές από τους ομοϊδεάτες τους της Κάτω Βουλής και εκτιμάται ότι μπορεί να αψηφήσουν την κεντρική γραμμή του κόμματος, που αρνείται πεισματικά να εξουσιοδοτήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. 

Επισημαίνεται δε πως η στήριξη του D’66 προς την κυβέρνηση, γλυτώνει τον πρωθυπουργό από έναν ακόμα μεγάλο πονοκέφαλο, γιατί του επιτρέπει να περάσει την απόφαση και από την κάτω Βουλή, όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι μέχρι τώρα εντελώς αρνητικοί, λόγω της εναντίωσης των Εργατικών (PvdA), στην επικύρωση της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα παραπέμπει επίσης, σε ενημερωτική επιστολή του Ολλανδού πρωθυπουργού προς το Κοινοβούλιο, στην οποία ο πρώτος αναφέρει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του την ενσωμάτωση στην συμφωνία μιας νομικά δεσμευτικής δήλωσης, που θα εξειδικεύει το πώς η Ολλανδία ερμηνεύει το κείμενο της συμφωνίας.

Στη συγκεκριμένη δήλωση θα καθίσταται σαφές πρώτον ότι η συμφωνία με την Ουκρανία δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δεύτερον ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής συνδρομής από την πλευρά της Ένωσης και τρίτον ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία. Ακόμη, η δήλωση θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων ανάμεσα στα δύο μέρη (ΕΕ - Ουκρανία).

Επισημαίνεται, πως με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, αφουγκραζόμενη παράλληλα τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που καταψήφισαν την συμφωνία. Εάν το κείμενο της δήλωσης εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και την Ουκρανία, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επικυρώσει την συμφωνία, προσθέτει το δημοσίευμα. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σκοπεύει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου, καταλήγει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεγράφη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Νέας Ζηλανδίας
Η συμφωνία περιλαμβάνει πρωτοφανείς δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα, όπως ο σεβασμός της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, τα οποία μπορούν να επιβληθούν μέσω εμπορικών...
Υπεγράφη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρήτρα κυρώσεων προς το Λονδίνο ζητούν οι 27 στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι αποφασισμένοι να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας για το Brexit και να επιβάλουν κυρώσεις στη Βρετανία, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις...
Ρήτρα κυρώσεων προς το Λονδίνο ζητούν οι 27 στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορική εμπορική συμφωνία για Ε.Ε. και χώρες Λατινικής Αμερικής
Έπειτα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αφήνει...
Ιστορική εμπορική συμφωνία για Ε.Ε. και χώρες Λατινικής Αμερικής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι αλλάζει με την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας
Αυτή τη φορά δεν την πατήσαμε όπως στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε.-Νότιας Αφρικής και Ε.Ε.-Καναδά. Φαίνεται ότι επιτέλους βάλαμε μυαλό, απόδειξη ότι μία ομάδα ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων με επικεφαλής τη...
Τι αλλάζει με την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγνόησαν το τελεσίγραφο
Η μικρή Βαλονία εκπροσωπώντας την Ευρώπη των πολιτών άντεξε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Ευρώπης των πολυεθνικών και της λιτότητας των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Ανγκελα Μέρκελ. «Το Βέλγιο...
Αγνόησαν το τελεσίγραφο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η CETA κατέρρευσε... προς το παρόν
Η μικρή Βαλονία είπε «όχι» και προφανώς εννοούσε «όχι» , καταφέρνοντας να μπλοκάρει, όπως φαίνεται, κάθε πιθανότητα να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Καναδά. «Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν είναι...
Η CETA κατέρρευσε... προς το παρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας