• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Η απόφαση για την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να ληφθεί στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο καθώς εκεί θα αποφασιστούν τόσο η μορφή όσο και η διάρκειά του

Σήμα επέκτασης του QE

 • A-
 • A+

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν να διαρρεύσει χθες μέσω του πρακτορείου Reuters ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και ότι πιθανότατα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που ισχύουν για τους τίτλους που αγοράζει.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι -μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW- είχε στείλει μήνυμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν πρόκειται να λάβει τέλος στο ορατό μέλλον.

Και την προηγούμενη εβδομάδα όμως μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αφήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σημαντικό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και ότι δεν προβλέπεται μια ξαφνική διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η απόφαση για την παράταση του προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Εκεί θα αποφασιστούν τόσο η μορφή όσο και η διάρκεια του προγράμματος.

Το ακριβές ποσό των αγορών –που σήμερα ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως– μετά τον Μάρτιο θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα. Οι σημερινοί δείκτες δείχνουν μια ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ομως με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, ακόμη και τα «γεράκια» της δεν τολμούν να απαιτήσουν τη διακοπή των αγορών ομολόγων.

Οπως επισήμαναν στο Reuters οι αξιωματούχοι, επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι κάποιοι από τους περιορισμούς που η ίδια η ΕΚΤ διατηρεί για τα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει θα πρέπει να χαλαρώσουν καθώς τα ασφαλέστερα (και περιζήτητα) γερμανικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα.

Ετσι μια πιθανή αλλαγή που εξετάζεται είναι η αγορά λιγότερων ομολόγων από τις χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν αρκετοί επιλέξιμοι τίτλοι, όπως η Γερμανία.

Μια τέτοια κίνηση αντιβαίνει όμως τον κανονισμό της ΕΚΤ που ορίζει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων πρέπει να γίνονται αναλόγως της ποσότητας των κεφαλαίων που έχει καταβάλει η κάθε χώρα στην ΕΚΤ, κάτι που με τη σειρά του εξαρτάται από το μέγεθος της οικονομίας της.

Παρότι η κατάργηση του συγκεκριμένου κανόνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει κατηγορίες κατά της ΕΚΤ ότι χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, μια μικρή απόκλιση θεωρείται επί του παρόντος αποδεκτή και εντός των ορίων πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου για το τύπωμα χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα, παρατήρησαν οι πηγές της ΕΚΤ.

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι η ΕΚΤ αποκλίνει ήδη από αυτόν τον κανόνα καθώς τους τελευταίους μήνες αγοράζει λιγότερα πορτογαλικά και εσθονικά κρατικά ομόλογα από αυτά που υποδεικνύει ο κανονισμός.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, για την οποίοι όλοι ποιούνται την νήσσαν, είναι η Γερμανία να πουλά ελαφρά περισσότερα από τα ομόλογά της που θα μπορούσε να ξεφορτωθεί βάσει των κανονισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα «γαβγίσματα» του Σόιμπλε, ο γερμανικός προϋπολογισμός είχε πέρυσι όφελος 28 δισ. ευρώ από την ποσοτική χαλάρωση.

Ενας ακόμη τρόπος που μελετάται για τη διαφοροποίηση των αγορών τίτλων είναι, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΚΤ, η χαλάρωση του «ταβανιού της απόδοσης» των ομολόγων, που αποκλείει την αγορά χρέους με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου κατάθεσης της τράπεζας (0,4%).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να απεμπολήσει την ποσοτική χαλάρωση λόγω ανόδου πληθωρισμού. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα σημερινά 100...
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό βέτο σε αναμόρφωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας
Η Επιτροπή της Βασιλείας, ανέβαλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της σθεναρής αντίστασης των Γερμανών τραπεζιτών κυρίως. Οι διοικητές των κεντρικών...
Γερμανικό βέτο σε αναμόρφωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της… Deutsche Bank
«Ειδική μεταχείριση» είχε η Deutsche Bank από την ΕΚΤ στα stress tests του περασμένου καλοκαιριού, αποκαλύπτουν οι χθεσινοί Financial Times. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, στα...
Αλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της… Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!
Πανικός και αστάθεια επικράτησε για ακόμη μια ημέρα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, που καταγράφουν πλέον από την αρχή τoυ έτους ζημιές μεγαλύτερες των 7,7 τρισ. δολαρίων. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI...
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το όραμα και ο... εφιάλτης
Την πρότασή της για τη σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων κατέθεσε χθες η E.E. όμως οι Γερμανοί την απέρριψαν. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων έχει στόχο...
Το όραμα και ο... εφιάλτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας