• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

ΠΟΥ, ΟΗΕ και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προωθούν μια ολοφάνερη πλάνη στην κοινή γνώμη ότι δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να φροντίσουμε την υγεία όλων των πολιτών του πλανήτη

Dreamstime

Η αλήθεια για το πόσιμο νερό

 • A-
 • A+

Ενα στα πέντε παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνει σήμερα στη Γη από ασθένειες που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό. Συνολικά 783 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 1 στους 9 κατοίκους του πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρόμικο νερό και τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει όμως ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται για τη βελτίωση του νερού και της υγιεινής υπάρχει οικονομική απόδοση 3-34 δολαρίων. Επενδύοντας στο καθαρό νερό, τα παιδιά όλου του κόσμου μπορούν να κερδίσουν συνολικά περισσότερες από 413 μέρες υγείας.

Σχεδόν ταυτόχρονα όμως ο ΠΟΥ, τα Ηνωμένα Εθνη και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προωθούν μια ολοφάνερη πλάνη στην κοινή γνώμη, ότι δηλαδή δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να φροντίσουμε την υγεία όλων των πολιτών αυτού του πλανήτη.

Κι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pew Charitable Trusts, η ετήσια διαφημιστική δαπάνη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας για την προώθηση των σκευασμάτων της θα ήταν υπεραρκετή για να λύσει το πρόβλημα.

Για την ακρίβεια, ετήσιες επενδύσεις 10-15 δισ. δολαρίων σε μονάδες αφαλάτωσης ή φιλτραρίσματος του νερού και άλλες συναφείς δράσεις θα επαρκούσαν για να προσφέρουν καθαρό νερό σε όλη την ανθρωπότητα.

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ξόδεψαν το 2013 περισσότερα από 27 δισ. δολάρια για την προώθηση των φαρμάκων τους. Τα 24 δισ. δολάρια ήταν δαπάνες προκειμένου να «ψήσουν» τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους ενώ τα υπόλοιπα διαφήμιση προς τους πελάτες τους, συνήθως μέσα από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με την Kantar Media, οι φαρμακοβιομηχανίες ξόδεψαν το ποσό-ρεκόρ των 5,4 δισ. δολαρίων για άμεση διαφήμιση προς τους καταναλωτές προκειμένου να τους πείσουν ότι έχουν ανάγκη τα φάρμακα για όλες τις ασθένειές τους. Μεταξύ αυτών και για ασθένειες που οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της τεράστιας εκστρατείας είναι οι Αμερικανοί. Ενας λαός που κάποιοι τον θέλουν «άρρωστο». Μόνο πέρυσι οι Αμερικανοί ξόδεψαν 457 δισ. δολάρια για φάρμακα, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο λαό της Γης.

Αν 10-15 δισ. δολάρια είναι αρκετά για να προμηθεύσουν καθαρό νερό σε όλη την ανθρωπότητα, φανταστείτε τι θα μπορούσαν να προσφέρουν 457 δισ. δολάρια για τη βελτίωση της υγείας όλων των πολιτών αυτού του πλανήτη. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πόρων αλλά η υπεξαίρεση τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολύ μεγάλες για να θρέψουν τον πλανήτη βιώσιμα
Στα χέρια μιας χούφτας εταιρειών συγκεντρώνεται πλέον η παγκόσμια παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για δισεκατομμύρια μικροκαλλιεργητές και καταναλωτές σε όλο τον πλανήτη....
Πολύ μεγάλες για να θρέψουν τον πλανήτη βιώσιμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι...
Πρώτα σε αρρωσταίνουν με τα προϊόντα τους και μετά σου πουλούν γιατρειά, κερδίζοντας στο τέλος διπλά. Ο λόγος για μια σειρά από κορυφαίες εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών της υφηλίου, οι οποίες μέσω...
Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσιφούτηδες και τζαμπατζήδες
​Μάθανε στο τζάμπα και δεν θέλουν να πληρώνουν ούτε τα ελάχιστα που προτείνει ο Τραμπ. Ο λόγος, για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες που πιέζουν έντονα την αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο για...
Τσιφούτηδες και τζαμπατζήδες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχωροχάρτι στη Monsanto
Εδώ και αρκετά χρόνια επιστημονικές μελέτες κραυγάζουν ότι το Roundup είναι ακραία τοξικό και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς συνδέεται με την πρόκληση καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου...
Συγχωροχάρτι στη Monsanto
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αστεγος ένας στους 70 Αθηναίους
​Εκπέμπει SOS η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA) για την αυξανόμενη έλλειψη στέγης και τη ραγδαία αύξηση των ανθρώπων χωρίς κατοικία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη νέα...
Αστεγος ένας στους 70 Αθηναίους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινές φυλάκισης για το Dieselgate ζήτησε Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ
«Η εσκεμμένη εξαπάτηση πρέπει να τιμωρείται», υπογράμμισε ο Νορβηγός εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Σόλχεϊμ, σε δηλώσεις του για το σκάνδαλο του παράνομου...
Ποινές φυλάκισης για το Dieselgate ζήτησε Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας