• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.6°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  72%

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank;

 • A-
 • A+

Με τις μετοχές αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν πάρει για τρίτη ημέρα τον κατήφορο, οι επενδυτές δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη τους στα πιστωτικά ιδρύματα που παλεύουν να ανασάνουν μεταξύ άλλων λόγω των αρνητικών επιτοκίων, της αδύναμης κερδοφορίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank.

Εχοντας ήδη βουλιάξει στο χαμηλότερο σημείο των 33 ετών, οι μετοχές της DB ξεκίνησαν πτωτικά και την σημερινή ημέρα, όπως και οι μετοχές των ιταλικών ιδρυμάτων  Mediobanca και UniCredit. Απώλειες σημείωνε και η ο μικρότερος ανταγωνιστής της DB, η Commerzbank με την πτώση της μετοχής της να φθάνει μέσα στον τελευταίο χρόνο το 40%. 

Το πόσο δύσκολη είναι η θέση της DB φάνηκε χθες όταν μια απλή αναφορά σε ένα δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν προτίθεται να παρέμβει για να διασώσει την τράπεζα, οδήγησε την τιμή της μετοχής στα τάρταρα.

Το κλειδί της σωτηρίας της DB δεν το κρατά η Μέρκελ αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο το δίλημμα: πιθανή κρατική διάσωση της τράπεζας, λένε, θα ανοίξει την πόρτα για παροχή κρατικής βοήθειας και σε άλλες τράπεζες που ισορροπούν στο χείλος του γκρεμού, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. 

«Η Deutsche Bank επιστρέφει ως η προεκλογική νέμεσις της Μέρκελ» έγραφε το Bloomberg θυμίζοντας τις παλιές καλές ημέρες, όταν η DB ήταν το καμάρι του Βερολίνου:

«Τον Απρίλιο του 2008 κι ενώ διογκωνόταν η κρίση, η Μέρκελ υποδεχόταν σε δεξίωση για τα 60α της γενέθλια στην καγκελαρία τον τότε πρόεδρο της Deutsche bank Ζόσεφ Ακερμαν. Οκτώ χρόνια αργότερα η κυβέρνηση της κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας... Για την Μέρκελ οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση είναι εκλογικά τοξική, καθώς βρίσκεται ήδη στριμωγμένη λόγω του προσφυγικού κι ενώ σκέφτεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία...»  

«Είναι αδιανόητο να βοηθήσουμε την Deutsche Bank με τα λεφτά των φορολογουμένων» δήλωνε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Hans Michelbach, «αυτό θα προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή. Το πολιτικό κατεστημένο θα χάσει την αξιοπιστία του εάν παρέμβη η κυβέρνηση».

«Η Deutsche Bank πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα της υπερθεμάτισε και ο Σοσιαλδημοκράτης Τόμας Οπερμαν.  

Οσο για τον προεδρεύοντα του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η τράπεζα είναι «δομικές μεταρρυθμίσεις».

Η ίδια η Μέρκελ αναγκάστηκε σήμερα να απαντήσει στην ερώτηση εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να δώσει χέρι βοηθείας στην τράπεζα: «Το μόνο που θέλω να πως είναι ότι η Deutsche Bank ανήκει στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά ελπίζουμε όλες οι επιχειρήσεις, εάν αντιμετωπίζουν προσωρινή δυσχέρεια, να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να κάνω άλλο σχόλιο πέρα από αυτό».

Δηλαδή, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Βεβαίως η τράπεζα, με την μετοχή της να κατρακυλάει και τους επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι δεν έχει ζητήσει την βοήθεια του κράτους. 

Μαύρα σύννεφα 

«Είναι αναμενόμενη η εξυγίανση των τραπεζών στη Γερμανία και φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη και στην Αυστρία» τόνισε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank, Αντρέας Ντομπρετ και συμπλήρωσε

- δεν θέλουμε λιγότερες τράπεζες αλλά μικρότερες, πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας, 

- ακόμα και σήμερα οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις,

- οι πολιτικοί πρέπει να πουν στις τράπεζες ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις,

- η πολιτική στήριξη στις τράπεζες πρέπει να σταματήσει, η κρατική βοήθεια απλώς ενισχύει τράπεζες-ζόμπι.

Τι γίνεται λοιπόν με την Deutsche Bank;

Η τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο μήνες τώρα, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της, John Cryan, προσπαθεί να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της μετά την υιοθέτηση νέων πιο αυστηρών κανονισμών και την διόγκωση των προστίμων που καλείται να πληρώσει η τράπεζα για εκκρεμείς υποθέσεις της με τη δικαιοσύνη- μεταξύ άλλων το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητά το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου να τακτοποιηθεί εξωδικαστικά υπόθεση με δόλιες δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ.   

Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας των επενδυτών, δεδομένου ότι το ποσό είναι υπεριδιπλάσιο αυτού που έχει βάλει η τράπεζα «στην άκρη» για να τακτοποιήσει τέτοιου είδους υποθέσεις.

Και παρόλο που η DB υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό (πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια πολιτικών συμβιβασμών και συνεννοήσεων) το τεράστιο κονδύλιο κλιμάκωσε τις ανησυχίες ότι οι μεγάλοι αυτοί λογαριασμοί θα υποχρεώσουν τον Cryan να απευθυνθεί σε επενδυτές για την αύξηση του κεφαλαίου του ιδρύματος ή ακόμα και να ζητήσει την βοήθεια του κράτους για την διάσωση του.

Οποιοσδήποτε διακανονισμός με τους Αμερικανούς άνω των 5,4 δισ. ευρώ- σημειώνει το Bloomberg- σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αύξηση του κεφαλαίου μόνο και μόνο για να πληρωθεί το πρόστιμο.   

Οπως ήδη αναφέραμε προς το παρόν για την γερμανική κυβέρνηση το σενάριο της διάσωσης της τράπεζας με χρήματα φορολογούμενων «είναι αδιανόητο» και η ίδια η Μέρκελ έτσι κι αλλιώς φαίνεται να το αποκλείει πριν τις εκλογές του 2017, σύμφωνα με το Focus.

Eπομένως τι άλλες επιλογές υπάρχουν; 

Ο Cryan, που έχει αναλάβει από πέρσι διευθύνων σύμβουλος, ήδη έχει αρχίσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, προχωράει στην «έξοδο» της τράπεζας από ορισμένες δραστηριότητες και εγκαταλείπει μη κερδοφόρους πελάτες.

Δεδομένου ότι εκπρόσωπος της DB διέψευσε χθες τα περί κρατικής βοήθειας, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον, αυτό που απομένει στο Cryan είναι να πουλήσει κι άλλα περιουσιακά στοiχεία της τράπεζας για να πληρώσει τους δικαστικούς λογαριασμούς και να ενισχύσει το κεφάλαιο του ιδρύματος.  

Οι επενδυτές δεν πείθονται. Η πτώση της τιμής της μετοχής της DB (κατά 53% φέτος) σημαίνει ότι η αξία της τράπεζας είναι τώρα λίγο μεγαλύτερη από το ποσό που ζητούν οι Αμερικανοί.

Γιατί είναι η Deutsche Bank τόσο σημαντική;

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισ. ευρώ περίπου, δηλαδή ισοδυναμεί με το 50% της γερμανικής οικονομίας, και διευθύνει την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.

Οχι τυχαία το ΔΝΤ προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι οι σχέσεις της DB με άλλες τράπεζες την αναδεικνύουν ως τον μοναδικό, μεγαλύτερο κρίκο του συστημικού κινδύνου μεταξύ των παγκόσμιων τραπεζών. 

Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση της Deutsche Bank με αυτή της Lehman που πυροδότησε και την κρίση το 2008, όταν η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεισφέρει σε πακέτο διάσωσης της.

Δεν συγκρίνονται οι δυο περιπτώσεις υποστηρίζουν αναλυτές δεδομένου ότι στην περίπτωση της DB εάν φτάσουν έως εκεί τα πράγματα η Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη, αφού ο ρόλος της είναι κομβικός για την οικονομία της χώρας.    

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ifo: «Η Ιταλία ίσως βγει από την ευρωζώνη»
Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, οι πολίτες της ίσως ζητήσουν να βγουν από την ευρωζώνη. Προειδοποιεί πως το γερμανικό κοινοβούλιο δύσκολα...
Ifo: «Η Ιταλία ίσως βγει από την ευρωζώνη»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακόρυφη αύξηση κερδών με υψηλό δεκαετίας σημείωσε η Deutsche Bank το 2021
Η γερμανική πολυεθνική τράπεζα φαίνεται να ανακάμπτει από την καθίζηση που είχε σημειώσει το 2020 εξαιτίας και των πολύμηνων lockdown, καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.
Κατακόρυφη αύξηση κερδών με υψηλό δεκαετίας σημείωσε η Deutsche Bank το 2021
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη με την πάροδο της κρίσης»
Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δέχθηκαν τη στήριξη του ESM και τώρα τα πηγαίνουν καλά χάρη στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει...
«Θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη με την πάροδο της κρίσης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μολυβή ουρανό στην ευρωζώνη δείχνει έκθεση του ΔΝΤ
Αναβαθμίζει, έστω και οριακά, τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση World Economic Outlook. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο...
Μολυβή ουρανό στην ευρωζώνη δείχνει έκθεση του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας