Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αντιαμερικανισμό» βλέπει η Apple

Οργισμένες δηλώσεις από τον Τιμ Κουκ για την απόφαση της ΕΕ

(AP Photo/Carolyn Kaster)

«Αντιαμερικανισμό» βλέπει η Apple

  • A-
  • A+

Λαύρος εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Irish Independent, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Δήλωσε ότι η απόφαση των Βρυξελλών για επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple είναι «απόλυτες πολιτικές ανοησίες», προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

«Δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ», τόνισε.

Ο Τιμ Κουκ απέρριψε τις κατηγορίες που προκύπτουν από την έρευνα της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014 και οφείλει συνολικά 13 δισ. ευρώ.

«Απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού», λέει, υποστηρίζει ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως και τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.

Το μπαλάκι στο Δουβλίνο

Παράλληλα σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο RTE, δήλωσε ότι η άσκηση έφεσης κατά της ετυμηγορίας της Κομισιόν «είναι απόφαση που πρέπει να λάβει η Ιρλανδική κυβέρνηση».

Είναι όμως σίγουρος ότι «η Ιρλανδική κυβέρνηση θα κάνει το σωστό, δηλαδή θα αντισταθεί και θα πολεμήσει αυτή την υπερβολή».

Πρόσθεσε επίσης ότι «εάν σκεφτεί κανείς μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό και ωφέλιμο να διατηρηθούν αυτές οι αρχές και για την Ιρλανδία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο κ. Κουκ συνέχισε λέγοντας ότι «η επένδυση της Apple στην Ιρλανδία είναι ένας γάμος 37 ετών και όπως κάθε γάμος, έχει σκαμπανευάσματα».

Τόνισε ακόμη ότι η Apple είχε έρθει πρώτη φορά στην Ιρλανδία το 1980, 10 χρόνια νωρίτερα δηλαδή από όταν θεωρεί η Κομισιόν ότι υπεγράφη η συμφωνία με τη κυβέρνηση του Δουβλίνου.

«Δεν πήγαμε εκεί αναζητώντας ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Είχαμε μόνο 60 υπαλλήλους και πολύ λίγα έσοδα» είπε.

Υπενθύμισε τέλος ότι το 1988, όταν η εταιρεία κινδύνευε να χρεοκοπήσει, είχε σκεφτεί να αποσυρθεί από την Ιρλανδία, όμως όπως δήλωσε «μείναμε ενωμένοι επειδή πάντα νιώθαμε πολύ κοντά με την κοινότητα και τους ανθρώπους εκεί. Δεν πρόκειται να αφήσουμε μια άδικη απόφαση, με πολιτική μάλιστα βάση, να επηρεάσει την δέσμευσή μας στην Ιρλανδία.»

Διχασμένοι οι Ιρλανδοί

Στην Ιρλανδία ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αναποφάσιστος.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Τετάρτης δε λήφθηκε κάποια απόφαση και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τάσσεται υπέρ της έφεσης και επιμένει ότι η Ιρλανδία πρέπει να διατηρήσει τη θέση της ως χώρα με χαμηλή φορολογία για τις πολυεθνικές εταιρίες.

Αρκετοί υποστηρίζουν την άποψη του Νούναν, καθώς φοβούνται ότι η φορολόγηση της Apple θα βλάψει ανεπανόρθωτα τη φήμη της χώρας και θα αποτρέψει διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς από το να επενδύσουν σε σε αυτήν.

Οι Ιρλανδοί εμφανίζονται επίσης διαιρεμένοι.

Κάποιοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα είχε η λήψη μιας τέτοιας απόφασης σε μια χώρα όπου το 10% των εργαζομένων απασχολείται σε πολυεθνικές εταιρίες ενώ άλλοι θεωρούν πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει διακριτή φορολόγηση για φτωχούς και πλούσιους.

«Είναι φυσικό η Apple να πληρώνει κανονικούς φόρους» 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να διατάξει την Apple να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, παίρνοντας θέση υπέρ των Βρυξελλών, σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με την απόφαση αυτή.

«Η Κομισιόν την αντιμετώπισε ως αφύσικη κρατική βοήθεια. Είναι φυσικό να βάλει την Apple να πληρώσει κανονικούς φόρους», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη, Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με την απόφαση αυτή αρπάζει εισόδημα που προοριζόταν για τα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ.

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις και στη Γερμανία

Ο υπουργός Oικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάσσεται με το μέρος του γίγαντα της πληροφορικής σε συνέντευξή του την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός επέκρινε την απόφαση της Κομισιόν να υποχρεώσει την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία.

Ο Ζέντερ αποκλείει την αναδρομική επιβολή φόρων στην γερμανική Apple, η οποία έχει την έδρα της στο Μόναχο .

«Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι απίθανο να λάβει η Γερμανία περισσότερους φόρους λόγω της απόφασης της Κομισιόν» ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο μετά από μια πρώτη εξέταση του θέματος.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσει και στη Γερμανία την απόφαση της Κομισιόν για την αναδρομική καταβολή φόρων από την Apple.

«Είναι καθήκον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα και στη Γερμανία», δήλωσε στην Saarbrücker Zeitung.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά επίσης σκληρότερη στάση απέναντι σε απαλλακτικές φορολογικές συμφωνίες.

«Εάν μια εταιρεία με κέρδη δισεκατομμυρίων πληρώνει ψίχουλα για φόρους είναι απαράδεκτο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος είναι ορθή και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να την υποστηρίξει», σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

«Ναι, έτσι προχωράει η Ευρώπη», είπε ο πράσινος ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, αναφερόμενος στην κίνηση της Κομισιόν.

Παράλληλα τόνισε ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στην Apple και αναρωτήθηκε γιατί το γερμανικό δημόσιο δεν την φορολόγησε αναδρομικά αλλά και γιατί ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει σιωπηλός επί του θέματος.

Τέλος πρότεινε να εξετάσει η γερμανική Εφορία το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης της εταιρίας. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Apple: «Πολιτικά... περιττώματα η απόφαση της Κομισιόν»
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Τιμ Κουκ προσπαθεί να βγει και από πάνω σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. να του καταλογίσει 13 δισ. ευρώ για απλήρωτους φόρους προς την Ιρλανδία. «Ανέντιμη»...
Apple: «Πολιτικά... περιττώματα η απόφαση της Κομισιόν»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόροι... ιδιωτικής πρωτοβουλίας
Η απόφαση-σταθμός της Κομισιόν που υποχρεώνει την Αpple στην καταβολή απλήρωτων φόρων 13 δισ. ευρώ προς το ιρλανδικό κράτος, καθώς κρίνει ως παράνομη κρατική ενίσχυση το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που αυτή...
Φόροι... ιδιωτικής πρωτοβουλίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
Απόφαση-ορόσημο για τον αγώνα των λαών για μια πιο δίκαιη φορολόγηση στον κόσμο αποτελεί η χθεσινή ετυμηγορία της Ε.Ε Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι τα φορολογικά προνόμια που το Δουβλίνο πρόσφερε επί δεκαετίες στην...
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρώνει η Apple για τους μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία
Συμφωνία μεταξύ της Ιρλανδικής κυβέρνησης και του αμερικανικού κολοσσού για την καταβολή του ποσού-μαμούθ των 13 δισ. ευρώ επετεύχθη μετά και τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν αποφάσισε...
Πληρώνει η Apple για τους μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεπίθεση της Ιρλανδίας στην Κομισιόν για την Apple
Το Δουβλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από τον αμερικανικό κολοσσό της Apple να του καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους, ότι «υπερέβη τις εξουσίες της...
Αντεπίθεση της Ιρλανδίας στην Κομισιόν για την Apple
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρους-ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Apple
Πόσο 13 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλει στην Ιρλανδία ο αμερικανικός κολοσσός της Apple σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν ζητά από την εταιρεία να καταβάλει οφειλόμενους φόρους, συν...
Φόρους-ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Apple

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας