Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φόρους-ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Apple
AP Photo/Mark Lennihan, File

Φόρους-ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Apple

  • A-
  • A+

Πόσο άνω των 13 δισ. καλείται να καταβάλει στην Ιρλανδία ο αμερικανικός κολοσσός της Apple σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με απόφαση της η Κομισιόν ζητά από την εταιρεία να πληρώσει οφειλόμενους φόρους, συν τους τόκους, για τη χρονική περίοδο 2003-2014 επωφελούμενη από την προκλητικά χαμηλή φορολογική κλίμακα στη χώρα, που για την Κομισιόν ισοδυναμεί με παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία παραμορφώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.

Ο τεράστιος λογαριασμός στήνει σκηνικό διατλαντικής πολιτικής σύγκρουσης για την φορολόγηση των αμερικανικών πολυεθνικών, την στόχευση της Silicon Valley από τις Βρυξέλλες  και την δυνατότητα παρέμβασης της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στις εθνικές φορολογικές στρατηγικές.  

Η Κομισιόν διαπίστωσε δυο προβληματικές αποφάσεις της Ιρλανδίας για την Aplle που στην ουσία «μείωσαν σημαντικά και τεχνητά τον λογαριασμό που πλήρωνε η εταιρεία στο ιρλανδικό κράτος από το 1991».

Αναφέρει ότι σχεδόν όλα τα κέρδη από τις δυο ιρλανδικές θυγατρικές του ομίλου- την Apple Sales International και την Apple Operations Europe- μεταφέρονταν στην «έδρα» του ομίλου, η οποία όμως υπήρχε μόνο στα χαρτιά, δεν απασχολούσε υπαλλήλους και δεν είχε πραγματική εμπορική δραστηριότητα- επομένως δεν μπορεί να εμφανίζει κέρδη.

«Τα κέρδη που εμφανίζουν αυτά τα "αρχηγεία" ομίλων δεν φορολογούνταν σε καμία χώρα της Ε.Ε. σύμφωνα με τον ιρλανδικό φορολογικό κώδικα, ο οποίος δεν ισχύει πλέον σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης η Apple πλήρωνε για τα κέρδη από τις πωλήσεις της μόνο ένα φόρο της τάξεως του 1% το 2003, ποσοστό που μειώθηκε στο ελάχιστο 0,005% το 2014», αναφέρεται στο σκεπτικό της Κομισιόν.

«Η φορολογική αντιμετώπιση στην Ιρλανδία βοήθησε την Apple να αποφύγει την φορολόγηση σχεδόν όλων των κερδών της από τις πωλήσεις προϊόντων της σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινή αγορά» αναφέρει η Κομισιόν.

«Και αυτό διότι η Apple αποφάσισε να καταγράφει όλες τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία αντί για τις χώρες όπου πωλούνταν τα προϊόντα.... Εάν άλλες χώρες απαιτήσουν από την Apple να καταβάλει περισσότερους φόρους για τα κέρδη των δυο θυγατρικών της τη συγκεκριμένη περίοδο, θα μειωθεί αντίστοιχα που θα εισπράξει το Δουβλίνο». 

«Πολιτικά υποκινούμενη απόφαση»

AP Photo/Virginia Mayo

Για την Apple η τιμωρία που της επιβλήθηκε είναι μια προσπάθεια της Κομισιόν να «ξαναγράψει την ιστορία της εταιρείας στην Ευρώπη, αγνοεί τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και στην πορεία επιδιώκει να ανατρέψει το διεθνές φορολογικό σύστημα». 

«Θα ασκήσουμε έφεση» ανακοίνωσε η εταιρεία, « και είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί».

Το ύψος του ποσού φαίνεται ότι αιφνιδίασε και την Apple και την Ουάσιγκτον, που παρότρυναν μέχρι τώρα τις Ευρωπαϊκές αρχές να μην τραβήξουν το σχοινί και πίστευε ότι η τελική απόφαση θα είναι πιο επιεικής. 

Ετσι για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «οι πράξεις της Κομισιόν μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το πνεύμα της οικονομική εταιρικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ- Ε.Ε.»

Οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιφυλάσσουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, διακήρυξε η Επίτροπος ανταγωνισμού Μαγκρέτ Βεστάγκερ.

ΗΠΑ: Μονομερής προσέγγιση, πλήττονται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι

Προειδοποίηση προς την Ε.Ε. απηύθυνε ο Λευκός Οίκος, καλώντας τον να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα. Ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υπαινίχθηκε ότι η απόφαση μπορεί να πλήξει τους Αμερικανούς φορολογούμενους, καθώς η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου.

Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα. Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο.

Δεν θέλει τα λεφτά η Ιρλανδία

Το Δουβλίνο, που πρέπει τώρα να εφαρμόζει κλίμακα φόρου 12,5% σχεδόν σε όλα τα κέρδη των δυο θυγατρικών της Apple, αρνείται ότι επιφύλαξε «ευνοϊκή μεταχείριση»  στον αμερικανικό κολοσσό και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, θα ζητηθεί η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ασκηθεί έφεση και από την κυβέρνηση.

«Είναι απαραίτητη κίνηση», είπε ο υπουργός, «για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος, για να παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και σιγουριά στις επιχειρήσεις και για να προκαλέσουμε την καταπάτηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την κρατική βοήθεια».    

Το σκεπτικό προκαλεί απόρίες δεδομένου ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AP, εάν τελικά η Apple υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό, αυτό θα αντιστοιχεί σε περίπου 2.825 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην ιρλανδία. Για τα κρατικά ταμεία, τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν για να εξαφανιστεί το έλλειμμα της χώρας για το 2016, που πέρσι ήταν κάτω από 5 δισ. ευρώ. 

Πρόσφατα, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει κατηγορήσει την Κομισιόν ότι εξελίσσεται σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή» που απειλεί τις διεθνείς συμφωνίες για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, στην προσπάθεια για εξάλειψη της φοροαποφυγής. 

Πρόστιμο-ψίχουλα

Η διατλαντική διαμάχη για τις φορολογικές υποθέσεις της Apple ρίχνει σκιά στην πολυαναμενόμενη παρουσίαση του iPhone 7 και του νέου μοντέλου του Apple Watch και συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση για τον αμερικανικό κολοσσό που βλέπει τις πωλήσεις και των δυο αυτών προϊόντων της να μειώνονται τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, το ποσό των 13 δισ. που καλείται να καταβάλει αποτελεί μόνο το 6% των μετρητών και των διαπραγματεύσιμων ομολογιών που διαθέτει. 

Τον Ιούνιο η Apple είναι ανακοινώσει ότι διαθέτει μετρητά και ισοδύναμα μετρητών συνολικής αξίας 231,5 δολαρίων, το 98,2% των οποίων (δηλαδή 214,0 δισ.) ήταν στις ξένες θυγατρικές της

Η εταιρεία απασχολεί 5.500 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην ιρλανδική πόλη Κορκ, όπου είναι είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης. 

Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που έχει υιοθετήσει το Δουβλίνο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής της χώρας την τελευταία 20ετία, προσελκύοντας πολλές πολυεθνικές, των οποίων το προσωπικό αντιστοιχεί σε 1 για κάθε 10 εργαζόμενους την χώρα. 

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεπίθεση της Ιρλανδίας στην Κομισιόν για την Apple
Το Δουβλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από τον αμερικανικό κολοσσό της Apple να του καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους, ότι «υπερέβη τις εξουσίες της...
Αντεπίθεση της Ιρλανδίας στην Κομισιόν για την Apple
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Apple: «Πολιτικά... περιττώματα η απόφαση της Κομισιόν»
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Τιμ Κουκ προσπαθεί να βγει και από πάνω σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. να του καταλογίσει 13 δισ. ευρώ για απλήρωτους φόρους προς την Ιρλανδία. «Ανέντιμη»...
Apple: «Πολιτικά... περιττώματα η απόφαση της Κομισιόν»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόροι... ιδιωτικής πρωτοβουλίας
Η απόφαση-σταθμός της Κομισιόν που υποχρεώνει την Αpple στην καταβολή απλήρωτων φόρων 13 δισ. ευρώ προς το ιρλανδικό κράτος, καθώς κρίνει ως παράνομη κρατική ενίσχυση το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που αυτή...
Φόροι... ιδιωτικής πρωτοβουλίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αντιαμερικανισμό» βλέπει η Apple
Ως «πολιτικές ανοησίες» χαρακτηρίζει την απόφαση των Βρυξελλών για επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τιμ Κουκ, σε συνέντευξή του στην...
«Αντιαμερικανισμό» βλέπει η Apple
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
Απόφαση-ορόσημο για τον αγώνα των λαών για μια πιο δίκαιη φορολόγηση στον κόσμο αποτελεί η χθεσινή ετυμηγορία της Ε.Ε Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι τα φορολογικά προνόμια που το Δουβλίνο πρόσφερε επί δεκαετίες στην...
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ της Apple ευρωπαϊκό δικαστήριο σε υπόθεση για επιστροφή φόρου 13 δισ. ευρώ
Ανώτερο δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε υπέρ της Apple και της Ιρλανδίας στη διαμάχη τους με την Ε.Ε. σχετικά με μια υπόθεση επιστροφής φόρου, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπέρ της Apple ευρωπαϊκό δικαστήριο σε υπόθεση για επιστροφή φόρου 13 δισ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας