• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Ο πρώην προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο που προσλήφθηκε από την Goldman Sachs

«Φέρε πίσω τη σύνταξη»

 • A-
 • A+

Φωνή λαού, οργή Θεού!... Περισσότεροι από 76.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει ήδη ψήφισμα υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του πρώην προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο για την απόφασή του να πιάσει δουλειά στην Goldman Sachs.

Το ψήφισμα, που είναι ανοιχτό για υπογραφή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, κατηγορεί τον Μπαρόζο για «ανεύθυνη και ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά» η οποία προκαλεί τεράστια ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο επί δέκα συναπτά έτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσλήφθηκε στις αρχές του προηγούμενου μήνα από τη γνωστή αμερικανική τράπεζα ως σύμβουλος θεμάτων που έχουν να κάνουν με το Brexit.

H πρόσληψή του τυπικά δεν είναι παράνομη αφού έγινε 20 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι της Κομισιόν.

Οι πρώην επίτροποι της Ε.Ε. υποχρεούνται να ενημερώνουν την Κομισιόν για μια νέα εργασιακή σχέση τους έως 18 μήνες μετά το πέρας της θητείας τους σε αυτήν.

Στη συνέχεια δεν έχουν κάποια υποχρέωση. Εχουν όμως ηθική υποχρέωση και αυτό είναι που επισημαίνουν οι υπάλληλοι της Ε.Ε.:

«Η απόφαση του Μπαρόζο να πάει και να δουλέψει σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην κρίση-subprime του 2007-2009 -τη χειρότερη κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης στη δεκαετία του ’30- όπως και σε μια από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν περισσότερο στην ελληνική κρίση χρέους, βοηθώντας αρχικά την Ελλάδα να αποκρύψει το έλλειμμά της και στη συνέχεια το 2009-2010 κερδοσκοπώντας εναντίον της, γνωρίζοντας ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, είναι ακόμη ένα παράδειγμα των ανεύθυνων πρακτικών διαπλοκής της ‘‘περιστρεφόμενης πόρτας’’ (που μετακινεί αενάως ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων σε θέσεις δημόσιου συμφέροντος και αντίστροφα). Πρακτικές οι οποίες, αν και δεν είναι παράνομες, είναι ηθικά κατακριτέες».

Το ψήφισμα ζητά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρουν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου: α. να εξεταστεί λεπτομερώς αν ο κ. Μπαρόζο σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της «εντιμότητας και διακριτικότητας» έναντι της Επιτροπής και β. να του επιβάλει αυστηρές και παραδειγματικές ποινές, όπως:

● Αναστολή καταβολής της σύνταξης που λαμβάνει ως πρόεδρος της Κομισιόν για όσο διάστημα εργάζεται στην Goldman Sachs.

● Ακύρωση όλων των τιμητικών τίτλων του που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα.

● Να ενισχύσει τους κανόνες δεοντολογίας για την καταπολέμηση πρακτικών της «περιστρεφόμενης πόρτας» στα πρώην μέλη της Κομισιόν.

Το ψήφισμα αυτό πρόκειται να παραδοθεί στους σημερινούς επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Εκτός αυτού, ψήφισμα έχει καταθέσει ακόμη ένα συνδικάτο εργαζομένων της Ε.Ε. (Union of Unity) με το οποίο ζητά από τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να καταδικάσει τον Μπαρόζο.

Ο Γιούνκερ όμως έχει αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Εσείς όμως μπορείτε (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.change.org/p/for-strong-exemplary-measures-to-be-taken-against-jm-barroso-for-joining-goldman-sachs-international).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαρόζο, ο διαπλεκόμενος
Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η σχέση του τέως προέδρου της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs. Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η πορτογαλική...
Μπαρόζο, ο διαπλεκόμενος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικό καρτέλ στα ομόλογα
Ενοχους για σύσταση καρτέλ το οποίο χειραγωγούσε την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ε.Ε. έκρινε επτά τραπεζικούς κολοσσούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τραπεζικό καρτέλ στα ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης;
Για έγγραφο της νέας προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο προτείνονται «ορθολογικές» αλλαγές στους όρους που αφορούν το δημόσιο χρέος των πιο ευάλωτων κρατών-μελών, μιλά δημοσίευμα των Financial Times.
Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κραχ» στην αγορά ακινήτων φοβάται η Τράπεζα της Αγγλίας
Ορατός είναι ο κίνδυνος για «κραχ» στην αγορά ακινήτων αν το Brexit πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ, οι τιμές των ακινήτων...
«Κραχ» στην αγορά ακινήτων φοβάται η Τράπεζα της Αγγλίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας