• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 24.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 27.2°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.3°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  69%

Αναδρομικά εκατομμυρίων θα πληρώσει η Sports Direct

 • A-
 • A+

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι της βρετανικής αλυσίδας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Sports Direct, μαζί τους και το πλέον λούμπεν τμήμα του βρετανικού και παγκόσμιου προλεταριάτου.

Η αλυσίδα –που πιάστηκε να κλέβει μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Βρετανίας– παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία αμείβοντας επί 4 χρόνια τους υπαλλήλους στις αποθήκες με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού.

Συμφώνησε να τους καταβάλει αναδρομικά συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών, ενώ τόσο αυτή όσο και τα γραφεία απασχόλησης που την προμηθεύουν με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν συνολικά πρόστιμα μεγαλύτερα των 2 εκατ. λιρών από το βρετανικό κράτος.

Tην υπόθεση είχε ξεσκεπάσει πριν από έναν περίπου χρόνο ο «Guardian».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το προσωπικό των αποθηκών της Sports Direct ήταν υποχρεωμένο να υποβάλλεται σε σωματική έρευνα μετά το τέλος της βάρδιάς του χωρίς αυτός ο χρόνος να πληρώνεται από την επιχείρηση.

Ακόμη, για κάθε λεπτό που οι εργαζόμενοι καθυστερούσαν να χτυπήσουν την κάρτα όταν άρχιζε η βάρδιά τους αφαιρούνταν από τον μισθό τους αμοιβή που αντιστοιχούσε σε εργασία 15 λεπτών.

Οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί από τους εργαζόμενους να πληρώνονται με περίπου 6,50 λίρες για κάθε ώρα εργασίας έναντι 6,70 λιρών που είναι το νόμιμο κατώτατο ωρομίσθιο στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η εταιρεία κέρδιζε εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε βάρος τους.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τους περίπου 200 εργαζόμενους που απασχολούνται με κανονική σύμβαση εργασίας και ακόμη 3.000 υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των γραφείων προσωρινής απασχόλησης.

Η Sports Direct είναι από τους μεγαλύτερους θιασώτες των «ευέλικτων μορφών εργασίας» που εισήγαγε στην παγκόσμια οικονομία το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Συνολικά πάνω από το 90% του προσωπικού της απασχολείται σήμερα με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας (zero hours contracts), αυτό το εξευτελιστικό για την ανθρώπινη υπόσταση σύστημα απασχόλησης που υποχρεώνει τον εργαζόμενο να είναι απίκο για εργασία όποτε του το ζητήσει ο εργοδότης, χωρίς προσδιορισμένο ωράριο, αμοιβή, επιδόματα και αποζημίωση απόλυσης.

Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος απασχόλησης από κολοσσούς του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού και άλλων κλάδων του τομέα των υπηρεσιών έχει συμβάλει στη μεγέθυνση της οικονομικών ανισοτήτων και της εξαθλίωσης και έχει μετατρέψει τον τελευταίο καιρό τους εργασιακούς χώρους της Βρετανίας σε πεδία ταξικού αγώνα.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από τον επιτυχημένο αγώνα των εργαζομένων της Sports Direct, τις τελευταίες εβδομάδες οι οδηγοί της εταιρείας διανομής φαγητού Deliveroo απέκλεισαν τα γραφεία της απαιτώντας καλύτερες αμοιβές, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι της χώρας απέργησαν μπλοκάροντας τις μεταφορές με τρένο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία νεοπροσληφθέντων γιατρών μετά από 40 χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις χιλιάδων μοτοσικλετιστών που εργάζονται σε εταιρείες μεταφορών και διανομών για καλύτερες συνθήκες και αποδοχές.

Η πλειονότητα αυτών των εργαζομένων αποτελεί σήμερα το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης.

Είναι προσωρινοί, είναι ανασφάλιστοι και μη μέλη συνδικάτου. Είναι κακοπληρωμένοι, είναι οι νεόπτωχοι που γέννησε αυτή η κρίση, είναι οι εργαζόμενοι για τους οποίους τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αποφεύγουν να κάνουν κάτι.

Κι όμως, αυτό το εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης ήταν αυτό που πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες κατά της ορθοδοξίας των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Το νεοζηλανδέζικο συνδικάτο Unite πριν από 10 χρόνια είχε το παρατσούκλι «συνδικάτο χωρίς μέλη».

Αυτό όμως άλλαξε όταν οι επικεφαλής του στράφηκαν σε εργαζόμενους κλάδων που τα άλλα συνδικάτα δεν άγγιζαν: αλυσίδες ντιλίβερι, καζίνο, ξενοδοχεία.

Ο αγώνας τους για καλύτερους όρους εργασίας κορυφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έθεσε ομόφωνα εκτός νόμου τις συμβάσεις μηδενικών ωρών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας
Μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς Financial Times, διαπιστώνει ότι οι τεράστιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων επιχειρήσεων ελάχιστη...
Εξωφρενικές αμοιβές για επιδόσεις... τρίχας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευέλικτες μορφές... εισφοροαπαλλαγών
​Aπίστευτη κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου και των φορολογούμενων πολιτών έχουν στήσει αρκετά βρετανικά γραφεία ενοικίασης εργαζομένων -ή αλλιώς γραφεία προσωρινής απασχόλησης- με την αρωγή συμβουλευτικών...
Ευέλικτες μορφές... εισφοροαπαλλαγών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη κατά της «gig economy»
Δύο οδηγοί της Uber από την Αγγλία δεν νίκησαν απλώς έναν πανίσχυρο εργοδότη, μια πολυεθνική αξίας 62,5 δισ. δολαρίων, αλλά ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο επιχειρείται να στηριχτεί η...
Νίκη κατά της «gig economy»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επί πληρωμή απασχόληση έχει και θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς τονώνει την αυτοεκτίμησή του ατόμου καθώς του επιτρέπει να εκφράσει (ενίοτε) τη δημιουργικότητά του.
Είναι κεφάτος, γυρίζει απ’ τη... δουλειά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας