Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντίσταση στον θάνατο της ακραίας λιτότητας, από 92χρονο ακτιβιστή

Κεν Σάβατζ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη θα νικήσουμε

The Guardian

Αντίσταση στον θάνατο της ακραίας λιτότητας, από 92χρονο ακτιβιστή

  • A-
  • A+

Στην Μεγάλη Βρετανία φέτος κάθε επτά λεπτά πεθαίνει ένας συνταξιούχος εξ αιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος στις «απελευθερωμένες» εγχώριες αγορές αγαθών κοινής ωφέλειας, εξ αιτίας της συνέχειας της πολιτικής ακραίας λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Κάποιοι από τους «απόμαχους της κοινωνίας» όμως αρνούνται να τα παρατήσουν, αρνούνται το θάνατο και με όπλο τους την αλληλεγγύη συνεχίζουν να πολεμούν για περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα. Μεταξύ αυτών και ο Κεν Σάβατζ επικεφαλής της καμπάνιας Greater London Pensioner, που στα 92 του χρόνια συγκλονίζει με όσα έγραψε τις τελευταίες ημέρες σε άρθρο του στον Guardian:

«Υπήρξα ακτιβιστής για 70 χρόνια. Οργάνωσα συνδικάτα, απεργίες αντιπολεμικές πορείες και αντι-φασιστικούς αγώνες, συμμετείχα σε επισκέψεις διεθνούς αλληλεγγύης προς τις σοσιαλιστικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πως με  υπερηφάνεια ότι οι Greater London Pensioners* (των οποίων είμαι επικεφαλής) έχουν βγει στους δρόμους μαζί με τις κινήσεις UKUncut, Disabled People Against Cuts, Fuel Poverty Action** ή και τις περιβαλλοντικές δράσεις σε Balcombe και Μπλάκπουλ. Οι συνταξιούχοι αποτελούν μέρος του κινήματος για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει σήμερα τα επίπεδα του 1930. Το Γραφείο Προϋπολογισμού μόλις ανακοίνωσε ότι το επίπεδο των δημόσιων δαπανών θα υποχωρήσει στα επίπεδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν η τρέχουσα κυβέρνηση ολοκληρώσει τις περικοπές. Θα ξαναδώ άραγε την φτώχεια που με περιτριγύριζε όταν ήμουν  παιδί στη δεκαετία του 30 στο Βόρειο Λονδίνο;

Η ανισότητα και η φτώχεια ή - για να είμαστε πιο σαφείς- ο καπιταλισμός σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η βρετανική οργάνωση Age ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτό το χειμώνα ένας συνταξιούχος θα πεθαίνει κάθε επτά λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξ αιτίας της ένδειας καυσίμων, ή ακριβέστερα, ως αποτέλεσμα της χειραγώγησης των τιμών από τις εταιρίες ενέργειας και των προτεραιοτήτων που βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.  

Η κυβέρνηση και οι «6 μεγάλες" (ιδιωτικές) εταιρίες παροχής ενέργειας μπορεί να υποστηρίξουν ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών. Ομως κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει επειδή δεν μπορεί να αντέξει το λογαριασμό για τη θέρμανση ή το ηλεκτρικό ρεύμα όπως συνέβη στην τραγική περίπτωση του David Clapson***, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων (DWP) τον τιμώρησε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανανεώσει τον προπληρωμένο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος, που θα διατηρούσε ασφαλή την ινσουλίνη του στο ψυγείο.

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στο έλεος των στατιστικών στοιχείων, των εταιρειών και μιας κυβέρνησης που συμπεριφέρεται σαν να μην την ενδιαφέρουν οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι. Θα είμαστε ασφαλείς μονο αν η ενέργεια επανεθνικοποιηθεί, όταν ο καθένας μας θα μπορεί να την αντέξει οικονομικά και όταν αυτή δεν θα βλάπτει το περιβάλλον που οφείλουμε να προστατεύσουμε για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
Τόσο η επιτροπή της κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος όσο και η ρυθμιστική αρχή Ofgem υποδεικνύουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο θα μειώσουν τους λογαριασμούς μας και θα προσφέρουν ένα πιο ασφαλές κλίμα.

Εκτιμάται ότι αν προχωρήσουμε σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι οι λογαριασμοί θα αυξηθούν μόνο κατά 100 λίρες μέχρι το 2020. Αντίθετα αν επιμείνουμε στο φυσικό αέριο ως βασικό μας καύσιμο, τότε οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 600 λίρες από το 2050. Μια έρευνα του YouGov το 2013 έδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων υποστηρίζουν την επανεθνικοποίηση.

Οι εταιρείες ενέργειας προειδοποιούν ότι τα φώτα θα σβήσουν αν δεν προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών ενεργειακών κοιτασμάτων ή να κολλήσουμε στο σύστημά τους. Ομως τα φώτα έχουν ήδη σβήσει για μας αφού δεν αντέχουμε την πολυτέλεια να συμπληρώσετε τον προπληρωμένο μετρητή ρεύματος.

Η υγεία μας και το κλίμα μας δεν μπορούν να θυσιαστούν για τα κέρδη των εταιρειών.

Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι που ωθούνται να νοιώθουν ότι είναι ένα βάρος για την κοινωνία. Είναι ένας αυξανόμενος αριθμός απ΄όλους εμάς. Η βασική κρατική σύνταξη είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, οι άνεργοι τιμωρούνται,  διασύρονται και ωθούνται να εργάζονται δωρεάν, η διαπραγματευτική δύναμη των συνδικαλισμένων εργαζομένων οδηγείται σε απελπιστικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν ταπεινωθεί και  δεχθεί επίθεση από αυτή την κυβέρνηση και την Atos****, και βλέπουν την γραμμή ζωής σωτηρίας του ανεξάρτητου ταμείου διαβίωσης να συρρικνώνεται.
Οι νέοι άνθρωποι έχασαν τα επιδόματα εκπαίδευσης τους και αν αποφασίσουν να πάνε στο πανεπιστήμιο επιβαρύνονται με χρέος 30.000 λιρών και θα δεχθούν την επίθεση από την αστυνομία αν διαμαρτυρηθούν - όπως ίδιοις όμασιν διαπίστωσα, με φρίκη στο Warwick.

Με τις επιθέσεις στην κοινωνική πρόνοια και ακόμη μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις όλοι γινόμαστε πολύ πιο ευάλωτοι.

Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω γύρω μου. Αυτή δεν είναι η κοινωνία στην οποία οι περισσότεροι από εμάς σπαταλήσαμε τις ζωές μας αναδεύοντας, σπουδάζοντας, οργανωνόντας τες.
Δεν νομίζω ότι θα δω στη ζωή μου τις αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουνι. Είμαι 92 χρονών. Αλλά γνωρίζω ακόμη αυτό που γνώριζα πριν από 70 χρόνια: ο συσσωρευμένος πλούτος στα χέρια των λίγων είναι δύναμη - αλλά είναι τα εκατομμύρια των καθημερινών εργαζόμενων που δημιούργησαν αυτόν τον πλούτο. Και η δύναμή τους, στην αλληλεγγύη, είναι πολύ μεγαλύτερη. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ».

* Κίνηση αλληλεγγύης βρετανών συνταξιούχων κατά της λιτότητας
** Κοινωνικές Οργανώσεις υπέρ ΑΜΕΑ και κατά των περικοπων
***Διαβητικός Βρετανός που οδηγήθηκε στην πλήρη ένδεια όταν του κόπηκε το επίδομα  
****Atos Healthcare: Παράρτημα της πολυεθνικής εταιρίας Atos που αξιολογεί τα επιδόματα αναπηρίας για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
Στη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει την επισφαλή φύση της οικονομικής ανάκαμψης στον πλανήτη οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής...
Προειδοποίηση για υφέρποντα προστατευτισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η τριλογία της κρίσης»
Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντι Χαλντέιν, πιστεύει ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει πόσο ισχυρή θα είναι η μόλυνση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην παγκόσμια οικονομία... Ομως ο...
«Η τριλογία της κρίσης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους...
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, σύμφωνα με μελέτη της ανεξάρτητης οργάνωσης Joseph Rowntree Foundation ● Χαμηλοί μισθοί, συρρίκνωση...
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο... μακροβούτι της στερλίνας
Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016 σημείωσε χθες η στερλίνα, μετά το ντόμινο παραιτήσεων υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης και τη διογκούμενη αβεβαιότητα για το Brexit. Υποχώρησε έως και το 1,1256 ευρώ έναντι...
Το μεγάλο... μακροβούτι της στερλίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Κίνδυνος νέου κραχ πάνω από τον πλανήτη
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σήμερα σε μία κατά τα φαινόμενα πιο αδύναμη και ευάλωτη περίοδο, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Η εκτόξευση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και η αποτυχία μεταρρύθμισης του τραπεζικού...
ΔΝΤ: Κίνδυνος νέου κραχ πάνω από τον πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας