• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%

Τα τρόφιμα που πετιούνται είναι υπεύθυνα για την παραγωγή 15,3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια

 • A-
 • A+

Τροφή που θα μπορούσε να θρέψει 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως πετά στα σκουπίδια η Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη που είδε τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον γαλλικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ADEME) και διαπιστώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πετά κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα.

Ανάλογη έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έχει συμπεράνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ περισσότερα από 870 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά σε όλον τον κόσμο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της καθώς συγκρίνει το ύψος των απόβλητων τροφίμων -τόσο σε όγκο όσο και σε οικονομικό κόστος- σε κάθε φάση της αλυσίδας της τροφής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, το συνολικό κόστος των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια στη Γαλλία ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, το 13% χάνεται στη διαδικασία της παραγωγής, το 14% στο στάδιο της επεξεργασίας, το 28% στη διανομή και το 45% στη φάση της κατανάλωσης.

Σε όρους απωλειών κατά όγκο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το 32% πετιέται στη διαδικασία της παραγωγής, το 21% στη διαδικασία της επεξεργασίας, το 14% στη φάση της διανομής και το 33% στη φάση της κατανάλωσης.

Η εν λόγω διαπίστωση ανατρέπει την πεποίθηση που υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο ότι βασικός υπεύθυνος για τη σπατάλη και τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ο καταναλωτής.

Η κατανάλωση μπορεί να ευθύνεται για το 1/3 των τροφίμων που πετιούνται στη Γαλλία, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευθύνης το φέρουν τα εστιατόρια και οι εταιρείες catering.

Οι επιχειρήσεις αυτές πετούν συγκεκριμένα 4 φορές περισσότερα τρόφιμα απ’ ό,τι τα νοικοκυριά, 138 κιλά ανά άτομο ετησίως έναντι 34 κιλών ανά άτομο ετησίως.

Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αλλάξει τη στρατηγική της εκστρατείας ευαισθητοποίησης -η οποία συνεχίζει να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στον καταναλωτή- και να οδηγήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων από το Παρίσι και τις άλλες κυβερνήσεις του κόσμου.

Τί πετάμε

Η έρευνα διαπιστώνει ακόμη ότι μεταξύ των τροφίμων, αυτά που πετιούνται περισσότερο στα σκουπίδια είναι φρούτα και λαχανικά καθώς καταστρέφονται εύκολα στο στάδιο της παραγωγής και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεταβολές της αγοράς.

Κατά τα άλλα, οι καταναλωτές είναι αυτοί που πετούν τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το περισσότερο σιτάρι πετιέται από τους διανομείς στη διαδικασία παραγωγής ψωμιού, ενώ οι περισσότερες πατάτες στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η έρευνα του ADEME αξιολογεί και την επίπτωση των απόβλητων τροφίμων στη μεταβολή του κλίματος.

Εκτιμάται ότι τα τρόφιμα που πετιούνται είναι υπεύθυνα για την παραγωγή 15,3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ή του 3% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Γαλλίας.

Συνολικά στον πλανήτη τα τρόφιμα που παράγονται και καταλήγουν στα σκουπίδια είναι υπεύθυνα για την εκπομπή 3,3 δισ. τόνων αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, ενώ καταναλίσκουν νερό ίσο με την ετήσια ροή του ποταμού Βόλγα.

Η άμεση οικονομική συνέπεια για τους παραγωγούς αυτών των τροφίμων (εκτός ψαριών και θαλασσινών) εκτιμάται από τον FAO στα 750 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, το 54% των απόβλητων τροφίμων πετιούνται στη διάρκεια της παραγωγής, της διαχείρισής τους μετά τη συγκομιδή και της αποθήκευσής τους, ενώ το υπόλοιπο 46% στα στάδια της επεξεργασίας, της διανομής και της κατανάλωσης.

Οσο πιο αργά χάνεται ένα τρόφιμο στην αλυσίδα αυτή τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει
Μελέτη αποκαλύπτει ότι ενώ εκατομμύρια Ευρωπαίοι λένε το ψωμί ψωμάκι, λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, οι χώρες της Ε.Ε. πέταξαν πέρυσι 153,5 εκατ. τόνους, 15 εκατ. περισσότερους από αυτά που εισήγαγαν.
Η Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «φτηνά» ρούχα καταστρέφουν το περιβάλλον
Oι ημέρες που οι άνθρωποι αγόραζαν ένα πουκάμισο, ένα κοστούμι ή ένα παλτό και το φορούσαν για μια ζωή έχουν περάσει προ πολλού. Τη θέση ακριβών ρούχων μιας ζωής έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια τα ρούχα της...
Τα «φτηνά» ρούχα καταστρέφουν το περιβάλλον
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το βούτυρο... βουτυράκι θα πουν οι Ευρωπαίοι
Η γαλλική ομοσπονδία αρτοποιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τεράστια κρίση» και επικείμενη σημαντική αύξηση στις τιμές των κρουασάν, ταρτών και μπριός. Ξεμένει από… βούτυρο η Ευρώπη; Η απότομη αύξηση...
Το βούτυρο... βουτυράκι θα πουν οι Ευρωπαίοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών
Σε μπελάδες κινδυνεύει να βρεθεί μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή η οποία θα θελήσει να ανακτήσει τον έλεγχο κοινωφελών υπηρεσιών της από ιδιωτικές εταιρείες αν διαπιστωθεί πως η ιδιωτικοποίηση στην οποία είχε...
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα χρυσά ακίνητα των McDonald’s
​Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τη McDonald’s από τα χάμπουργκερ, τις τηγανητές πατάτες και τα άλλα είδη γρήγορου φαγητού που πουλά σε συνολικά 119 χώρες της υφηλίου. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η αμερικανική...
Τα χρυσά ακίνητα των McDonald’s
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολυμπιακά ρεκόρ ζάχαρης και... λίπους
Επίθεση εναντίον των χορηγών που μετατρέπουν για ακόμη μία φορά τους Ολυμπιακούς σε πεδίο μάρκετινγκ του πρόχειρου -και ιδιαίτερα βλαβερού για την υγεία- φαγητού, εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες Μη...
Ολυμπιακά ρεκόρ ζάχαρης και... λίπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας