• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%

Οι 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ πριμοδοτήθηκαν με 11,2 τρισ. δολάρια, απόλαυσαν φοροαπαλλαγές 337 δισ. δολαρίων και πλήρωσαν φόρους μόλις 412 δισ. δολάρια

Οι πειρατές της... Αμερικής

 • A-
 • A+

Επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως οι Apple, Google, General Electric, κρύβουν σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουν κρατική οικονομική στήριξη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει η γνωστή ΜΚΟ Oxfam που μάχεται ενάντια στη φτώχεια.

Για το «παρκάρισμα» αυτών των κεφαλαίων –που συνολικά ισοδυναμούν με το ΑΕΠ της Ρωσίας, της Ν. Κορέας και της Ισπανίας– οι κολοσσοί χρησιμοποιούν ένα αδιαφανές, μυστικό δίκτυο τουλάχιστον 1.608 υπεράκτιων θυγατρικών εταιρειών σε προορισμούς όπως οι Βερμούδες και τα νησιά Κεϊμάν.

Η μελέτη «Broken at the Top» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Oxfam σπάει κυριολεκτικά κόκαλα, καθώς αποκαλύπτει τα πραγματικά «μεγάλα ψάρια» της παγκόσμιας φοροαποφυγής. Η έκθεση αναλύει τις φορολογικές «συνήθειες» των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι οποίες κουρελιάζουν συστηματικά εδώ και χρόνια τόσο το αμερικανικό όσο και το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα.

Η Oxfam αποκαλύπτει ότι μεταξύ 2008 και 2014 οι 50 κολοσσοί πλήρωσαν όλοι μαζί παγκοσμίως σε φόρους 1 τρισ. δολάρια. Εξ αυτών μόλις τα 412 δισ. δολάρια καταβλήθηκαν στο αμερικανικό κράτος.

Ποσό δυσανάλογο των κερδών 4 τρισ. δολαρίων που είχαν παγκοσμίως σε αυτήν την επταετία και –κυρίως– ελάχιστο σε σχέση με την άπλετη κρατική υποστήριξη που τους πρόσφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μαζί της οι φορολογούμενοι πολίτες των ΗΠΑ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο διάστημα αυτό οι «50 μεγάλες» απόλαυσαν κρατικές ενισχύσεις –υπό τη μορφή δανείων, εγγυήσεων και πακέτων διάσωσης– συνολικού ύψους... 11,2 τρισ. δολαρίων!

Δηλαδή για κάθε δολάριο φόρου που κατέβαλλαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι «50» πριμοδοτούνταν από την κυβέρνηση –υπό τη μορφή πακέτων διάσωσης, δανείων και εγγυήσεων– με 27 δολάρια.

Η αξιοποίηση των φορολογικών παραδείσων, η μεταφορά κερδών σε εταιρείες-κέλυφος και τα παραθυράκια του αμερικανικού νομικού συστήματος επέτρεψαν στους κολοσσούς, σύμφωνα με την Οxfam, να μειώσουν τον πραγματικό συντελεστή φορολόγησής τους στο 26,5%, 8,5% χαμηλότερα από το 35% με τον οποίο φορολογούνται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σήμερα στις ΗΠΑ και κάτω απ’ το 27,7% που καταβάλλουν κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του 2014 (Citizens of Tax Justice) που εξέτασε στοιχεία πέντε ετών, ο συντελεστής φορολόγησης των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ είναι κόμη χαμηλότερος, μόλις στο 19,5%. Οι «50» γλίτωσαν έτσι σε αυτήν την επταετία φόρους ακόμη 337 δισ. δολαρίων.

Το τεράστιο μέγεθος της φοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών και της μάσας κρατικού χρήματος από τους «50» σε βάρος των απλών φορολογούμενων πολιτών είναι απόρροια των «περιστρεφόμενων πορτών», της διαπλοκής του επιχειρηματικού κόσμου με την πολιτική εξουσία.

Για τη σύνδεση των δύο πλευρών χρησιμοποιούνται στρατιές από λομπίστες. Κάθε μέλος του αμερικανικού κοινοβουλίου «ρυμουλκείται» κατά μέσο όρο από 21 λομπίστες και είναι αντικείμενο δαπανών 6 εκατ. δολαρίων ετησίως για τον επηρεασμό της ψήφου του. Μεταξύ 2008 και 2014, οι 50 κολοσσοί ξόδεψαν για λόμπι προς κυβέρνηση και κοινοβούλιο περί τα 2,6 δισ. δολάρια.

Για κάθε δολάριο που ξόδεψαν για λόμπι, οι «50» αμείφθηκαν από τους πολιτικούς με φοροαπαλλαγές 130 δολαρίων και περισσότερα από 4.000 δολάρια σε ομοσπονδιακά δάνεια, εγγυήσεις δανείων και πακέτα διάσωσης.

Μελέτη των Πανεπιστημίων του Τέξας, του Σαν Ντιέγκο και της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων δαπανών για λόμπι κατά 1% μειώνει τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή κατά 1,6% την επόμενη χρονιά. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα ξοδεύεις για λόμπι, τόσο λιγότερα πληρώνεις για φόρους.

Oxfam vs Panama Papers;

Οι αποκαλύψεις της μελέτης της Oxfam επιβεβαιώνουν όσους εξέφρασαν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα των διαρροών των Panama Papers.

Αρκετοί αναλυτές είχαν εκφράσει ερωτήματα για το γεγονός ότι στις αποκαλύψεις του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ των Ερευνητών Δημοσιογράφων, της «Suddeutse Zeitung», του «Guardian», της «Le Monde» και των άλλων ΜΜΕ της Δύσης για τους φοροφυγάδες που διατηρούσαν υπεράκτιες εταιρείες μέσω του παναμέζικου δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca υπήρχαν ο Πούτιν, ο Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κινέζοι αξιωματούχοι και άλλοι πολιτικοί απ’ όλον τον κόσμο, αλλά κανείς Αμερικανός πολιτικός, καμία γνωστή επιχείρηση των ΗΠΑ.

Η χθεσινή ανάλυση της Oxfam ανέδειξε –πολύ εύκολα– ότι τα μεγάλα ψάρια της παγκόσμιας φοροδιαφυγής έρχονται από τις ΗΠΑ και ότι αν θέλει κάποιος να τη χτυπήσει, θα πρέπει να στραφεί εκεί.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν «παρκάρει» οι αμερικανικοί κολοσσοί σε φορολογικούς παραδείσους επί της ουσίας ποτέ δεν φεύγει από τις ΗΠΑ. Απλά επιστρέφει μέσω των υπεράκτιων εταιρειών φοροαπαλλαγμένο προκειμένου να χρηματοδοτήσει τράπεζες, Wall Street και κρατικά ομόλογα.

Για κάθε δολάριο που δαπάνησαν για λόμπι, κέρδισαν φοροαπαλλαγές 130 δολαρίων και πάνω από 4.000 δολάρια σε ομοσπονδιακά δάνεια, εγγυήσεις και πακέτα διάσωσης

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία....
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολεμικός κολοσσός από τη συγχώνευση των United Technologies και Raytheon
Η συγχώνευση ύψους 121 δισ. δολαρίων -η μεγαλύτερη που σημειώνεται φέτος- ενώνει τις αεροναυπηγικές δραστηριότητες της πρώτης με την προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία της δεύτερης.
Πολεμικός κολοσσός από τη συγχώνευση των United Technologies και Raytheon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...
Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων...
Μια τρύπα στο νερό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας