• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στο σύνολό τους οι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου χάνουν περίπου 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

FRANCIS ATO BROWN/ WORLD BANK

Μασουλάνε επιδοτήσεις της Αφρικής

 • A-
 • A+

Κόλαφο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις της στον Τρίτο Κόσμο αποτελεί πρόσφατη μελέτη της γνωστής ΜΚΟ Oxfam.

Η μελέτη –που πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ– αποκαλύπτει ότι οι 51 από τις 68 εταιρείες που ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας International Finance Corporation (IFC) χρηματοδοτεί χαμηλότοκα για επενδυτικές παρεμβάσεις στην υποσαχάρια Αφρική έχουν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους (άσχετες με τον πυρήνα των βασικών δραστηριοτήτων τους). Το 91% των εταιρειών που καρπώνονται τις πιστώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι μάλιστα πολυεθνικές ή συνδέονται με πολυεθνικές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες αυτές «μάσησαν» πέρυσι περίπου το 84% των χρηματοδοτικών επενδυτικών παρεμβάσεων της IFC στην υποσαχάρια Αφρική. Το χαρτοφυλάκιο της IFC για την περιοχή αυτή το 2015 περιελάμβανε συγκεκριμένα 68 έργα συνολικής αξίας 3,422 δισ. δολαρίων. Η έκθεση της Οxfam διαπιστώνει ότι εξ αυτών, τα 2,878 δισ. δολάρια σχετίζονται με φορολογικούς παραδείσους –μέσω των πελατών της IFC.

Η ΙFC αποτελεί όμως καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη μεγέθυνση της απασχόλησης και τη μείωση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο.

Οι δίδυμοι στόχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση της ακραίας φτώχειας ώς το 2030 και τόνωση της ευημερίας στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν και στόχους της IFC, γι' αυτό και το χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο της τελευταίας αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η κατάληξη ενός τόσο ζωτικού για τις φτωχές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ποσού στα νύχια πολυεθνικών με πληθώρα θυγατρικών-κέλυφος σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Αγιος Μαυρίκιος σημαίνει όμως ότι ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων της IFC και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και των κερδών που παράγονται από αυτές, χάνεται τελικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στο σύνολό τους οι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου χάνουν περίπου 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, κυρίως μέσω της μεταφοράς των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Συνολικά περίπου το 5,7% τους αφρικανικού ΑΕΠ ρέει κάθε χρόνο εκτός Αφρικής εξαιτίας της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Περίπου το 30% του πλούτου των πλούσιων Αφρικανών –500 δισ. δολάρια– βρίσκεται σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Oxfam εκτιμά ότι αυτός ο κρυμμένος σε φορολογικούς παραδείσους πλούτος στερεί από τις αφρικανικές χώρες περί τα 14 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό ικανό για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία θα μπορούσε να σώσει τις ζωές 4 εκατ. παιδιών και να απασχολήσει επαρκές διδακτικό προσωπικό για την επιστροφή όλων των παιδιών της Αφρικής στο σχολείο.

Ακραία φτώχεια

Για την υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή όπου εμφανίζεται σήμερα η μισή περίπου θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών στον πλανήτη, όπου η ακραία φτώχεια καλπάζει και αγγίζει περίπου το μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, η απώλεια αυτών των κεφαλαίων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η χρηματοδοτική πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Τρίτο Κόσμο οφείλει να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους, τονίζει η Oxfam.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος η Oxfam έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταγγέλλοντας ότι ορισμένα εκ των δανείων που έχει χορηγήσει στον Τρίτο Κόσμο οδήγησαν σε σκανδαλώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την αρπαγή γαιών ντόπιων πληθυσμών έως δολοφονίες.

Μεταξύ άλλων η ΜΚΟ ανέφερε και το παράδειγμα ενός δανείου που δόθηκε σε μία εταιρεία στην Ονδούρα, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε δολοφονίες και εκδιώξεις χωρικών, με στόχο να προστατευτεί μια μονάδα παραγωγής λαδιού από φοίνικα. Εσωτερικός έλεγχος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωσε τις καταγγελίες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
Με γλέντια, πανηγύρια, πάρτι επανένωσης παλαιών συναδέλφων χρεοκοπημένων τραπεζών και το μακρύτερο ράλι στην ιστορία της Wall Street υποδέχονται τη 10η επέτειο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κραχ...
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
Οι ελβετικές τράπεζες ζητούν ρήτρα ενεργοποίησης και δικλίδες ασφαλείας για τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις ξένες φορολογικές αρχές υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν...
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
Με τον μανδύα των διαβόητων «μεταρρυθμίσεων» οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση, αν και στις εκθέσεις και στις συνόδους δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα για μείωση της φτώχειας και των...
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και «λοιπές δυνάμεις» μας... δουλεύουν ψιλό γαζί
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χτυπήστε την ανισότητα»
Μήπως ζούμε σ’ έναν κόσμο που μισεί τα νιάτα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το 50% των φτωχών της υφηλίου είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, πώς να εξηγηθεί ότι το 44% των ανθρώπων που ζουν κάτω...
«Χτυπήστε την ανισότητα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη αλλά και φτώχεια!
Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, τα ταμεία του Δημοσίου εμφάνισαν πέρσι πλεόνασμα-ρεκόρ ενώ τα κέρδη της Bundesbank εκτοξεύτηκαν για ακόμη μια χρονιά στα ύψη. Ομως τα οφέλη αυτής της ευημερίας...
Ανάπτυξη αλλά και φτώχεια!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχωρεί ο κύριος «εσωτερική υποτίμηση»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, που εφάρμοσε -και μάλιστα με λάθος τρόπο- στην Ελλάδα την ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες άγρια οικονομική πολιτική των περικοπών και οδήγησε τη χώρα μας σε μια...
Αποχωρεί ο κύριος «εσωτερική υποτίμηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας