• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 33.5°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.1°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.2°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 30.7°C
  1 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 33.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  0 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 28.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 32.9°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 33.7°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 32.2°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  29%
Αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας

Ισπανία και Ελλάδα αναδεικνύονται σε πρωταθλήτριες στην επιδείνωση της ποιότητας των θέσεων απασχόλησης την τελευταία δεκαετία, σε επίπεδο τόσο αμοιβών όσο και εργασιακών συνθηκών

Αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δραματική επιδείνωση λόγω της οικονομικής κρίσης αναφορικά με την ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία κατέγραψε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των στοιχείων 45 χωρών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού, πρωταθλητές αυτής της αποκαρδιωτικής διαπίστωσης είναι η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η μείωση των αποδοχών ξεπέρασε το 30%, ενώ στα συμπεράσματα τονίζεται ότι «η κρίση δεν επηρέασε καίρια μόνο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και την ποιότητά τους».

Η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ -ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ελλάδα- αναφορικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Πάντως ενώ ορισμένα κράτη κατέγραψαν επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών λόγω της κρίσης, σε άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους είδαν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται.

Ειδικά στη χώρα μας ωστόσο, η κρίση πυροδότησε μία αύξηση-μαμούθ της ανεργίας, αλλά και πτώση τόσο στην ποιότητα των αποδοχών όσο και στην ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Μόνη σταθερά παρέμεινε η συχνότητα της καταπόνησης στην αγορά εργασίας.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του εδρεύοντος στο Παρίσι διεθνούς οργανισμού αποτυπώνουν υψηλότερη ποιότητα θέσεων εργασίας σε Αυστραλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ελβετία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των θετικών επιδόσεων που κατέγραψαν σε τουλάχιστον δύο από τους τρεις τομείς της ποιότητας εργασίας.

Αντιθέτως, σχετικά χαμηλή ποιότητα των θέσεων εργασίας καταγράφηκε στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Τουρκία.

Το πλαίσιο βάσει του οποίου ο ΟΟΣΑ καταγράφει και αξιολογεί την ποιότητα των θέσεων εργασίας περιλαμβάνει τρεις παράγοντες:

•Την ποιότητα των αποδοχών, καθώς αυτές αποτυπώνουν το εύρος της ευημερίας των εργαζομένων, κάτι που μετράται με τις μέσες αποδοχές και την κατανομή τους.

•Την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, δηλαδή τους κινδύνους να βρεθεί κάποιος άνεργος σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος που έχει για τους εργαζόμενους, παράγοντας που εξαρτάται από τον κίνδυνο ανεργίας και τα επιδόματα ανεργίας σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του.

•Τέλος, ο τρίτος παράγοντας αφορά την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, στοιχείο που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη φύση όσο και με το περιεχόμενο της εργασίας, τις συμφωνίες για το ωράριο και τις σχέσεις στη θέση εργασίας.

Κερδισμένοι στη Γερμανία

Στον αντίποδα, «η Γερμανία», σχολιάζει ο ΟΟΣΑ, «όχι μόνο σημείωσε αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, αλλά παρουσίασε και γενικότερη βελτίωση σε όλους τους παράγοντες που αφορούν την ποιότητα των θέσεων απασχόλησης».

Στην Πορτογαλία, η ποιότητα των αποδοχών έμεινε σταθερή και η ασφάλεια στην αγορά εργασίας μειώθηκε σημαντικά, ενώ η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βελτιώθηκε για τους ήδη εργαζόμενους (πριν από την κρίση).

Επιπροσθέτως, καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ομάδων εργαζομένων, με θύματα -ως είθισται δυστυχώς- τους νέους και ανειδίκευτους.

Οι τελευταίοι δεν τείνουν μόνο να έχουν τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά την απασχόλησή τους, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερες αποδοχές και σημαντικά υψηλότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, καθώς και καταπόνηση στην εργασία, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλή εξειδίκευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αποκαλούμενο «ασθενές φύλο», οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές τους.

* Περισσότερα στοιχεία στο http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=JOBQ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
Ενα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να κρατήσει εντός Ελλάδας τους επιστήμονες που παράγει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ρίχνει στη μάχη κατά της ανεργίας η κυβέρνηση. Πρόκειται για πρόγραμμα επιχορήγησης...
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Θετικά σημάδια στην απασχόληση
Ενα αναπάντεχο πασχαλιάτικο δώρο επιφύλαξε η ΕΡΓΑΝΗ καθώς σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα που μετράει την ελληνική αγορά εργασίας, για τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 170.810, ενώ οι...
Θετικά σημάδια στην απασχόληση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
212 εκατ. άνεργοι στον πλανήτη
Σε απόλυτη αντίθεση με το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που αβγατίζει τα κέρδη του αποσπώντας για λογαριασμό του όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τον πλούτο του πλανήτη, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να...
212 εκατ. άνεργοι στον πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορικό υψηλό σημείωσε η ανεργία
Με ταχύτητα χελώνας προχωράει η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα και γενικά στην Ε.Ε., σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση στα κράτη-μέλη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα...
Ιστορικό υψηλό σημείωσε η ανεργία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας