Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μαύρη Δευτέρα» για τις τραπεζικές μετοχές

Ο πιο σημαντικός κλάδος για το χρηματιστήριο και την οικονομία τείνει κυριολεκτικά να «μηδενίσει» ξανά, λίγο μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση

AP PHOTO/ MICHAEL PROBST

«Μαύρη Δευτέρα» για τις τραπεζικές μετοχές

  • A-
  • A+

Οι ελληνικές μετοχές, με πρώτες και καλύτερες τις τράπεζες, καταρρέουν ξανά στην Ελλάδα, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτή τη φορά δεν είναι μόνες τους στον κόσμο.

Ολες οι μεγάλες αγορές του πλανήτη και κυρίως οι ευρωπαϊκές, όπου η τραπεζική βιομηχανία υφίσταται απανωτά πλήγματα από την ύφεση, τα «κόκκινα» δάνεια και το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ηχούν συναγερμό, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως δεν απέχουμε πολύ από το σκάσιμο μιας νέας μεγάλης φούσκας.

Στην αγορά της Αθήνας τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, καθώς η τραγωδία του 2012, όταν οι ελληνικές μετοχές κατέρρεαν σε χαμηλά 26 ετών και ο Γενικός Δείκτης βυθιζόταν στις 471 μονάδες, αυτή τη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Τότε η οικονομία έβγαινε τραυματισμένη από το μνημόνιο και δύο πολιτικές αναμετρήσεις, ενώ τώρα βρίσκεται και πάλι ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας του τρίτου μνημονίου έχοντας υποστεί επίσης δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα και όλοι φοβούνται ότι στήνεται εκ νέου σκηνικό ακυβερνησίας.

Ιστορικό χαμηλό

Από χθες το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1989, καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα που κατέγραψε σε μια συνεδρίαση πραγματικό ναυάγιο σημειώθηκαν στις 460,56 μονάδες, όπου βρέθηκε να καταρρέει με απώλειες 8,6%, για να κλείσει τελικά μια ανάσα από εκεί, στις 464,23 μονάδες.

Λίγη σημασία έχουν οι μονάδες όταν ουσιαστικά ο πιο σημαντικός κλάδος για το χρηματιστήριο και την οικονομία, αυτός των τραπεζών, τείνει κυριολεκτικά να «μηδενίσει» ξανά, λίγο μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε χθες το 24,26% της αξίας του, αλλά αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας ολισθηρής πορείας που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου τον Δεκέμβριο.

Μέσα στις πρώτες 26 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του νέου χρόνου η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τις ρευστοποιήσεις των ξένων funds και έχει μειωθεί από τα 12 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει φέτος απώλειες 64%, της Eurobank 63%, της Εθνικής 58% και της Alpha 55%.

Αρκετοί αναφέρονται σε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας από τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως το μεγάλο ξεπούλημα για τις ελληνικές μετοχές ξεκίνησε αμέσως μόλις αποχώρησαν από την Ελλάδα οι ξένοι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και στη συνέχεια η τρόικα, όπου επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι ο προγραμματισμός της έγκαιρης αξιολόγησης έχει τιναχτεί στον αέρα.

Δίπλα στην ασύλληπτα γρήγορη εξαΰλωση των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων θα πρέπει κανείς να αντιπαραβάλει την αντίστοιχα υψηλή ποσοστιαία πτώση των ιταλικών τραπεζών αλλά και τις βαριές διψήφιες απώλειες που καταγράφουν τα μεγαθήρια της ευρωπαϊκής τραπεζικής βιομηχανίας:

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται 59% χαμηλότερα και ο Γ.Δ. 26% από τις αρχές του έτους, όμως την ίδια περίοδο η Deutsche Bank έχει χάσει το 35% της αξίας της, η βρετανική Barclays το 25%, η ελβετική UBS πάνω από 20,5%, η Royal Bank of Scotland και η Indesa San Paolo το 20% της αξίας της, η HSBC το 17% κ.λπ.

Συνολικά ο δείκτης Eurostoxx Banks των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρεί πάνω από 20% από τις αρχές του 2016 και σχεδόν 40% χαμηλότερα σε βάθος εξαμήνου, ενώ πλέον αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες πλησιάζουν με ορμή τα χαμηλά του 2009, παρότι τα βασικά χρηματιστήρια βρίσκονται δύο φορές υψηλότερα από εκείνα τα επίπεδα.

Κρίνοντας από την εκρηκτική αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας μέσω των περιβόητων CDS των τραπεζικών μετοχών όπως της Unicredit και της Deutsche Bank, πολλοί είναι εκείνοι στις διεθνείς αγορές που ψάχνουν πλέον την επόμενη Lehman Brothers ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την περιβόητη «συστημική ευστάθεια».

Οι άσχημες αυτές επιδόσεις είναι που κάνουν σήμερα πολλούς αναλυτές διεθνώς να θεωρούν πως η ευρωπαϊκή τραπεζική βιομηχανία έχει αρχίσει να χτυπά συναγερμό.

Το τεράστιο ιδιωτικό χρέος στην αναπτυγμένη Ευρώπη, το οποίο όλοι προτιμούν να κρύβουν κάτω από το χαλί, ο ασύλληπτα υψηλός όγκος των «κόκκινων» δανείων που έχουν διπλασιαστεί από το 2009 και σήμερα ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ (σ.σ. μόνο στην Ιταλία υπολογίζονται σε 360 δισ. ευρώ μαζί με τα επισφαλή), η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον πετρελαϊκό κλάδο διεθνώς (σ.σ. αναλυτές εκτιμούν σε πάνω από 100 δισ. ευρώ τα δάνεια μόνο των γαλλικών τραπεζών στον ενεργειακό κλάδο), η εμπλοκή μεγάλων τραπεζικών ομίλων όπως η Deutsche Bank στην τοξική αγορά παραγώγων και η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κατεβάσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια για να «κινήσει» τα λιμνάζοντα κεφάλαια είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες.

Μια επόμενη ημέρα που πλέον χαρακτηρίζεται από το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο του «bail in» και που πιθανόν θα απαιτήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες νέων επισφαλειών και διαγραφών και να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Κινήσεις πανικού στην Ευρώπη

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη, καθώς ο φόβος μιας νέας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να προκαλεί κινήσεις πανικού στο επενδυτικό κοινό.

Μεγάλος χαμένος του χθεσινού ξεπουλήματος ήταν για ακόμη μια φορά ο τραπεζικός τομέας.

Εδώ και μερικές εβδομάδες πληθύνονται οι φόβοι για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πληροφορίες που διαρρέουν περιστασιακά τις φέρουν βουτηγμένες σε τεράστιες επισφάλειες από δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η άνοδος των επισφαλειών αντανακλά με τη σειρά της την αναιμική πορεία της οικονομίας και την έλλειψη ικανής κερδοφορίας.

Αποτέλεσμα των μαζικών πωλήσεων ήταν η πτώση του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατά 3,65%, στις 314 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,72%, στις 5.689 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,31%, στις 8.979 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 3,21%, στις 4.066 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης βούτηξε κατά 4,44%, στις 8.122 μονάδες, ενώ ο MIB στο Μιλάνο κατά 4,69%, στις 16.441 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη, περίπου 3 ώρες πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 2%, ο Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας 2,3%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 1,8%.

Και όλα αυτά ενώ τα κινεζικά χρηματιστήρια, που αποτέλεσαν τον μπροστάρη της πτώσης και της αστάθειας, ήταν κλειστά λόγω Πρωτοχρονιάς.

Οι αλλεπάλληλες βουτιές των χρηματιστηριακών δεικτών από την αρχή της χρονιάς, πότε με αφορμή την επιβράδυνση της Κίνας, πότε λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, πότε λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, δείχνουν ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, παρά τις μικρές ανοδικές διορθώσεις.

Πολλοί από αυτούς, αφού αποχώρησαν από τις αναδυόμενες αγορές, σπεύδουν σταδιακά να αναδιαμορφώσουν εκ νέου τα χαρτοφυλάκιά τους, ρευστοποιώντας θέσεις σε μετοχές και άλλες υψηλού ρίσκου αξίες και τοποθετούνται σε «ασφαλή επενδυτικά λιμάνια», όπως ο χρυσός.

Διόλου τυχαίο ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου χθες έσπασε το φράγμα των 1.200 δολαρίων η ουγκιά για πρώτη φορά στο τελευταίο εξάμηνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλματα στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων, ξεπούλημα στις μετοχές
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι επενδυτές σφυροκοπούν πλέον με συστηματικές πωλήσεις και τις μετοχές των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και είναι πια ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν τις επόμενες μέρες...
Αλματα στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων, ξεπούλημα στις μετοχές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά, όντως μας ψεκάζουν…
Μας ψεκάζουν, και προφανώς εισπνέουμε το ψέκασμα αδιαμαρτύρητα. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί πως έχουμε ξεχάσει ότι το τραπεζικό σύστημα, που ανυποψίαστοι διασώζουμε, στην ουσία δεν υπάρχει εδώ και χρόνια.
Τελικά, όντως μας ψεκάζουν…
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν(ibor)οι να χειραγωγούν ασύστολα
Είδε κι απόειδε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους τραπεζίτες και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της επιτόκιο αναφοράς. Βλέποντας την αδράνεια του τραπεζικού κλάδου στην πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε...
Αν(ibor)οι να χειραγωγούν ασύστολα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ τα ομόλογα EFSF
Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ «μπαίνουν» τα ομολόγα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF). Γεγονός που αποτελεί έμμεση κεφαλαιακή...
Στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ τα ομόλογα EFSF
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατολίσθηση τιμών και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το εκρηκτικό κοκτέιλ από το παγκόσμιο ξεπούλημα στα διεθνή χρηματιστήρια και την αναζωπύρωση του οικονομικού και πολιτικού κινδύνου λόγω της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην αξιολόγηση του Μνημονίου δημιουργεί...
Κατολίσθηση τιμών και στο ελληνικό χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας