• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 7.9°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 12.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  5 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  79%

Φόρους 700 εκατ. ευρώ γλίτωσαν 35 πολυεθνικές χάρη στη βελγική... μηχανή φοροαποφυγής των «πλεοναζόντων κερδών»

«Μόνο στο Βέλγιο» τέτοιες όφσορ

 • A-
 • A+

Υπόλογο χορήγησης παράνομων φοροαπαλλαγών προς δεκάδες πολυεθνικές βρήκε το Βέλγιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτώντας αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Οι εν λόγω φοροαπαλλαγές που η βελγική κυβέρνηση προσέφερε γενναιόδωρα εδώ και μια δεκαετία προς 35 πολυεθνικές επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι τελευταίες να κερδίσουν συνολικές εκπτώσεις 700 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των πολυεθνικών που ωφελήθηκαν από το ευνοϊκό καθεστώς, όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε αυτές περιλαμβάνονται η γνωστή καπνοβιομηχανία Βritish American Tobacco, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP, ο γερμανικός όμιλος χημικών BASF, η σουηδική εταιρεία κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού και εργαλείων Atlas Copco, η αμερικανική κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων Wabco και φυσικά η βελγική θυγατρική του παγκόσμιου κολοσσού μπίρας Αnheuser-Busch Inbev.

Αν και ο επίσημος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο Βέλγιο ανέρχεται στο 34%, η τελευταία κατάφερε χάρη στη φοροελάφρυνση που της πρόσφερε η κυβέρνηση να φορολογηθεί το 2013 μόλις με 4% για κέρδη 60 εκατ. ευρώ.

Η Anheuser-Bush Inbev όμως δεν γλίτωσε φόρους μόνο από αυτήν τη φοροαπαλλαγή, αλλά και από μια σειρά άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία του ομίλου -έχει έδρα τη βελγική πόλη Λουβέν- να φορολογηθεί το 2014 με συντελεστή μόλις 1% για συνολικά κέρδη 1,93 δισ. δολαρίων.

Η Επιτροπή διεμήνυσε ότι η βελγική κυβέρνηση οφείλει να ανακτήσει τους απλήρωτους φόρους, τόσο από την Anheuser-Bush όσο και από τις υπόλοιπες εταιρείες, καθώς συνιστούν αθέμιτη επιδότηση προσφέροντας σε αυτές άνισο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο.

Η έρευνα στο Βέλγιο -που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας της Κομισιόν- ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, θέτοντας στο μικροσκόπιο τις συμφωνίες που απάλλασσαν πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν εκεί για τα επονομαζόμενα «πλεονάζοντα κέρδη» τους.

Το σχήμα υιοθετήθηκε από τη βελγική κυβέρνηση πριν από 10 χρόνια με τη δικαιολογία αποφυγής της διπλής φορολόγησης των πολυεθνικών.

Επί της ουσίας είχε στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων. Συγκρίνει τα πραγματικά κέρδη μιας πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο με τον υποθετικό μέσο όρο των κερδών μιας αυτόνομης εταιρείας σε ανάλογη κατάσταση.

Η εικαζόμενη διαφορά που προκύπτει ονομάζεται «πλεονάζοντα κέρδη» και βάσει νομοθεσίας απαλλάσσονται της φορολόγησης.

Μέσω αυτής της εξωφρενικής μείωσης των φορολογήσιμων κερδών, η συνολική έκπτωση του φόρου που προκύπτει για τις πολυεθνικές φτάνει συνήθως το 50%-90%. Οι βελγικές αρχές «πουλούσαν» μάλιστα αυτήν τη «μηχανή» στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους και τα συνέδρια προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις με το λογότυπο «Μόνο στο Βέλγιο».

«Το σχήμα δεν απαιτούσε καν από τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν κάποια ένδειξη ή έστω ρίσκο της διπλής φορολόγησης. Αντί να εμποδίζει τη διπλή φορολόγηση, στην πραγματικότητα πρόσφερε λευκή επιταγή για τη διπλή φοροαπαλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Πάντως, την απόφαση της Επιτροπής επέκρινε -περίπου ως παραπλανητική- το European Network on Debt and Development, που μάχεται για τη φορολογική δικαιοσύνη στην Ε.Ε. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Eurodad τόνισε ότι με την επικέντρωσή της σε ξεχωριστές περιπτώσεις (όπως αυτή του Βελγίου) αντί στην εξασφάλιση φορολογικής διαφάνειας πανευρωπαϊκά και στη θεμελιώδη αλλαγή του φορολογικού συστήματος, η Επιτροπή θεραπεύει τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της εκτεταμένης φοροαποφυγής.

«Αντί για ατελείωτες έρευνες που γρατζουνούν την επιφάνεια του σκανδάλου της φοροαποφυγής, χρειαζόμαστε εταιρείες που να αναφέρουν δημοσίως πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ αντί για ασαφείς φορολογικούς κανόνες και μυστικές συμφωνίες αγάπης μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών, χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι όλοι πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, όπως ο Ολεγκ Μπόικο, που απομυζά μέσω υψηλότοκων δανείων ακόμη και καρκινοπαθείς, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ από τις κατασχέσεις. Τα...
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
Απόφαση-ορόσημο για τον αγώνα των λαών για μια πιο δίκαιη φορολόγηση στον κόσμο αποτελεί η χθεσινή ετυμηγορία της Ε.Ε Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι τα φορολογικά προνόμια που το Δουβλίνο πρόσφερε επί δεκαετίες στην...
Η Κομισιόν υποχρεώνει την Apple να κατα βάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
Tράπεζες, λογιστές, δικηγορικά γραφεία που διευκολύνουν συστήματα φοροαποφυγής και μεταφοράς κεφαλαίων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους μπαίνουν στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
«Σπάνε» κρίκους της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»
Τρικλοποδιές έβαζε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις προσπάθειες της Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν χθες αποκαλύπτουν ότι...
Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγραψαν τα Luxleaks στα παλιά τους τα παπούτσια
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αύξησαν τις μυστικές ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με τις πολυεθνικές κατά 50% μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Πρωταθλητές το Βέλγιο και η πέτρα του σκανδάλου το Λουξεμβούργο. Την...
Εγραψαν τα Luxleaks στα παλιά τους τα παπούτσια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας