• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.5°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%

H CEBR προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική το 2029, αλλά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η πιο επιτυχημένη από τις παλιές οικονομίες του κόσμου

Αλλάζει ο κόσμος... ώς το 2030

 • A-
 • A+

Ενδιαφέρουσες μεταβολές στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα προβλέπει για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Στην τελευταία έκδοση του «World Economic League Table» –του πίνακα ο οποίος αποτυπώνει το μέγεθος διαφορετικών οικονομιών σε όλον τον κόσμο και προβάλλει τις αλλαγές που πρόκειται να έλθουν– η CEBR προχωρεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης αρκετών οικονομιών της υφηλίου.

Μεταξύ άλλων, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει ότι η χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Κίνα και η υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος θα καθυστερήσουν την οικονομική της μεγέθυνση.

Αποτέλεσμα θα είναι η κινεζική οικονομία να καταφέρει να ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική το 2029 και όχι το 2025, όπως προβλεπόταν έως πρόσφατα.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η πιο επιτυχημένη από τις παλιές οικονομίες του κόσμου και αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον τομέα της τεχνολογίας σε έναν κόσμο όπου το λογισμικό καθίσταται όλο και περισσότερο η βιομηχανία-κλειδί.

Στον αντίποδα, η Ιαπωνία θα συνεχίσει να έχει τις χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης από όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Ετσι είναι πολύ πιθανό ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του 2030 η οικονομία της θα ξεπεραστεί τόσο από αυτήν της Βρετανίας όσο και της Γερμανίας.

Την οικονομία της τελευταίας εκτιμάται πάντως ότι κυριολεκτικά θα σώσουν για κάποιο καιρό οι... μετανάστες.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1-1,5 εκατομμύριο κατοίκους λόγω των μεταναστών που συρρέουν σε αυτήν, κυρίως από τη Συρία.

Οι μετανάστες θα εκτοξεύσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών της, θα περιορίσουν τις αυξήσεις στους μισθούς και θα αναπληρώσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων.

Αποτέλεσμα θα είναι το γερμανικό ΑΕΠ να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και να μην ξεπεραστεί πριν από το 2030 από το βρετανικό, όπως προβλεπόταν.

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική οικονομία θα τρέξει με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που αναμένεται να εμφανίσει η Βρετανία εξαιτίας της οικονομικής εξασθένησης της υπόλοιπης Ε.Ε.

Η Γερμανία θα αναγκαστεί να επιδοτήσει αυτή την εξασθένηση των εταίρων της αν θέλει να διατηρήσει το ευρώ ζωντανό. Η Βρετανία, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται να επιτύχει τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στη Δυτική Ευρώπη χάρη στην πολιτισμική της διαφοροποίηση και την ισχυρή θέση της στη βιομηχανία παραγωγής λογισμικού και τις άλλες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Η Ινδία θα συνεχίσει να τρέχει με εκρηκτικούς ρυθμούς πλησιάζοντας την Κίνα, την οποία όμως θα ξεπεράσει μόνο μετά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Η ινδική οικονομία θα ξεπεράσει τη βρετανική και θα γίνει η μεγαλύτερη της Κοινοπολιτείας το 2019.

Ραγδαία ανάπτυξη θα εμφανίσει και η Ν. Κορέα, που θα ξεπεράσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030 θα είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στην Ασία η ανάπτυξη

Από την άλλη πλευρά, κάποιες από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν στον σχετικό πίνακα και θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο εκτόπισής τους από διεθνή σώματα, όπως η ομάδα των 8 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G8) και πιθανότατα –σταδιακά– και από το G20.

Ανάλογο ενδεχόμενο εξόδου από το G8 αντιμετωπίζει και η Ρωσία, η οικονομία της οποίας συνεχίζει να ταλανίζεται. Στο σύνολό τους οι οικονομίες που στηρίζονται στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων προβλέπεται να τα πάνε χειρότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου στα επόμενα 15 χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι πιθανότατα η Κεντρική Ασία.

Το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι τριπλάσιο σε σχέση με την αρχή αυτής της χιλιετίας, από 2,8% το 2000 στο 9,9% το 2030.

Αντίθετα, η λιγότερο αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη θα είναι πιθανότατα η Δυτική Ευρώπη. Το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 42% στην ίδια περίοδο.

Στον πάτο της σχετικής κατάταξης που συντάσσει η CEBR υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες μεταβολές.

Ως το 2030 η Λευκορωσία, η Σρι Λάνκα, η Κένυα και η Αιθιοπία θα έχουν εισέλθει στις 60 πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή.

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι αν τα επίπεδα του ΑΕΠ παραμείνουν βασικό κριτήριο συμμετοχής μιας χώρας στο G8, ώς το 2030 η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρωσία θα βγουν από αυτό και τις θέσεις τους θα καταλάβουν οι Ινδία, Κορέα και Βραζιλία. Για το G20 προβλέπεται η είσοδος της Ισπανίας και των Φιλιππίνων, που θα αντικαταστήσουν την Αργεντινή και τη Ν. Αφρική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδυόμενες στα πρόθυρα της... τρόικας
Αν κάποιες οικονομίες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από την προχθεσινή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αυτές είναι σίγουρα οι αναπτυσσόμενες. Αρκετές εξ αυτών υποφέρουν ήδη από τη μεγάλη πτώση των τιμών...
Αναδυόμενες στα πρόθυρα της... τρόικας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικό τους οίκο αξιολόγησης στήνουν οι BRICS
Είδαν κι απόειδαν οι BRICS με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τον δικό τους ανεξάρτητο οίκο. Hδη αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν....
Δικό τους οίκο αξιολόγησης στήνουν οι BRICS
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν αρκεί η ποσοτική χαλάρωση
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η νομισματική χαλάρωση ενισχύουν την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όμως ο ρυθμός της επέκτασής τους παραμένει μέτριος, με αφύσικα χαμηλό πληθωρισμό και...
Δεν αρκεί η ποσοτική χαλάρωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγέλλουν την πολιτική προσαυξήσεων του ΔΝΤ
18 βουλευτές του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ζητούν από την υπΟΙΚ Ζανέτ Γέλεν να στηρίξει την αναθεώρηση της «άδικης και αντιπαραγωγικής» πολιτικής που στερεί από τις χώρες πολύτιμους πόρους για...
Καταγγέλλουν την πολιτική προσαυξήσεων του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Αντίθετα με όσα διατυμπανίζει εδώ και καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγάλος κερδισμένος του εμπορικού πολέμου που ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον χρόνο δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το... Βιετνάμ.
Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας