• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%

Η νέα «ναι μεν, αλλά» αναγνώριση λαθών από το ΔΝΤ δεν απαντάει στο ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο δεν είναι αν έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς δεν χωράει αμφιβολία ότι έγιναν.

ΕPA/ JIM LO SCALZO

Μια έκθεση γεμάτη... άλλοθι

 • A-
 • A+

Ως μια «ναι μεν, αλλά» αναγνώριση λαθών από το ΔΝΤ ερμηνεύεται η έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και με την οποία επιχειρεί μια αξιολόγηση των περιπτώσεων χωρών στις οποίες το Ταμείο παρενέβη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Αμερική το 2008 και την Ευρώπη λίγο αργότερα, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Από τα όσα καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι εμφανές ότι το Ταμείο υπεραμύνεται της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που επιβλήθηκε στη χώρα μας, την οποία όμως «ναι μεν» θεωρεί ότι αν γινόταν υπό διαφορετικούς όρους θα είχαν αποφευχθεί δυσάρεστες παρενέργειες (όπως η εκτόξευση του χρέους και η συρρίκνωση του ΑΕΠ), «αλλά» -όπως αφήνεται να εννοηθεί- τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά...

Πέντε χρόνια πριν

Τι σημαίνει όμως «να γινόταν με διαφορετικούς όρους»; Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου, το Ταμείο τάσσεται σήμερα υπέρ της άποψης ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης για χώρες με κλειδωμένη ισοτιμία πρέπει να συνδυάζεται με μια μακροπρόθεσμη και σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και -στις περιπτώσεις που απαιτείται- με «κούρεμα χρέους».

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβαίνει εμμέσως στην παραδοχή ότι και οι δύο προαναφερθέντες αυτοί όροι καταστρατηγήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδα δίνοντας -και πάλι εμμέσως- μια εξήγηση γι’ αυτό: ο πρώτος λόγος είναι ότι μια σταδιακή και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Για όσους όμως γνωρίζουν από μέσα το παρασκήνιο εκείνης της εποχής, θυμούνται ότι οι Ευρωπαίοι- κατ’ ομολογία μάλιστα του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ τον Ιανουάριο του 2013- «επέλεξαν μια σκληρότερη και ραγδαία δημοσιονομική προσαρμογή για τη χώρα μας διότι δεν ήθελαν να δώσουν επιπλέον δανεικά στην Ελλάδα».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 2010 η απειλή μετάδοσης της κρίσης ήταν τέτοια που κατ’ ουσίαν δεν υπήρχε χρόνος για να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέος, που υπό άλλες συνθήκες -όπως αναφέρεται στην έκθεση- θα συνιστούσε προϋπόθεση για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου.

Ηταν πολύ αργά

Ετσι, ενώ το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο κείμενο παραδέχεται αυτό που πλέον πέντε χρόνια μετά όλες οι πλευρές συνομολογούν δημόσια, ότι δηλαδή «η ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα το 2012 ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ μικρή» σε σχέση με το μέγεθος της ελάφρυνσης που θα ήταν πραγματικά αναγκαία για να επέλθει η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο αυτή η παραδοχή του Ταμείου είναι διανθισμένη με το άλλοθι που στην ίδια έκθεση έχει φροντίσει να δημιουργήσει, με τελικό αποτέλεσμα να μην έχει αναλάβει κανείς μέχρι σήμερα την ευθύνη ούτε για τη σκληρή αντί της βαθμιαίας δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε με τις γνωστές συνέπειες ούτε για τη μη έγκαιρη ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του εξ αρχής μη διαχειρίσιμου δημόσιου χρέους.

Η νέα «ναι μεν, αλλά» αναγνώριση λαθών από το ΔΝΤ δεν απαντάει στο ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο δεν είναι αν έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν χωράει αμφιβολία ότι έγιναν.

Αλλά αν οι δανειστές της χώρας μας διδάχτηκαν από αυτά και αν είναι σήμερα διατεθειμένοι να τα διορθώσουν. ΄Η, αντιθέτως, αν σε τελική ανάλυση αυτό που επιχειρείται είναι να εγκαθιδρυθεί ή άποψη του... «ό,τι έγινε, έγινε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ομολόγησε χθες το ΔΝΤ, ζητώντας την ελάφρυνσή του σε μια έκθεση που αποτελεί κόλαφο για την περίσσια υποκρισία που επέδειξαν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση...
ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ ΔΝΤ αμφισβητεί το... ΔΝΤ
Αμφισβητώντας ανοικτά το ευρέως πλέον διαδεδομένο δόγμα για τα «ευεργετήματα» της λιτότητας, τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ συμβουλεύουν όσες χώρες αντέχουν το υψηλό χρέος και έχουν βεβαίως πρόσβαση στις αγορές,...
ΤΟ ΔΝΤ αμφισβητεί το... ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
Μπεκάτσες κατέβασε για ακόμη μια φορά το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Ταμείο ομολόγησε επί της...
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας