• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.9°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  20°C 20.0°C / 20.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.3°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.0°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  66%

Σκανδαλώδεις είναι οι φορολογικές ρυθμίσεις υπέρ εφοπλιστών από το Βερολίνο καθώς τους απαλλάσσουν από την καταβολή φόρου που παρακρατούν

Μας αντιγράφουν!

 • A-
 • A+

Την ευνοϊκή φορολόγηση με την οποία επιβραβεύει το ελληνικό κράτος τους εφοπλιστές εφαρμόζει και η Γερμανία, παρά τα όσα αντίθετα διατυμπανίζει σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Tageszeitung, οι Γερμανοί εφοπλιστές -που όπως οι Ελληνες ομόλογοί τους απολαμβάνουν ήδη ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο καθεστώς φορολόγησης- θα απαλλαγούν στο άμεσο μέλλον από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο 100% αυτού.

Η φοροελάφρυνση αυτή πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος και αποτελεί ένα ακόμη «δώρο» της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών προς τους Γερμανούς εφοπλιστές που σήμερα έχουν τον 4ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα στη Γερμανία οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρακρατούν τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους και να τον αποδίδουν εν συνεχεία στο κράτος.

Οι Γερμανοί εφοπλιστές απολαμβάνουν όμως ευνοϊκότερο καθεστώς, το οποίο τους επιτρέπει να καρπώνονται το 40% του φόρου εισοδήματος που παρακρατούν από τους εργαζομένους τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους φέρουν τη γερμανική σημαία.

Ασυνέπεια...

Ακόμη κι έτσι όμως ελάχιστες από τις 350 μικρομεσαίες εφοπλιστικές εταιρείες της Γερμανίας ανταποκρίνονται στην απόδοση του υπολειπόμενου φόρου.

Η νέα νομοθεσία τούς… επιβραβεύει γι' αυτή την ασυνέπεια αφού καταργεί το δεύτερο βήμα. Δηλαδή οι εταιρείες θα παρακρατούν μεν τον φόρο εισοδήματος, αλλά δεν θα έχουν την υποχρέωση να τον αποδίδουν στο κράτος.

Η σκανδαλώδης μεταρρύθμιση στοχεύει, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, στη… «διασφάλιση της ναυτικής τεχνογνωσίας για τη θαλάσσια οικονομία».

Η αντιπολίτευση όμως και πιο συγκεκριμένα οι Πράσινοι αντιδρούν και τονίζουν ότι την ώρα που η Ελλάδα επικρινόταν δικαίως από όλες τις πλευρές για τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να συνδράμει γενναιόδωρα τον εγχώριο κλάδο.

Πρόκειται για «πολιτική διγλωσσία της καγκελαρίου Μέρκελ», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής των Πρασίνων, Λίζα Πάουλ.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με πρώτη και καλύτερη τη γνωστή Bild, καλούσαν με πομπώδεις και πηχυαίους τίτλους τις ελληνικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν επιτέλους τους Ελληνες εφοπλιστές.

Εκείνο όμως που παρέλειπαν να πουν τόσο τα γερμανικά ΜΜΕ όσο και η πλειονότητα των Γερμανών πολιτικών ήταν ότι αντίστοιχα ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση με αυτήν που απολαμβάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν και οι Γερμανοί ομόλογοί τους που φορολογούνται και αυτοί από τα τέλη της δεκαετίας του '90 με βάση το τονάζ –τη χωρητικότητα των πλοίων τους– και όχι τα κέρδη τους.

Τα χαμένα φορολογικά έσοδα για το γερμανικό κράτος από την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση των εφοπλιστών ξεπερνούσαν το 2012 το μισό δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή
Μετά το σκάνδαλο Volkswagen ακόμη μια τεράστια απάτη συγκλονίζει από χθες τη Γερμανία. Ερευνα της εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD αποκάλυψε συγκεκριμένα...
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικός παράδεισος η Γερμανία
Δύο νέες έρευνες αποτυπώνουν το ότι ο σκιώδης χρηματοπιστωτικός τομέας της Γερμανίας είναι δεύτερος μετά το Λουξεμβούργο στην Ευρώπη σε όρους ευπάθειας στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά και ότι η χώρα αποτελεί μια...
Φορολογικός παράδεισος η Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων και την έκρηξη της οικονομικής...
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ «φορτίο» οι έμμεσοι φόροι για τους Ελληνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα ως ποσοστού του ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από επτά μονάδες μεταξύ 2010 και 2017. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που εστιάζουν...
Βαρύ «φορτίο» οι έμμεσοι φόροι για τους Ελληνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών
Σε μπελάδες κινδυνεύει να βρεθεί μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή η οποία θα θελήσει να ανακτήσει τον έλεγχο κοινωφελών υπηρεσιών της από ιδιωτικές εταιρείες αν διαπιστωθεί πως η ιδιωτικοποίηση στην οποία είχε...
Η διαιτησία... σφυρίζει υπέρ των ιδιωτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας