• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%

Προορίζεται να διασυνδέσει από το 2018 τα κεντρικά συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών αλλά και να λειτουργήσει ως «υποδοχέας» αρχικά του αζέρικου φυσικού αερίου

Συμφωνία για τον IGB

 • A-
 • A+

Ελλάδα και Βουλγαρία έκαναν χθες την πολυαναμενόμενη στρατηγική κίνηση πάνω στη διεθνή σκακιέρα των αγωγών, υπογράφοντας έπειτα από χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών την τελική επενδυτική συμφωνία κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Ο Interconnector Greece Bulgaria προορίζεται να διασυνδέσει από το 2018 τα κεντρικά συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών αλλά και να λειτουργήσει ως «υποδοχέας» αρχικά του αζέρικου φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κασπίας, που θα έρχεται στην Ευρώπη μέσω του ελληνικού τμήματος του TAP, όσο και αμερικανικών φορτίων σχιστολιθικού αερίου που θα μεταφέρονται από τις ΗΠΑ σε υγροποιημένη μορφή μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Η αξία των υπογραφών που έπεσαν χθες στη Σόφια μεταξύ των εταιρειών Bulgarian Energy Holding και της ελληνικής IGI Poseidon είναι πολιτικά πολύ σημαντική καθώς ανοίγουν θεωρητικά τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου.

Ωστόσο δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το σημαντικότερο πρόβλημα, που είναι η οικονομική του βιωσιμότητα από την οποία τελικά θα κριθεί αν και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής.

Για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ο νέος αγωγός, που θα στοιχίσει περίπου 220 εκατ. ευρώ, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν οι πελάτες οι οποίοι θα δεσμευτούν με μακροχρόνια συμβόλαια για την απορρόφηση των ποσοτήτων αερίου που θα διακινούνται.

Από την άλλη, το μεγάλο πλεονέκτημα του IGΒ είναι πως έχει τόσο τη θερμή πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αποδυναμώσουν την ενεργειακή ρωσική κυριαρχία στην περιοχή και παράλληλα να διεισδύσουν με το δικό τους φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία χρηματοδοτεί το κόστος κατασκευής του με 48 εκατ. ευρώ ως Εργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

Για την Ελλάδα ασφαλώς και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σχέδιο, καθώς σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο έργο του αγωγού ΤΑP (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία) και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων και τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, θα αποφέρει πρόσθετα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη για τη χώρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις μετεξέλιξης της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς αερίου για την Ευρώπη.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα και εφόσον τους επόμενους μήνες διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, η κατασκευή του -σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη- θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 με στόχο ο αγωγός να είναι έτοιμος και να τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα και θα καλύπτει απόσταση από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία. Η αρχική χωρητικότητά του θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ προβλέπεται δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ. κ.μ. με την προσθήκη ενός Σταθμού Συμπίεσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδι ισχύος Κίνας και Δύσης στην Ελλάδα
Ολο και πιο δύσκολο γίνεται το παιχνίδι ισχύος μεταξύ Κίνας και Δύσης στο γήπεδο της Ελλάδας. Η φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να επιδιώξει στρατηγικές συμμαχίες με την Κίνα σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Ε.Ε...
Παιχνίδι ισχύος Κίνας και Δύσης στην Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρμαγεδδών στις αγορές
Το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις γνωστές από το παρελθόν ως χώρες «PIIGS», γνωρίζει πρωτοφανή επιδείνωση, τέτοια που παραπέμπει άμεσα στους...
Αρμαγεδδών στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς τη Δύση κοιτάει η πυξίδα των ενεργειακών συμφερόντων
Από την προς Ανατολάς διεύρυνση και τη ελληνορωσική συνεργασία για τους αγωγούς και τα ρούβλια που έμειναν στα χαρτιά, πίσω στη Δύση και τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ αναπροσανατολίζει την πυξίδα των ενεργειακών...
Προς τη Δύση κοιτάει η πυξίδα των ενεργειακών συμφερόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «τουρκικός αγωγός» στο επίκεντρο
Στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα βρίσκεται από σήμερα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με το ενδιαφέρον της επίσκεψής του να επικεντρώνεται στην εξειδίκευση...
Ο «τουρκικός αγωγός» στο επίκεντρο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι απο Αζέρους σε μείωση τιμών
Σε τοίχο άρνησης εκ μέρους των Αζέρων προσέκρουσε η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει «αντισταθμιστικά οφέλη» από την κοινοπραξία του αγωγού TAP, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο...
Οχι απο Αζέρους σε μείωση τιμών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο καμπανάκι Βρυξελλών, που προειδοποιούν για ενεργειακά δύσκολο χειμώνα
Η αρμόδια επίτροπος επισήμανε ότι η κατάσταση όσον αφορά το φυσικό αέριο διαρκώς επιδεινώνεται και οι χώρες θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις, ώστε να κάνουν όπου είναι δυνατόν εξοικονόμηση φυσικού αερίου.
Νέο καμπανάκι Βρυξελλών, που προειδοποιούν για ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας