Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει την «πετρελαιοπλημμύρα» και τις χαμηλές τιμές έχοντας στο στόχαστρό της το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία αλλά και τη βιομηχανία εξαγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου

  • A-
  • A+

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εφτά ετών υποχώρησε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου εξαιτίας της αδυναμίας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής τους.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε συγκεκριμένα έως και 4% χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή στα 41,22 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 5% αντίστοιχα στα 38,06 δολάρια ανά βαρέλι.

Επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα για το μπρεντ από τα βάθη της τελευταίας παγκόσμιας ύφεσης, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Αιτία της καθίζησης είναι οι βαθιές διαφορές που υπάρχουν πλέον μεταξύ χωρών- μελών του ΟΠΕΚ και οι οποίες κλιμακώθηκαν στην εξαμηνιαία συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη.

Οι υπουργοί των 13 πετρελαιοπαραγωγών χωρών έγιναν κυριολεκτικά μαλλιά κουβάρια.

Επειτα από 7 ώρες συζητήσεων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όχι σε περικοπές της παραγωγής, αλλά ούτε καν στο ανώτατο όριο για την παραγωγή τους, αποσύροντας οποιαδήποτε σχετική αναφορά από το κοινό ανακοινωθέν τους.

Αυτή η αδυναμία συμφωνίας αναδεικνύει τον αυξανόμενο διχασμό στους κόλπους του καρτέλ, όπου μάχονται πλέον δύο φατρίες.

Από τη μια πλευρά ηγείται η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία που με τη στρατηγική της ήταν η βασική υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη του 50% καθίζηση των τιμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από την άλλη το Ιράν που ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 700.000, στα 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς αίρονται οι εναντίον του κυρώσεις το 2016.

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας έχει ακόμη αρκετό «λίπος» για να αντέξει την πτώση των τιμών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της αν δεν τη μειώσει όχι μόνο το Ιράν, αλλά και το Ιράκ που παράγει σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από την εισβολή των Αμερικανών.

Εν μέσω της κόντρας αυτής εκκλήσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας για περικοπή της παραγωγής κατά 5% δεν εισακούστηκαν.

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι στόχος της στρατηγικής «πετρελαιοπλημμύρας των αγορών» που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνο η συμμόρφωση των γειτονικών της πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τις θέσεις της, αλλά πολύ περισσότερων.

Οι χαμηλές τιμές έχουν ήδη γονατίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις οικονομίες της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, χωρών που αποτελούν «μαύρα πρόβατα» για τους σύμμαχους της Σαουδικής Αραβίας Αμερικανούς και συνολικά τη Δύση.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας έχει ακόμη στόχο να βγάλει οριστικά εκτός αγοράς την αναδυόμενη βιομηχανία εξαγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Οι χαμηλές τιμές καθιστούν τη δραστηριότητα αυτή ασύμφορη και δεν είναι τυχαίο ότι η μία στις τρεις εταιρείες που πτώχευσαν φέτος στις ΗΠΑ ήταν ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι που παίζει η Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταγωνιστών της εξελίσσεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ίδια και συνολικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εδώ και μήνες οι χώρες του τελευταίου βιώνουν μαζική εκροή κεφαλαίων, υποτίμηση των νομισμάτων τους, μείωση τιμών πρώτων υλών, συρρίκνωση εσόδων από εξαγωγές, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ήδη φέτος έχουν αποσυρθεί 7,6 δισ. δολάρια από την Τουρκία (το 1,4 δισ. τον τελευταίο μήνα), αλλά και ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας συρρικνώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 87 δισ. δολάρια σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία.

Αν μη τι άλλο τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν οικονομολόγους όπως ο Αντι Χαλντέιν της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος μιλά για τρίτη φάση παγκόσμιας κρίσης που ξεκίνησε το 2008 με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 6 μηνών εκτοξεύτηκαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άρση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τις ιρανικές εξαγωγές αργού....
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ κατάφερε να πάρει απόφαση για μείωση της παραγωγής του προκειμένου να σταματήσει η πτώση των τιμών. Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του στη Βιέννη -αλλά και νωρίτερα...
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Στα 47 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς οι κοινές περικοπές της παραγωγής που αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες ΟΠΕΚ, Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δείχνουν ανεπαρκείς...
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απίστευτα κέρδη από το εμπόριο όπλων
Τρελά κέρδη αποκόμισαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι εταιρείες παραγωγής βαρέων όπλων και οπλικών συστημάτων, παρά την ύφεση και τη χαμηλή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε...
Απίστευτα κέρδη από το εμπόριο όπλων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής
Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μη μέλη του ΟΠΕΚ τήρησαν τελικά την υπόσχεσή τους προς το καρτέλ και συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 562.000 βαρέλια. Η...
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μπρεντ φρενάρει τα χρηματιστήρια
Από το κακό στο χειρότερο βαδίζουν στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία εντείνονται....
Το μπρεντ φρενάρει τα χρηματιστήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας