Αυτό δεν είναι πια κυβέρνηση αλλά... ροδώνας ολόκληρος από τον οποίο κάθε τρεις και λίγο πετάγεται νέο μπουμπούκι. Ο λόγος για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στελεχώθηκε κυρίως από δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες
αμφιλεγόμενης ηθικής υπόστασης, που, όπως δείχνουν οι πρώτες 100 ημέρες τους, έχουν μπουκάρει στα υπουργεία και στις άλλες υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους με στόχο να φάνε ό,τι μπορούν.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει πρόσφατη έκθεση της Accountable.US -μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα υποθέσεων σύγκρουσης συμφερόντων πολιτικών- η οποία έβγαλε στη σέντρα τον υπουργό Εμπορίου του Τραμπ, Χάουαρντ Λούτνικ, και τη σκανδαλώδη σχέση του με το σχέδιο του Τραμπ για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων bitcoin.
Ο Λούτνικ, ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην ενορχήστρωση και την υλοποίηση του σχεδίου του Τραμπ για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων bitcoin στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η οικογενειακή εταιρεία του διοχέτευε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον μεγαλύτερο εταιρικό κάτοχο bitcoin, αβγατίζονας τα πλούτη της.
Εξετάζοντας έγγραφα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Accountable.US ανακάλυψε ότι όσο καιρό ο δισεκατομμυριούχος υπουργός του Τραμπ «μπαλαμούτιαζε» τους επενδυτές για την ανάγκη δημιουργίας εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων bitcoin, η οικογενειακή εταιρεία του χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald αύξανε τις επενδύσεις στη Microstrategy (που πλέον ονομάζεται Strategy), τον μεγαλύτερο εταιρικό κάτοχο bitcoin στον κόσμο.
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2024 έως το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Cantor Fitzgerald αγόρασε πάνω από ένα εκατομμύριο μετοχές της Strategy αξίας 304 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας το μερίδιό της σε αυτή σε συνολικά 1,3 δισ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς και πώλησης (put-call options), η Cantor αύξησε τη συνολική της επένδυση στη Strategy ακόμη περισσότερο, κατά 568 εκατομμύρια δολάρια (ή 1,9 εκατ. μετοχές) σε πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (7,4 εκατ. μετοχές). Η Strategy ήταν έτσι στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η μεγαλύτερη συμμετοχή της Cantor Fitzgerald. Και βέβαια ο μεγάλος κερδισμένος του σχεδίου του Τραμπ, που στην πορεία της προώθησής του εκτόξευσε τις τιμές των κρυπτονομισμάτων και των μετοχών των εταιρειών που επενδύουν σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις 3 Μαρτίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τη δημιουργία αποθεματικού κρυπτονομισμάτων η μετοχή της Strategy εκτοξεύθηκε κατά 15%, ενώ το bitcoin ξεπέρασε τα 95.000 δολάρια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής κρυπτονομισμάτων στον Λευκό Οίκο στις αρχές Μαρτίου. Σε αυτήν οι επικεφαλής του κλάδου συζήτησαν για κανονισμούς, σταθερά κρυπτονομίσματα και τον πιθανό ρόλο του bitcoin στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πριν από τη σύνοδο, ο Λούτνικ, λειτουργώντας περισσότερο ως λαγός προώθησης των συμφερόντων του παρά ως υπουργός, έκανε γνωστό ότι σε αυτή θα αποκαλυπτόταν κάτι μοναδικό για το bitcoin, στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού αποθεματικού κρυπτονομισμάτων που είχε εξαγγείλει μερικές ημέρες νωρίτερα ο Τραμπ. Η κίνηση εκτόξευσε τις τοποθετήσεις στο κρυπτονόμισμα. Στη συνέχεια, την ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη δημιουργία «στρατηγικού αποθέματος bitcoin», καθώς και ενός ξεχωριστού «αποθέματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ» για άλλους τύπους κρυπτονομισμάτων. Οι κινήσεις αυτές είχαν πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις. Αρκετοί χαρακτήρισαν τα σχέδια του Τραμπ «δώρο στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων», «ανοιχτή διαφθορά» και ενδεχομένως «κατάφωρη απάτη συναλλαγών έπειτα από εσωτερική πληροφόρηση» (insider trading).
Μετά την επικύρωση της υπουργοποίησής του από το Κογκρέσο, ο Λούτνικ παρέδωσε τον έλεγχο της επιχείρησης στους δύο γιους του, περίπου 20 ετών. Ωστόσο άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτόν λένε ότι η μεταβίβαση είναι εικονική και ότι ο ίδιος συνεχίζει να ελέγχει σφιχτά τις επιχειρήσεις του. Και βέβαια να ενορχηστρώνει μαζί με τον Τραμπ κομπίνες από τις οποίες γεμίζει τα ταμεία τους. Οσον αφορά το bitcoin που του φέρνει σήμερα κέρδη δεν είναι τυχαίο ότι το παρομοίασε με τον χρυσό. Ο δισεκατομμυριούχος, που είδε την επιχείρησή του να λιώνει τον Σεπτέμβριο 2001 μαζί με τους Δίδυμους Πύργους όπου στεγάζονταν τα κεντρικά της γραφεία, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για ενδεχόμενες απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Την τέχνη αυτή δεν φαίνεται να την ξέχασε ως υπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας