Η δυστοκία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει πραγματικές –και εύκολες– λύσεις στο μείζον πρόβλημα της αστεγίας έγινε σαφής στο φόρουμ της FEANTSA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων που ασχολούνται με το ζήτημα, το οποίο φιλοξενήθηκε φέτος στην Αθήνα σε συνεργασία με την οργάνωση Emfasis, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκπροσώπους δήμων, κοινωνικούς λειτουργούς και ακτιβιστές να ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές για δράσεις, προγράμματα και πηγές χρηματοδότησης.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν ζητά από τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να δώσουν (ώς τις 4 Ιουνίου) feedback για το πρώτο σχέδιο προσιτής στέγασης στην Ε.Ε., στο οποίο θα περιλαμβάνεται η έλλειψη στέγης, έχοντας ήδη κατά νου την απελευθέρωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Μικέλε Καλαντρίνο, επικεφαλής της ομάδας για την Αστεγία στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης (DG EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε θαρραλέο βήμα την πρωτοβουλία για την έκδοση του σχεδίου το 2026 για «κάτι που δεν είναι αρμοδιότητα της Ε.Ε.».
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα για τις κοινωνικές πολιτικές», επειδή «έχουμε προτεραιότητες στον τομέα της άμυνας και του κλίματος», επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τις συνέπειες των εξοπλιστικών δαπανών. «Και τώρα, μάλλον πυροβολώ τα πόδια μου, αλλά ο “μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι, φυσικά, η μετανάστευση», ανέφερε επισημαίνοντας ότι το θέμα δημιουργεί εντάσεις στην Ενωση και υποστηρίζοντας, στα καθ’ ημάς, ότι αυτή «δεν είναι υπεύθυνη για τον τρόπο διαχείρισης των στρατοπέδων προσφύγων».
Οι άστεγοι πρόσφυγες δεν μετριούνται καν για ορισμένα κράτη ως άστεγοι. Ο συνολικός αριθμός αυξάνεται συνεχώς και, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ανέρχονταν πέρυσι σε 1.287.000, ήτοι το 0,31% του πληθυσμού της Ενωσης. Ο υπολογισμός βασίζεται στην τυπολογία ETHOS, που λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες αστεγίας, επισφαλούς, ανεπαρκούς ή ακατάλληλης στέγης και συγκεντρώνει δεδομένα γεφυρώνοντας μεθοδολογικά τις αποκλείσεις (λόγω των διαφορετικών τρόπων συλλογής των στοιχείων) και την απουσία στατιστικών σε κράτη χωρίς εθνικές καταγραφές, όπως η Ελλάδα.
Η ελληνική παραφωνία εκφράστηκε και στο φόρουμ κατά τις ομιλίες υπευθύνων χάραξης πολιτικής, όπως ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, ο οποίος για ακόμα μία φορά θέλησε να δείξει πως δήθεν η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση για το ζήτημα. Ο δε βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και πρώην γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, είπε μάλιστα πως δεν χρειαζόμαστε στοιχεία, διότι αρκεί «να κοιτάμε τον άνθρωπο». Μετά από παραινέσεις ανασκεύασε την άποψη ότι δεν λογίζονται ως άστεγα άτομα τα οποία διαμένουν διαρκώς σε συγγενείς και φίλους λόγω αδυναμίας στέγασης.
Βέβαια η χώρα μας δεν είναι η μόνη χωρίς σχέδιο για περιορισμό του φαινομένου. Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», προχθές, κατά τη συζήτηση των αποτελεσμάτων του φόρουμ, εάν είναι εφικτός ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μηδενιστούν οι άστεγοι μέσα σε πέντε χρόνια στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Λισαβόνας, ο διευθυντής της FEANTSA, Freek Spinnewijn, απάντησε πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και πως τα κράτη-μέλη φρόντισαν να διατυπώσουν προσεκτικά στη διακήρυξη ότι «δεσμεύονται να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο προς τον τερματισμό των αστέγων μέχρι το 2030. Η ουσιαστική πρόοδος μπορεί να σημαίνει πολλά. Μπορεί να σημαίνει λιγότερους άστεγους ή βελτίωση πολιτικών, που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στον στόχο. Θα ήταν τεράστιο επίτευγμα να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε το κλίμα, γιατί διαφορετικά θα καταλήξουμε σε μια καταστροφική κατάσταση» είπε, ενώ επέκρινε την τακτική να μοιράζουν τα κράτη δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικούς επενδυτές χωρίς κοινωνική ανταπόδοση, όπως υπαγορεύει η κοινή λογική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας