Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 21.0°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 18.7°
1 BF
76%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 21.6°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
70%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
54%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
39%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 21.0°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.8°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.5°
3 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
1 BF
77%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 18.9°
1 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 22.8°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
18.3° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ipa ee
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ατζέντα διαπραγμάτευσης προτείνει επιστολή από ΗΠΑ που έφτασε στις Βρυξέλλες

Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ

«Εποικοδομητική συνομιλία» με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου αποκάλυψε ο αρμόδιος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς

Σημάδια αισιοδοξίας διαφαίνονται στον ορίζοντα των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Αυτό αποκάλυψε χθες στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εμπορίου ο αρμόδιος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

«Μόλις χθες είχα ένα ακόμη εποικοδομητικό τηλεφώνημα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικό επίπεδο και διατηρώ τακτική επαφή μαζί του καθώς και με τον πρέσβη Τζέιμσον Γκρέερ, με τον οποίο ανταλλάξαμε γραπτά μηνύματα λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής μας συνάντησης. Και νομίζω ότι θα συναντηθούμε πολύ σύντομα, πιθανότατα εδώ στις Βρυξέλλες ή στις συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Μ. Σέφτσοβιτς.

Οι συνεχιζόμενες επαφές με τις ΗΠΑ και η συνάντηση που είναι «στα σκαριά», αλλά και μια επιστολή που έφτασε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες από της ΗΠΑ με βασικά σημεία συζήτησης προκάλεσαν αισιοδοξία στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή ερμηνεύτηκε από την Ε.Ε. ως η πρώτη θετική συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και μια πρώτη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. στον εμπορικό τους πόλεμο.

Η επιστολή έφτασε αφότου η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε έναν κατάλογο πιθανών παραχωρήσεων - συμπεριλαμβανομένων της κανονιστικής χαλάρωσης και των κοινών προσπαθειών για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής. Επίσης, όμως, οι Βρυξέλλες πρότειναν ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα διαβουλεύονται σχετικά με αυτές με χώρες και επιχειρήσεις της Ε.Ε.

Ο Τραμπ επέβαλε βασικό δασμό 10% στις αρχές Απριλίου, μαζί με εισφορές 25% στα αυτοκίνητα και τα μέταλλα. Ακολούθησε η παύση 90 ημερών και η Ε.Ε. θέλησε να επωφεληθεί για μια συμφωνία.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας υψηλότερος δασμός 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί ευθέως την Ε.Ε..

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ υπέγραψαν δύο εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Αντιπροσωπεύοντας 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια του όγκου εμπορίου, η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι βλέπουμε κάποια στοιχεία αισιοδοξίας, διότι βλέπουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης από την αμερικανική πλευρά. Ολοι βλέπετε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Κίνα. Εχουν καταλήξει σε ένα είδος συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι νομίζω ένα καλό σημάδι ότι και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. επιταχύνονται», σημείωσε ο Πολωνός υπουργός Εμπορίου Μίχαελ Μπαρανόφσκι.

Αλλά η Ε.Ε. θέλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Ε.Ε. έχει απειλήσει να πλήξει αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξάγουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος εξαγωγών, από αγροτικά και αλκοολούχα μέχρι εξαγωγές αεροσκαφών και ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η προτεινόμενη απάντηση της Ε.Ε. εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των 380 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προϊόντα της Ε.Ε. που ήδη επηρεάζονται από τους δασμούς του Τραμπ.

«Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύεις ότι είσαι ισχυρότερος αν επιβάλεις αντίποινα σε όλα. Διότι αν επιβάλεις αντίποινα για τα πάντα, στα περισσότερα από τα προϊόντα βλάπτεις την ίδια σου την οικονομία και τη σταθερότητα των αγορών. Με το να είναι πιο στοχευμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω ότι η Επιτροπή εφαρμόζει μια πιο έξυπνη στρατηγική, διότι επίσης, αν υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε περαιτέρω τους δασμούς, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αποσταθεροποιήσουμε τις αγορές», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο αναλυτής Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο, μόνιμος συνεργάτης του Bruegel.

Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να παρέχουν στήριξη στην Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τέλος των 90 ημερών να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας