Απομάκρυνση από το δολάριο και αποστασιοποίηση από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υποδεικνύουν οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας. Το κύμα πωλήσεων δολαρίων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε σημαντική άνοδο τα εθνικά νομίσματα της Ταϊβάν, της Σιγκαπούρης, της Ν. Κορέας, της Μαλαισίας, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, εγείροντας έντονο προβληματισμό για τη σταθερότητα του βασικού πυλώνα στήριξης του δολαρίου.
Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε μέσα σε δύο συνεδριάσεις -Παρασκευή και Δευτέρα- άνοδο μεγαλύτερη του 10% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Το δολάριο της Σιγκαπούρης χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, το ταϊλανδέζικο μπατ το υψηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το νοτιοκορεατικό γουόν και το μαλαισιανό ρίνγκιτ το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.
Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων οικονομικών αναλυτών, ότι οι ισχυρές εξαγωγικές οικονομίες της Ασίας αφήνουν πιθανότατα πίσω τους μια τάση δεκαετιών να επενδύουν τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματά τους στο δολάριο και τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Οι οικονομίες της περιοχής, από την κρίση του 1997-1998 και την απότομη φυγή κεφαλαίων που βύθισε τα νομίσματά τους, συσσώρευαν τόνους δολαρίων τοποθετώντας στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Σκοπός τους ήταν η σταθεροποίηση των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών και η διατήρηση αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης.
Η τάση αυτή δείχνει πλέον να μην είναι ο μονόδρομος που γνωρίζαμε, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς οι επιθετικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπουν τη ροή των ασιατικών κεφαλαίων προς δολάριο και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Οι εξαγωγείς, ιδίως στην Κίνα, επισημαίνουν, αναμένουν λιγότερες εισπράξεις καθώς οι δασμοί μειώνουν την πρόσβασή τους σε πελάτες των ΗΠΑ, ενώ ο φόβος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία σκιάζει τις προσδοκίες των επενδυτών για τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι εικασίες για υλοποίηση της «Συμφωνίας Mar-a-Lago», ενός σχεδίου που έχει εκπονήσει ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του Ντόναλντ Τραμπ και επιδιώκει τη συγκατάθεση και τη συμβολή των μεγάλων οικονομιών της υφηλίου -είτε με απειλές είτε με συμφωνίες- στην υποτίμηση του δολαρίου και την πραγματοποίηση του ονείρου του Τραμπ για αναβίωση της αμερικανικής μεταποίησης. Πίσω από το σχέδιο αυτό υπάρχει η θέαση ότι το υπερτιμημένο δολάριο και οι τοποθετήσεις των ξένων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία είναι υπεύθυνα για την κακή υγεία της αμερικανικής μεταποίησης, τις ακριβές εξαγωγές αυτής και τη διεύρυνση των εμπορικών ανισορροπιών. Το σχέδιο πήρε το όνομά του από το χρυσό θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα και αποτελεί αναβίωση της «Συμφωνίας Plaza» του 1985 η οποία αντιμετώπισε ανάλογη πρόκληση μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ των μεγάλων οικονομιών (G5) για την υποτίμηση του δολαρίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας.
Η νέα πρόταση εισηγείται μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των δασμών και των προσαρμογών στη στρατιωτική υποστήριξη ως μοχλούς πίεσης για την πρόκληση εξωτερικής συνεργασίας στην υποτίμηση του δολαρίου και την αντιμετώπιση παράλληλα του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το σχέδιο αυτό αμφισβητείται έντονα από οικονομολόγους και αναλυτές των αγορών στη βάση του, ενώ θεωρείται και επικίνδυνο καθώς ενέχει μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο διάβρωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και αποσταθεροποίησης μακροχρόνιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων της υφηλίου. Εν τω μεταξύ το δολάριο υποχωρεί τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι βασικών νομισμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας