Ενώ το ζητούμενο είναι η δημιουργία ευρωπαϊκών Ταμείων ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα, την «άμυνα και ασφάλεια» κ.λπ., η Κομισιόν φαίνεται να τρέπεται σε… άτακτη φυγή εν όψει της έναρξης αποπληρωμής από το 2028 των «ομολόγων της πανδημίας», δηλαδή του κοινού ευρωπαϊκού χρέους που συνήφθη στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Σε σχέση με επικές προτάσεις που έκαναν λόγο για δημιουργία ευρωπαϊκών Ταμείων ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, το ετήσιο κόστος της αποπληρωμής των ομολόγων της πανδημίας από το 2028 θα ανέρχεται «μόνο» σε 30 δισ. ευρώ. Αυτά τα 30 δισ. ευρώ όμως είναι υπεραρκετά για να ανατραπεί ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. της περιόδου 2028-2035…
Αυτά τα 30 δισ. ετησίως αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από το 20% των ετήσιων δαπανών του προϋπολογισμού, άρα είναι «σοβαρός λογαριασμός»…
Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στους Financial Times, η Επιτροπή προσπαθεί να λύσει τον εξής γρίφο: Πώς χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και με δεδομένο ότι ένα περίπου 20% των ετήσιων δαπανών θα αποπληρώνει από το 2028 τα «ομόλογα της πανδημίας», θα γίνει ταυτόχρονα το θαύμα να χρηματοδοτηθούν δαπάνες για την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα.
Θεωρείται δεδομένο ότι α) η αύξηση του ύψους του προϋπολογισμού δεν περνάει από τα Κοινοβούλια Γαλλίας-Γερμανίας, ίσως και άλλων χωρών, β) νέα αμοιβαιοποίηση χρέους θεωρείται ήδη… απαγορευμένη.
Η «χρυσή τομή»
Η Κομισιόν φαίνεται πως καταλήγει στη «σοφή φόρμουλα» να ομαδοποιήσει όλες τις δαπάνες σε τρία μεγάλα Ταμεία και να δώσει στις επιμέρους χώρες την ευελιξία να διαχειριστούν συγκεντρωτικά τους πόρους κατευθύνοντάς τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ετσι, οι ισχυρές χώρες θα μπορούν να αξιοποιήσουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, οι δε πιο αδύναμες να «μπαλώσουν τρύπες» με βάση άλλου τύπου «εθνικά κριτήρια»…
Σε συνάρτηση με το πλαίσιο αυτό θα ρυθμιστεί και το ζήτημα της ευελιξίας στις αμυντικές δαπάνες. Ενα Ταμείο για την Ανταγωνιστικότητα θα χρηματοδοτήσει τις σχετικές δράσεις που είναι ψηλά στην ατζέντα, ενώ ένα Ταμείο για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα θα επιτρέψει -σύμφωνα με το έγγραφο- να υπάρξουν και διασυνοριακές συνεργασίες. Για ποιους; Γι’ αυτούς που έχουν ισχυρή αμυντική βιομηχανία…
Κατά τα άλλα, ευελιξία με την έννοια της μη προσμέτρησης των αμυντικών δαπανών πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ στο έλλειμμα και το χρέος, δηλαδή η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να «περπατάει». Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι: Πάρτε ευελιξία στη διάθεση των πόρων και μέχρι εκεί…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας