Ολα βαίνουν καλώς… εναντίον μας και εναντίον όλης της Ε.Ε. και στο ενεργειακό πεδίο. Τα τελευταία νέα καταγράφουν τα εξής: Η τιμή του ευρωπαϊκού αερίου όπως μετριέται με τον δείκτη TTF στον ολλανδικό κόμβο ενέργειας έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Χθες ξεπέρασε τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αύξηση 127% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρσι.
Η πλήρης αποκοπή από το ρωσικό αέριο και οι παρενέργειές της, την ώρα που ο Τραμπ εξαπολύει «επιθέσεις» εναντίον όλων με δασμούς και απαιτεί ειδικά από την Ε.Ε. να αγοράσει ακόμη περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, γίνονται ακόμη πιο αισθητά καθώς οι θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη πέφτουν, η ζήτηση για θέρμανση και ρεύμα αυξάνεται και οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έχουν πληρότητα κάτω από το 50%, έναντι 67% πέρσι ίδια εποχή και γενικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, το 2022.
Καθώς το φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό μέσο παραγωγής ρεύματος, η αύξηση της τιμής του περνάει απευθείας στις «αποδόσεις» του ευρωπαϊκού ενεργειακού καζίνου. Σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, στις περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στις ανατολικές, η τιμή του ρεύματος καταγράφει αύξηση από 10% έως 29%. Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα είναι 160 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 190 ευρώ των Βαλτικών χωρών (Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας), που μόλις την Κυριακή πανηγύρισαν την επίσημη αποσύνδεσή τους από το ενεργειακό δίκτυο της σοβιετικής εποχής, ή 166 ευρώ της Ιταλίας. Μόνο οι σκανδιναβικές χώρες απολαμβάνουν χαμηλές τιμές.
Για την Ελλάδα, με το 50% της ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος να έρχεται από τις μονάδες φυσικού αερίου, ο Φεβρουάριος εξελίσσεται μάλλον «τσουχτερός» στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Κι αν συνδυαστεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προϊδεάζει για ακριβότερα τιμολόγια λιανικής τον επόμενο μήνα.
Εχει ενδιαφέρον ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ενέργειας CEER σε κατευθύνσεις που διατύπωσε χθες προς τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές προτείνει τα εργαλεία σύγκρισης τιμών που προβάλλουν στους καταναλωτές προκειμένου να επιλέξουν πάροχο ρεύματος να περιλαμβάνουν ανάλυση του κόστους της συνολικής τιμής λιανικής (κόστος παραγωγής, τέλη δικτύου, φόροι κ.ά.), με δεδομένα σε μηνιαία βάση και σε βάθος τουλάχιστον τριών ετών και την εξέλιξη του «καπέλου» της λιανικής σε σχέση με τη χονδρική τιμή. Αναρωτιόμαστε, αν αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, με 1+3 ηλεκτροπαραγωγούς να καλύπτουν ως λιανέμποροι ρεύματος το 90% της αγοράς, τι είδους λαγοί θα βγουν από το… καπέλο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας