Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
10°C
11.2° 8.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 7.6°
2 BF
59%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
10.0° 7.7°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
61%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 10.4°
2 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.5°
5 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.5°
3 BF
40%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
4 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 10.1°
1 BF
43%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
1 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
7°C
8.9° 6.7°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.8° 11.0°
4 BF
32%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
51%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 6.3°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
decathlon
AP Photo/Phil Nijhuis

Καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στη Decathlon

Καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον γίγαντα του αθλητικού λιανεμπορίου που αφορούν σε παιδική εργασία, καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στην Κίνα και διασυνδέσεις με αποψίλωση δασών στη Βραζιλία, «για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της».

Η γαλλική πολυεθνική Decathlon κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι «είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της». Έρευνα που πραγματοποίησε η ενημερωτική ιστοσελίδα Disclose, η οποία βασίζεται στα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας αλλά και σε αποκλειστικές μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, αποκάλυψε τις σοβαρές συνέπειες της στρατηγικής «χαμηλού κόστους» της Decathlon.

Ελλιπείς μισθοί στο Μπαγκλαντές, παιδική εργασία, συνεργασία με προμηθευτές στην Κίνα που συνδέονται με την αναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, σύγχρονη δουλεία, παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, εφοδιασμός με βαμβάκι από την επαρχία Σιντζιάνγκ είναι οι σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις οποίες κατηγορείται η εταιρεία από την Disclose αλλά και την τηλεοπτική εκπομπή Cash Investigation.

Στο ντοκιμαντέρ του Cash Investigation τοπικό στέλεχος δηλώνει το βαμβάκι αποθηκευμένο σε εταιρεία που κατασκευάζει είδη για την Decathlon πιθανόν να προέρχεται από την επαρχία Σιντζιάνγκ που κατοικείται από τους Ουιγούρους.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι προμηθεύεται πρώτες ύλες από την Qingdao Jifa αλλά δήλωσε στο AFP:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε μορφή αναγκαστικής εργασίας. Εχουμε δεσμευθεί για την τήρηση της ακεραιότητας και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις δραστηριότητές μας και στην αλυσίδα αξίας μας και δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα αν αποδειχθούν τέτοια γεγονότα».

Η εταιρεία δηλώνει ότι «το 100% του βαμβακιού που χρησιμοποιείται από την Decathlon για την κατασκευή των προϊόντων της προέρχεται από πηγές που έχουν δεσμευθεί για υπεύθυνες πρακτικές, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την απουσία κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας και περιλαμβάνει βιολογικό και ανακυκλωμένο βαμβάκι».

Η Κίνα έχει εξαπολύσει τεράστια «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία καταστολής της μειονότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ έπειτα από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων κατά το παρελθόν και, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και δυτικές έρευνες, οι Ουιγούροι είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας.

Η εκπομπή Cash Investigation αναφέρεται ειδικότερα σε προϊόντα που φέρουν το logo του αμερικανικού NBA, εταίρος του οποίου είναι η Decathlon από το 2021. Η εταιρεία διαφημίζει ότι έχει την δυνατότητα να πωλεί προϊόντα με τα χρώματα του NBA ή με franchise του NBA σε περισσότερα από 1.700 καταστήματα Decathlon στον κόσμο ή online στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νόμος που ψηφίστηκε από το Κονγκρέσο τον Δεκέμβριο 2021 απαγορεύει κάθε εισαγωγή προϊόντων που προέρχονται από την Σιντζιάνγκ, εκτός αν οι επιχειρήσεις της περιοχής είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παραγωγή τους δεν περιλαμβάνει αναγκαστική εργασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στη Decathlon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας