Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.5°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
14.9° 12.7°
0 BF
88%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 13.3°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
2 BF
87%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
50%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 18.6°
5 BF
18%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.1°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
94%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
81%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
5 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.7° 13.4°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.8°
2 BF
89%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.8° 13.8°
3 BF
55%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
92%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
amiantos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα είναι 2,6 φορές υψηλότερα στους λιγότερο μορφωμένους άνδρες και 1,7 φορά υψηλότερα στις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες | © Dreamstime.com
Καταγγελία της ETUC για... εξαφάνιση οδηγίας που αναμένεται από το 2023

Ο αμίαντος εξακολουθεί να σκοτώνει

Το 20% των πιο μολυσμένων περιοχών στην Ευρώπη -αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα PM 2,5, μικροσκοπικά σωματίδια αέρα που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες- συχνά επικαλύπτονται με εκείνες τις περιοχές με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αφήνοντας τις ευάλωτες κοινότητες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Να υλοποιήσει επιτέλους την υπόσχεσή της και να νομοθετήσει η Κομισιόν για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στα κτίρια με αμίαντο, κάλεσε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Οσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, ο αμίαντος αποτελεί ακόμη αιτία θανάτου και είναι απορίας άξιον εάν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και στην Ελλάδα δεν προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την επαφή εργαζομένων με υλικά παλαιών κατασκευών. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συστηματοποιημένη καταγραφή των επαγγελματικών νόσων και άρα ο καρκίνος σε έναν οικοδόμο ή σε έναν εργάτη καθαριότητας συνδέεται αποκλειστικά είτε με το τσιγάρο είτε με τη... γονιδιακή του προδιάθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., τα οποία επικαλείται η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ε.Ε. που εκτίθενται στον αμίαντο και το μεσοθηλίωμα, το οποίο προκαλείται από την έκθεση σε ίνες αμιάντου και ευθύνεται για το 40% των καρκίνων που σχετίζονται με την εργασία, κυμαίνονται από 4 έως 7 εκατομμύρια άτομα.

Και παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει το 2022 ότι θα πρότεινε μια οδηγία για τον έλεγχο, την καταγραφή και την παρακολούθηση του αμιάντου στα κτίρια και ακολούθησε δημόσια διαβούλευση προκειμένου η Κομισιόν να εκδώσει οδηγία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Tώρα η ETUC επιμένει ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα των 18 μηνών τα κρούσματα μεσοθηλιώματος που σχετίζονται με την εργασία έχουν αυξηθεί κατά 10%.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε χθες προειδοποιεί ότι «η επαγγελματική έκθεση είναι ένας μεγάλος παράγοντας θνησιμότητας, αντιπροσωπεύοντας το 6% των θανάτων από καρκίνο στην Ε.Ε. το 2021» και ότι υπάρχουν «ισχυρές ανισότητες στη θνησιμότητα από καρκίνο, με τα ποσοστά να παραμένουν υψηλότερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, μεταξύ ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μεταξύ ανδρών». «Η έκθεση της ίδιας της Επιτροπής για τον καρκίνο δείχνει ότι ο επαγγελματικός καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή και επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους. Η ζωή τους δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της απορρύθμισης. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των ανθρώπων στην εργασία είναι καλό για την ανταγωνιστικότητα, καθώς και για το θεμελιωδώς σωστό», δήλωσε ο Giulio Romani, συνομοσπονδιακός γραμματέας της ETUC.

«Στην πραγματικότητα, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για θανάτους από καρκίνο στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της κατανάλωσης αλκοόλ, της ανθυγιεινής διατροφής, του επαγγελματικού κινδύνου, του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι σταθερά πιο διαδεδομένοι μεταξύ εκείνων με χαμηλότερο εισόδημα και επίπεδα εκπαίδευσης», υπογραμμίζει η Wendy Yared, επικεφαλής της Association of European Cancer League (ECL), μιας ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής ευρωπαϊκής οργάνωσης που λειτουργεί ως ομπρέλα εθνικών και περιφερειακών αντικαρκινικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Social Europe, τα προκαταρκτικά ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι «τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα είναι 2,6 φορές υψηλότερα στους λιγότερο μορφωμένους άνδρες και 1,7 φορά υψηλότερα στις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες. Το πού ζει κάποιος επηρεάζει, επίσης, σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της νόσου. Συγκλονίζει το γεγονός ότι το 20% των πιο μολυσμένων περιοχών στην Ευρώπη –αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα PM 2,5, μικροσκοπικά σωματίδια αέρα που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες– συχνά επικαλύπτονται με εκείνες τις περιοχές με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αφήνοντας τις ευάλωτες κοινότητες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, συμπεραίνει ότι οι διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. είναι σημαντικές. «Χώρες όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Πολωνία έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά - άνω του 15% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αντίθετα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ε.Ε.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο αμίαντος εξακολουθεί να σκοτώνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας