Αθήνα, 8°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.2° 6.8°
4 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
4°C
5.2° 3.1°
3 BF
72%
Πάτρα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
7°C
8.0° 7.0°
6 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
7°C
6.9° 6.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
3°C
3.5° 2.9°
5 BF
70%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
3.2° 1.8°
2 BF
94%
Κοζάνη
Χιονοπτώσεις
-1°C
0.4° -1.0°
2 BF
86%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
5°C
4.6° 4.6°
1 BF
81%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.6°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.0°
2 BF
77%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.2°
5 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
7 BF
92%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 8.7°
4 BF
66%
Λάρισα
Ψιχάλες μικρής έντασης
5°C
4.9° 3.4°
3 BF
70%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
3.3° 2.3°
3 BF
93%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.2° 16.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.6° 7.0°
5 BF
91%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.9° 4.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
3.3° 2.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Ήπιες χιονοπτώσεις
1°C
0.7° 0.7°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
yuan china
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Kin Cheung/File

Απάντηση στον Τραμπ με υποτίμηση του γουάν;

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη «βασικά σταθερή» συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο εάν πιεστεί από την αύξηση των εμπορικών δασμών που έχει εξαγγείλει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ● Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πιθανές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά.

Το όπλο της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος εξετάζει η Κίνα σε περίπτωση που πιεστεί πολύ από τους δασμούς τους οποίους έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες και φορείς χάραξης της οικονομικής πολιτικής της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν το γουάν να υποτιμηθεί το 2025 σε απάντηση των υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Υποτίμηση του γουάν σημαίνει ότι τα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται θα γίνουν πιο φτηνά και πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των δασμών που θα επιβληθούν σε αυτά από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ εξήγγειλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε δασμούς 25% σε Μεξικό και Καναδά, ότι θα αυξήσει τους ήδη υπάρχοντες δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα κατά 10%.

Νωρίτερα έχει μιλήσει και για επιβολή δασμών 60% στα κινεζικά προϊόντα, ενώ πριν από 10 ημέρες προειδοποίησε τις μεγάλες οικονομίες BRICS του αναπτυσσόμενου κόσμου, στις οποίες εντάσσεται και η Κίνα, για δασμούς 100% αν υπονομεύσουν το δολάριο. Η σχεδόν μόνιμη απειλή επιβολής δασμών αποτελεί στρατηγική πίεσης σε άλλες κυβερνήσεις προκειμένου αυτές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των παραχωρήσεων. Ο Τραμπ μιλά από θέση ισχύος καθώς οι ΗΠΑ εισάγουν σήμερα αγαθά αξίας περίπου 3 τρισ. δολαρίων ετησίως απ’ όλον τον κόσμο. Η απώλεια της αμερικανικής αγοράς μπορεί να έχει τεράστιο κόστος για μια άλλη χώρα.

Η υποτίμηση του γουάν αντικατοπτρίζει επί της ουσίας αποδοχή του Πεκίνου ότι η πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στις απειλές του Τραμπ θα ήταν η ισχυρότερη οικονομική ώθηση.

Ενα ασθενέστερο γουάν θα μπορούσε να βοηθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης 5% και να ανακουφίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις ενισχύοντας τα κέρδη από τις εξαγωγές και καθιστώντας τα εισαγόμενα αγαθά πιο ακριβά. Ωστόσο αν το Πεκίνο τραβήξει το σχοινί και ρίξει επιθετικά το νόμισμά του, τότε ο κίνδυνος πλημμύρας δασμών και από άλλες χώρες είναι μεγάλος.

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας όσο και το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης αρχικά δεν σχολίασαν το δημοσίευμα του Reuters. Ωστόσο, στην έκδοση της Financial News η κινεζική Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε αργότερα άρθρο στο οποίο τόνιζε ότι τα θεμέλια για μια «βασικά σταθερή» συναλλαγματική ισοτιμία γουάν παραμένουν «στέρεα» και ότι αυτό είναι πιθανό να ενισχυθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πάντως το να επιτραπεί υποτίμηση του γουάν το επόμενο έτος θα αποτελέσει απόκλιση της συνήθους πρακτικής διατήρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας σταθερής. Το εύρος διακύμανσης του γουάν καθημερινά είναι αυστηρά ελεγχόμενο στο +- 2% του ημερήσιου μέσου σημείου που καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Κανείς δεν αναμένει από αυτήν ότι θα ανακοινώσει μια τέτοια εξέλιξη. Θα μπορούσε όμως να ανοίξει ένα παράθυρο στις αγορές για να αποφασίζουν αυτές ώς έναν βαθμό για την ισοτιμία του γουάν. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αυτή την εβδομάδα υπήρξε η δέσμευση υιοθέτησης μιας «κατάλληλα χαλαρής» νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη εδώ και περίπου 14 χρόνια. Στα σχόλια της ανακοίνωσης δεν υπήρχε η φράση για ένα «βασικά σταθερό γουάν», η οποία αναφέρθηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο, αλλά έλειπε από την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου.

Η πολιτική που αφορά το γουάν δεν απασχολεί όμως μόνο το Πεκίνο αλλά και μια σειρά από οικονομικούς αναλυτές και δεξαμενές σκέψης.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το κορυφαίο think tank China Finance 40 Forum την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές πρότειναν ότι η Κίνα θα πρέπει προσωρινά να αποδεσμεύσει το γουάν από το δολάριο και να το συνδέσει με ένα καλάθι νομισμάτων εκτός δολαρίου, ιδιαίτερα με το ευρώ, για να διασφαλίσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι ευέλικτη σε περίοδο εμπορικών εντάσεων.

Μία δεύτερη πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της Κεντρικής Τράπεζας είπε στο Reuters ότι η τελευταία έχει εξετάσει την πιθανότητα το γουάν να υποτιμηθεί στα 7,5 γουάν ανά δολάριο για να αντιμετωπίσει τυχόν εμπορικούς κλυδωνισμούς.

Πρόκειται για μια υποτίμηση περίπου 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα των 7,25 γουάν ανά δολάριο.

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ως προέδρου, το γουάν είχε υποτιμηθεί πάνω από 12% έναντι του δολαρίου, κατά τη διάρκεια μιας σειράς ανακοινώσεων επιβολής δασμών μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαΐου 2020.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απάντηση στον Τραμπ με υποτίμηση του γουάν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας