Εύσημα Κομισιόν στην Ελλάδα ● Στα «κακά παιδιά» η Γερμανία, η Ολλανδία και οι «τσιγκούνηδες του Βορρά» που στη διάρκεια της κρίσης χρέους κουνούσαν το δάχτυλο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ολα καλώς καμωμένα στην ελληνική οικονομία για την Κομισιόν. Και πώς άλλωστε όχι; Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα «καλά παιδιά» της Επιτροπής και ως εκ τούτου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι ανάμεσα σε αυτά που πληρούν τις απαιτήσεις των νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., ενώ και ο προϋπολογισμός αξιολογείται ότι ακολουθεί απολύτως τις νέες συστάσεις της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το περιοριστικό δημοσιονομικό πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της!
Με αυτήν την παραδοχή, που διατυπώνεται στο πλαίσιο του φθινοπωρινού πακέτου του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Κομισιόν φαίνεται να «προμοτάρει» την ελληνική κυβέρνηση, που άλλωστε ανήκει και στην ίδια πολιτική ομάδα της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα εύσημα που αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δικαιολογούν όσα επικαλούνταν προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκη περί «δημοσιονομικής καταστροφής» αν μειωθεί ο ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν αντιμετωπίζει πλέον τους ισχυρούς της Ε.Ε., όπως τη Γερμανία, σαν τους μεγάλους «ασθενείς». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ανάμεσα στις χώρες που οι προϋπολογισμοί τους δεν συνάδουν με τις δημοσιονομικές συστάσεις. Εσθονία, Φινλανδία και Ιρλανδία ανήκουν στο… ίδιο κλαμπ.
Είναι και το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία που δεν καταργούν σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα έως τον χειμώνα 2024-2025, όπως θέλει η Επιτροπή.
Επίσης, ο προϋπολογισμός της Ολλανδίας βγήκε… off. Συνήθως πρότυπο δημοσιονομικής ορθότητας και… τσιγκουνιάς (frugal country), η Ολλανδία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Επιτροπή σχετικά με τις προβλέψεις των δημόσιων δαπανών για τα επόμενα χρόνια. Οι Βρυξέλλες πιέζουν τους Ολλανδούς -που επιβαρύνονται από τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του κόστους δανεισμού- να προβούν σε άμεσες περικοπές για να αποτρέψουν την υπέρβαση των ορίων της Ε.Ε. για τις δαπάνες κατά την επόμενη δεκαετία. Το αντίθετο πιστεύει η ακροδεξιά ολλανδική κυβέρνηση…
Με το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, όλα τα κράτη-μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τα μεσοπρόθεσμα σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την αντιμετώπιση κοινών προτεραιοτήτων και προκλήσεων της Ε.Ε. Από τα 21 σχέδια που έλαβε, η Επιτροπή εκτίμησε ότι τα 20 πληρούν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου. Αυτό αφορά τα περισσότερα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.
Επίσης, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο του 2024, οχτώ χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Αυτές οι χώρες πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέλλον, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει καταρχήν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν εφαρμόζουν τις επιβληθείσες διορθώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις μεταμνημονιακής επιτήρησης, οι οποίες αξιολογούν την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης που είχαν μπει σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία), εστιάζοντας στην ικανότητα αποπληρωμής της. Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και τα πέντε κράτη-μέλη διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας